TÉMA

Nehoda

Po nehodě v Polici nad Metují je sedm zraněných včetně dětí

V Polici nad Metují na Náchodsku před supermarketem v úterý odpoledne osobní auto srazilo několik lidí. Sedm jich utrpělo zranění, sdělila ČT mluvčí královéhradecké krajské záchranky Lucie Hanušová. Mezi zraněnými jsou podle záchranářů i dvě děti, jedno bylo přepraveno do nemocnice letecky. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Případ policie vyšetřuje, podle starosty měl řidič zřejmě zdravotní indispozici a nehodu nezpůsobil úmyslně.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 18:59|

Při ztroskotání lodi u pobřeží Mosambiku zemřelo přes 90 lidí

Při ztroskotání lodi u pobřeží Mosambiku přišlo o život přes 90 lidí, informovala agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Podle prvotních informací bylo plavidlo přetížené a navíc nemělo být používané k přepravě pasažérů.
7. 4. 2024|

Na východě Slovenska se rozjel zaparkovaný autobus a srazil několik lidí, tři dívky zahynuly

Autobus ve Spišském Podhradí v okrese Levoča na východě Slovenska srazil několik lidí. Tři dívky nehodu nepřežily, další dívka je ve vážném stavu v nemocnici. Zranění utrpěli i další lidé. Podle policie se rozjel zaparkovaný autobus. Z něj vystupovali účastníci církevního setkání mladých lidí, kteří postávali před vozidlem. Akce byla podle spišského biskupa Františka Trstenského zrušena.
6. 4. 2024Aktualizováno6. 4. 2024, 14:25|

O Velikonocích zemřelo při dopravních nehodách nejvíce lidí od roku 2016

O prodlouženém velikonočním víkendu od pátku do neděle zemřelo letos v Česku při dopravních nehodách již sedm lidí, což je nejvíc od roku 2016. V roce 2023 měly havárie za velikonoční víkend dvě oběti. Vyplývá to z předběžných statistik policie. V předchozích letech se počet obětí nehod o volných velikonočních dnech pohyboval od dvou do šesti. V roce 2016, kdy byl poprvé Velký pátek státním svátkem, bylo stejně jako letos zemřelých sedm.
1. 4. 2024Aktualizováno1. 4. 2024, 20:12|

Při nehodě dokáže přivolat pomoc automat. Olomoucké záchranáře kontaktuje i několikrát týdně

Telefon za poslední týden automaticky nahlásil olomouckým záchranářům dvě dopravní nehody. V pondělí pak bezpečnostní složky přivolal automatický systém eCall zabudovaný ve vozidle. Jeho řidič se srazil na Kroměřížsku s nákladním vozem plným kamení, neštěstí i přes včasnou pomoc nepřežil. Systémem eCall musí být vybavena všechna auta vyrobená od roku 2018.
27. 3. 2024|

Neštěstí stihlo Morandiho most v Janově, tragédie se odehrála i na konstrukci v Gudžarátu

V posledních třiceti letech spadlo několik mostů po celém světě. Mezi nejtragičtější patří neštěstí v Indii, kde při zřícení visutého mostu pro pěší v indickém státě Gudžarát zemřelo 141 lidí. Evropou otřásla v roce 2018 katastrofa v italském Janově, kde došlo ke kolapsu Morandiho mostu. Vyšetřování se dodnes neuzavřelo.
26. 3. 2024|

Řidič kamionu, který se v Holešově srazil s vlakem, zaplatí padesát tisíc. Přejezd už je lépe zabezpečený

Státní zástupkyně podmíněně zastavila stíhání řidiče nákladního vozu, který se loni v červnu v Dobroticích, místní části Holešova na Kroměřížsku, srazil s vlakem. Informovalo o tom dozorové Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. Vlak po srážce vykolejil, devět lidí se lehce zranilo, řidič nákladního auta těžce. Nyní musí zaplatit padesát tisíc korun na konto obětí trestné činnosti. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu předtím hrozilo až pět let vězení. Podle Správy železnic je už přejezd lépe zabezpečený a v budoucnu na něm budou i závory.
20. 3. 2024|

Vojáci převezli do vlasti tři české humanitární pracovníky zraněné při nehodě na Ukrajině

