TÉMA

Cyklisté

V uplynulých dvou letech zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961. Loni 455

V loňském roce zemřelo na českých silnicích 455 lidí, o jednoho více než o rok dříve. Počet obětí je druhý nejnižší od roku 1961, odkdy policie vede souvislé statistiky. Dopravních nehod policisté zaznamenali o 3515 méně než v roce 2022. O 1501 meziročně stoupl počet zraněných lidí. Zvýšila se i hodnota hmotných škod, dosáhla více než sedmi miliard korun.
5. 1. 2024|

Mrtvých cyklistů je víc než loni. Na silnicích je vidět napětí, řada řidičů mluví o nepřátelství

Smrtelných nehod cyklistů neubývá. I když letos od ledna do října havarovalo méně jízdních kol než loni, zahynulo devětatřicet cyklistů, což bylo o dva více. Neobvyklé množství nehod se stalo již na jaře, což dává policie do souvislosti s mírnou zimou. Jak vyplývá z výzkumu, který letos provedla agentura Kantar, necítí se cyklisté na českých silnicích příliš bezpečně. Zároveň je patrná nevraživost mezi nimi a řidiči, z nichž mnoho – nejvíce těch mladších – tvrdí, že pociťuje k cyklistům nepřátelství. A to přesto, že většina lidí jsou zároveň řidiči aut i cyklisté.
15. 11. 2023|

Z Karlína do Holešovic přes Štvanici. Praha má novou lávku pro pěší a cyklisty

Lidé v Praze si mohou od pátku zkrátit cestu z Holešovic do Karlína po tři sta metrů dlouhé lávce, která je propojuje přes ostrov Štvanice. Přemostění, jehož stavba začala loni v lednu, v pátek slavnostně otevřeli představitelé magistrátu, Prahy 7 a 8 a spoluautoři Petr Tej a Marek Blank. Lávka slouží pro pěší a cyklisty a její stavba vyšla asi na 352 milionů korun. Jedná se v metropoli o dvacáté přemostění Vltavy v celé její šíři. Rekonstruovat bude město rovněž ostrov, na kterém vznikne městský park a budou zpřístupněny břehy.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 14:45|

Mezi Blanskem a Adamovem má vzniknout nová cyklostezka za dvě stě milionů korun

Novou cyklostezku plánuje postavit Jihomoravský kraj podél řeky Svitavy mezi Adamovem a Blanskem. Zlepšit má bezpečnost v úseku, který v současnosti vede po frekventované silnici. Krajští radní podepsali smlouvu na projektovou dokumentaci. Stavba čtyřkilometrové komunikace vyjde na více než dvě stě milionů korun.
14. 6. 2023|

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí za více než šedesát let

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést souhrnné statistiky. Mrtvých bylo 454, tedy o šestnáct méně než předloni. Dopravních nehod policisté zaznamenali 98 460, což je o 872 méně než v předloňském roce, oznámili náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Nejčastěji lidé umírali v osobních vozech.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:01|

Senátoři podpořili zvýšení příspěvku na mobilitu

Vodáci zřejmě nebudou od příští sezony pokutováni za plavbu pod mírným vlivem alkoholu na vybraných úsecích tuzemských řek. Novelu ve čtvrtek schválil Senát beze změn. Změnu ještě čeká podpis prezidenta. Horní komora také schválila zákon, který při zakázkách zvýhodní nízkoemisní vozidla. Naopak zamítla návrh na zavedení místní příslušnosti exekutorů podle krajů. Senátoři zároveň souhlasili se zvýšením příspěvku na mobilitu pro lidi se zdravotním postižením.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 20:07|

