TÉMA

Pietní akce

Na Ďáblickém hřbitově připomněli dětské oběti komunismu

Na Ďáblickém hřbitově v Praze se ve čtvrtek při příležitosti Mezinárodního dne dětí sešli odpůrci komunistického režimu, aby připomněli památku dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Pietní akci pořádala iniciativa Bezkomunistů.cz. Ke 43 náhrobkům na Dětském hřbitově položila květiny asi desítka lidí, kteří tak uctili jejich památku.
1. 6. 2023|

„Moře ohně kolem nás.“ Výstava ukazuje osudy civilistů z varšavského ghetta

Uplnulo osmdesát let od začátku povstání ve varšavském ghettu, největšího aktu židovského odporu proti nacistické zvůli. Na pietní akci do polské metropole zavítá ve středu izraelský i německý prezident. Osudy obyvatel ghetta připomene nová výstava, kterou zaštítila jedna z posledních přeživších.
18. 4. 2023|

30 let zpět: Pietní akce Jáchymovské peklo

Bývalí političtí vězni se sešli na pietní akci Jáchymovské peklo. Věnce na symbolickém hrobě uprostřed starého hornického hřbitova byly připomenutím těch, kteří za nelidských podmínek v pracovních táborech uranových dolů přišli o zdraví a životy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 5. 2022|

Američané si připomněli padlé vojáky. Prezident Biden jim poděkoval ve veřejném projevu

Den obětí války si připomínají obyvatelé USA již od roku 1886. Datum vzpomínkových akcí, které se konají po celých Spojených státech, pravidelně připadá na poslední pondělí v měsíci květnu. Ve Washingtonu vystoupili s veřejným projevem současný americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. Ti se následně zúčastnili i tradičního ceremoniálu kladení věnců k hrobu neznámého vojína na Arlingtonském národním hřbitově ve Virginii.
1. 6. 2021|

Zdař Bůh, až na věčnost. Památku důlních obětí vzpomněl Den horníků

Obyvatelé Moravskoslezského kraje uctili památku havířů, kteří hornickému povolání obětovali život. Kvůli pandemii koronaviru se sice výraznější oslavy Dne horníků nekonaly, havířskou práci ale uctilo Ostravsko i Karvinsko; zde se lidé sešli u sochy horníka na Univerzitním náměstí v Karviné, kde během pietní akce v neděli položili věnce. Součástí piety byla bohoslužba v kostele Povýšení svatého Kříže.
7. 9. 2020|

Oděsa si připomíná oběti nepokojů. Před pěti lety při potyčkách zahynulo 48 proruských aktivistů

Za zvýšených bezpečnostních opatření se ve čtvrtek v ukrajinském městě Oděse konala pietní akce k uctění památky proruských aktivistů, kteří před pěti lety přišli o život při střetech s pravicovými radikály a požáru Domu odborů. Sešlo se na ní zhruba dvě stě lidí, uvedla agentura Interfax-Ukrajina s odkazem na ministerstvo vnitra.
2. 5. 2019|