Český vojenský letoun Casa z polského Řešova přepravil do Ústřední vojenské nemocnice v Praze tři české humanitární pracovníky, kteří utrpěli vážná zranění při dopravní nehodě na Ukrajině. Podle mluvčího ministerstva obrany Davida Poláka jsou mimo ohrožení života. Iniciativa Team4Ukraine na sociální síti X uvedla, že nehoda se stala jejich týmu při rozvozu pomoci ukrajinským jednotkám v Záporoží. Podle ČTK k ní došlo asi před dvěma týdny.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 18:21|

Výrobní proces Boeingu 737 MAX neprošel auditem leteckého úřadu. Neobstál ve více než třetině testů

Výrobní proces letadel Boeing 737 MAX neprošel auditem amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA), upozornil deník The New York Times (NYT). Z celkem 89 testů bylo neúspěšných třiatřicet. Boeing zůstává po lednové nehodě stroje 737 MAX pod drobnohledem úřadů. K výsledkům posledního auditu se zatím firma, která s úřady spolupracuje, nevyjádřila.
12. 3. 2024|

Policie navrhla obžalovat řidiče kamionu za srážku s vlakem na přejezdu v Olomouci

Policisté navrhli obžalovat pětašedesátiletého řidiče polského kamionu za loňský střet s vlakem na přejezdu v olomoucké části Bělidla. Za obecné ohrožení z nedbalosti mu hrozí až osm let vězení. Kamion při říjnovém střetu narazil do palivové nádrže vlakové soupravy a vozy vzápětí pohltil mohutný požár. Při srážce bylo několik lidí lehce zraněno. Škodu policie vyčíslila na více než třicet milionů korun. Nehoda se stala na přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor, která podle inspekce byla v době kolize v činnosti.
8. 3. 2024|

Soud v Kladně začal projednávat případ úmrtí hocha při závodech trucků v Černuci

Kladenský soud začal projednávat případ úmrtí tříletého chlapce při závodech trucků v Černuci na Kladensku. Žaloba viní čtyři lidi z usmrcení z nedbalosti, a to řidiče auta, pořadatele a tetu se strýcem, kteří chlapce hlídali. Všichni při hlavním líčení vinu odmítli. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obžalovaným podle trestního zákoníku až šestiletý trest vězení.
15. 2. 2024|

Ústavní soud odmítl stížnost potomků policisty, který zemřel ve služebním autě. Dožadovali se odškodnění

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.
14. 2. 2024|

Nejvyšší soud částečně otevřel kauzu pádu mostu ve Vilémově

Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad čtyřmi lidmi, kteří dostali podmíněné tresty kvůli pádu mostu ve Vilémově na Havlíčkobrodsku v roce 2014. Odvolací soud musí znovu řešit, zda a jak se jejich jednání na pádu mostu podílelo. ČT to řekla mluvčí Kateřina Podeszwová z královéhradeckého krajského soudu. Naopak dovolání odsouzeného stavbyvedoucího Romana Bednaříka Nejvyšší soud odmítl. Při neštěstí zemřeli čtyři dělníci, další dva utrpěli zranění.
12. 2. 2024|

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

V Česku platila výstraha před ledovkou, Pražský okruh ochromily nehody

Od jedné hodiny v noci byla v platnosti výstraha před ledovkou, skončila hodinu před polednem. K tomu se mohly tvořit mrznoucí mlhy. Meteorologové v té souvislosti už dříve varovali před problémy v dopravě. Ty způsobilo například několik nehod blízko u sebe na Pražském okruhu u Jinočan ve směru k dálnici D1. Rychle se tam vytvořily mnohakilometrové kolony, které se začaly rozjíždět až dopoledne.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 11:06|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně se po několika dnech podařilo částečně obnovit

Provoz na železniční trati u Dolní Lutyně, kde se ve středu srazil vlak s nákladním autem, byl v sobotu odpoledne částečně obnoven. Vlaky místem nehody zatím jezdí omezenou rychlostí a po jedné koleji, sdělil mluvčí Správy železnic (SŽ) Martin Kavka. Středeční havárii nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění.
27. 1. 2024|

Objevují se pochybnosti ohledně přejezdu, kde se srazil vlak s kamionem

Hasiči Správy železnic během čtvrtka odklízeli následky středeční srážky vlaku a kamionu u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zemřel při ní strojvedoucí a dvě desítky lidí se zranily. Pokračuje také vyšetřování příčin nehody.
26. 1. 2024|