Začíná stavba Dvoreckého mostu. Spojí Prahu 4 a 5

Pražský magistrát v úterý v Podolí slavnostně zahájil stavbu Dvoreckého mostu, který přes Vltavu propojí Prahu 4 a 5. Sloužit bude tramvajím, autobusům, cyklistům a pěším a budou po něm moci přejet záchranáři. Stavba potrvá 810 dní a vyjde na 1,075 miliardy korun. Sdělili to zástupci města a stavebníků. Podobu mostu vytvořili architekti z Tubes a Atelier 6. Postaví ho firmy Metrostav TBR, Strabag a Firesta Fisher.
13. 9. 2022|

Policisté obsadí hlavní tahy, o vybraných prázdninových dnech se více zaměří na rychlost

Policisté o letních prázdninách zvýší dohled nad silničním provozem zvláště na hlavních dopravních tazích v zemi. Policejní hlídky vyjedou na silnice během čtvrtka a ve vyšším počtu tam budou rovněž o prvním prázdninovém víkendu. Policisté se také ve vybrané dny v červenci a v srpnu zaměří na kontrolu dodržování rychlosti a na nákladní a autobusovou dopravu. Oznámili to náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý.
30. 6. 2022|

Stoupá počet těžkých nehod cyklistů. BESIP a iniciativa Dám respekt spustí varovnou kampaň

Cyklistů na silnicích přibývá, s tím ale roste i riziko nebezpečných situací. Počet těžkých nehod cyklistů stoupá, loni při nich v Česku zemřelo 43 osob, meziročně o tři více. Většina veřejnosti přitom podle průzkumu vnímá vztah cyklistů a motoristů jako nepřátelský a hlavní příčinou nehod je podle nich nedostatek respektu z obou stran.
6. 4. 2022|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Někteří majitelé lesů chtějí uzavřít cesty cyklistům. Novela neumožní jejich předjetí, tvrdí

Někteří soukromí majitelé lesů chtějí omezit jízdu cyklistů na cestách, které často využívá technika. Úřady budou žádat o vydávání zákazových značek. Zdůvodňují to novelou zákona, podle které by měla auta při předjíždění cyklistů dodržet vzdálenost jeden a půl metru, na silnici s maximální povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu alespoň metr.
4. 11. 2021|

Po Paříži se jezdí třicítkou, město chce klidnější a bezpečnější provoz

Na téměř celém území Paříže platí od pondělí maximální rychlost 30 kilometrů v hodině. Dříve byla obvyklá rychlost 50 kilometrů v hodině. Radnice si od nového opatření slibuje větší bezpečnost a také menší hluk v ulicích. Organizace automobilistů jsou k opatření skeptické, podle nich jde jen o další krok v tažení proti autům ze strany vedení francouzského hlavního města.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 20:03|

Poslance čeká před volbami poslední řádná schůze, někteří nevylučují mimořádné zasedání

Téměř šest stovek neprojednaných bodů figuruje v podkladech pro poslední řádnou sněmovní schůzi před říjnovými volbami. Její pořad bude organizační výbor řešit tento týden, samotná schůze je pak plánovaná na polovinu září. Někteří poslanci včetně předsedy komory Radka Vondráčka (ANO) nevylučují svolání mimořádného zasedání pléna.
30. 8. 2021|

Historická nádražní budova ve Střeni znovu ožije. Bude v ní zázemí pro turisty

Obec Střeň v Litovelském Pomoraví opraví zchátralou nádražní budovu, kterou před šesti lety koupila. Chce vybudovat zázemí pro turisty, především cyklisty. Hotovo by mělo být nejdříve za tři roky.
10. 8. 2021Aktualizováno10. 8. 2021, 20:12|

Pruhy pro auta a cyklisty někdy budí zmatení. Současné vozy se svou šířkou se tam legálně nemusí vejít

V tuzemských městech přibývá vyhrazených pruhů pro cyklisty. Mají pobídnout lidi k tomu, aby místo za volant sedli raději za řídítka. BESIP ale upozorňuje, že značení je někdy chaotické. Jezdci na kole i řidiči se pak můžou dostat do rizikových situací.
26. 7. 2021|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Politici se přou o bezpečné předjíždění cyklistů. Ty kromě bezohledných řidičů někdy ohrožuje i vlastní lehkomyslnost