Za poruchu letadla, jemuž odpadla část trupu, zřejmě může Boeing. V USA dostal zákaz rozšířit výrobu

Už tento týden by se mohla vrátit do provozu letadla Boeing 737 MAX 9. Americké úřady nařídily jejich důslednou kontrolu po nehodě, kdy za letu odpadla část trupu. Podle deníku The Seattle Times, který se odvolává na zdroj přímo z americké firmy, přitom za závadu může samotný výrobce. V konstrukci totiž chyběly potřebné matice a část byla špatně přimontovaná.
25. 1. 2024|

Hasiči odklidili trosky vlaku, který ve středu narazil do nákladního auta na Karvinsku

Hasiči Správy železnic ukončili práce na odstranění trosek vlaku, který se ve středu u Dolní Lutyně na Karvinsku střetl s nákladním autem převážejícím vrtnou soupravu, řekl jejich mluvčí Martin Kavka. Nehodu nepřežil strojvedoucí vlaku. Dvě desítky cestujících utrpěly zranění. V péči lékařů moravskoslezských nemocnic zůstává pět lidí, stav všech je stabilizovaný. Policie propustila řidiče nákladního vozu. Doprava v místě bude obnovena nejdříve v sobotu večer.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 12:35|

Provoz na D1 se po tragických nehodách v noci obnovil

Provoz na dálnici D1 po středečních tragických nehodách u Brna a u Velké Bíteše na Žďársku se ve čtvrtek v noci obnovil. U Velké Bíteše se auta ve směru na Brno mohla natrvalo rozjet po téměř devíti hodinách ještě před půlnocí, u Brna se dálnice ve směru na Prahu otevřela po zhruba sedmi hodinách před druhou hodinou v noci.
25. 1. 2024|

Dálnici D1 ve směru na Brno zablokovala nehoda tří kamionů. Celkem při haváriích za středu zemřelo nejvíc lidí od listopadu 2019

Dálnici D1 ve směru na Brno uzavřela nehoda tří kamionů na 162. kilometru u Velké Bíteše na Žďársku. Zemřel při ní jeden člověk. Na místě se utvořila asi dvacetikilometrová kolona, problémy s plynulostí provozu se vyskytly i na objízdné trase. Srážka omezovala provoz také v opačném směru, nyní je však dálnice ve směru na Prahu již plně průjezdná. Tři oběti si pak večer vyžádala nehoda na 208. kilometru D1 u Brna.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 21:50|

Střet vlaku s nákladním autem na Karvinsku nepřežil strojvůdce, omezení na koridoru může trvat dva týdny

Při ranní srážce vlaku a nákladního auta, které zřejmě převáželo nadměrný náklad, u Dolní Lutyně na Karvinsku zemřel strojvedoucí. Ve vlaku bylo podle Správy železnic (SŽ) a hasičů zraněno devatenáct lidí, dalších čtyřicet evakuovaných zranění neutrpělo, pět lidí opustilo soupravu před příjezdem záchranářů. Ti ošetřili celkem dvacet lidí, osmnáct transportovali do nemocnic. Pro nezraněné přijel autobus. Ve vlaku cestovalo přes šedesát lidí. Provoz na koridoru mezi Bohumínem a Karvinou a dál na Slovensko se po jedné koleji obnoví v sobotu, zprovoznění druhé koleje předpokládá SŽ do čtrnácti dnů. Škoda je prozatím vyčíslena na 37 milionů korun.
24. 1. 2024Aktualizováno24. 1. 2024, 20:13|

Převrácený kamion blokoval dálnici D7 u Postoloprt. Podařilo se ji zprovoznit po třinácti hodinách

Dálnici D7 u Postoloprt na Lounsku směrem na Chomutov v noci na čtvrtek uzavřela nehoda kamionu. Převrátil se na bok, řidič jízdu nepřizpůsobil počasí. Náklad se podařilo v poledne přeložit a kamion vrátit na kola, na vozovku ale unikly provozní kapaliny, které se podařilo odstranit až před třetí hodinou odpoledne. Práce komplikovalo husté sněžení, řekl mluvčí lounských policistů Jakub Mareš. Odpoledne na D7 havarovalo i další auto, které narazilo do svodidel.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 15:16|