Po chladném a deštivém jaru se počasí umoudřilo, a tak naplno začala cyklistická sezona. Letos její začátek provázejí diskuse o novele silničního zákona, která by měla řidičům nakázat, aby jízdní kola předjížděli alespoň s metrovým odstupem a kde je povolená rychlost vyšší než 30 kilometrů v hodině nejméně 1,5 metru. Mezi zákonodárci hlavně není shoda na tom, jak přísně by se mělo porušení trestat. I když nové pravidlo zatím není schválené, policie a dopravní experti nabádají k opatrnosti kvůli cyklistům jak řidiče, tak cyklisty samotné. Neohrožují je pouze případné střety s auty, ale i to, že řada lidí dodnes usedá na kolo bez ochranné přilby.
12. 6. 2021|

Nejezděte na olympiádu do Číny, vyzval Senát politiky. Poslancům vrátil novelu exekučního řádu

Horní komora vyzvala české politické představitele, aby se neúčastnili zimní olympiády v Číně v příštím roce, a nelegitimizovali tak pokračující porušování lidských práv v této asijské zemi. Čínská ambasáda se proti tomu okamžitě ohradila. Senát pak ve čtvrtek neodmítl uzákonění předepsané vzdálenosti pro objíždění cyklistů, zmírnil ale sankce za nedodržení. Změny posoudí sněmovna.  Senátoři vrátili poslancům s dalšími změnami i novelu exekučního řádu. Vyzvali také vládu k vymáhání dotací po holdingu Agrofert.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 20:07|

Senát schválil kurzarbeit. S úpravou do sněmovny vrátil zvýšení přídavků na děti

Senátoři ve středu schválili pravidla kurzarbeitu. Při výpadku práce by pracovníci měli 80 procent výdělku, čtyři pětiny do 1,5násobku průměrné mzdy by hradil stát. Naopak o přídavcích na děti bude muset znovu hlasovat Poslanecká sněmovna. Senát se zvýšením dávky a rozšířením počtu příjemců sice souhlasil, ale návrh poslancům vrátil s úpravou. Na úvod schůze vystoupila lídryně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 20:11|

Větší vzdálenost při předjíždění cyklistů je podle expertů posun k lepšímu, obtížnější může být ale kontrola

Sněmovnou prošel návrh, který stanovuje, že auta musí při předjíždění lidí na kole držet minimální vzdálenost půldruhého metru a tam, kde je rychlost omezená na třicet kilometrů v hodině, by měl stačit metr. Podle dopravního experta spolku AutoMat Vratislava Fillera je to „posun k lepšímu“, uvedl v pořadu Události, komenáře. „Je to minimálně slušnost a ohleduplnost dodržovat 1,5 metru,“ souhlasil i druhý host, místopředseda spolku Brno autem David Pokorný. Obává se jen toho, jak se to bude kontrolovat. Změnu ještě posoudí Senát.
16. 4. 2021|

Do Krkonoš zamíří skoro čtyři miliony návštěvníků ročně. Rekordní byl loni počet cyklistů

Krkonoše loni zaznamenaly druhou největší návštěvnost za posledních devět let. Automatické sčítače navíc zjistily nové trendy v chování návštěvníků. Lidé do hor vyráželi častěji večer a v noci, případně před východem slunce. Přijelo i rekordní množství cyklistů.
3. 3. 2021|

V Brně začala fungovat půjčovna nákladních kol

Obyvatelé Brna mají možnost vyzkoušet si nákladní kola pro převoz rozmanitého nákladu. Nadace Partnerství otevřela na zkoušku jejich půjčovnu. V provozu bude do července a jejím cílem je ověřit, zda bude tento koncept fungovat stejně jako například v Německu.
22. 2. 2021|

Stezka přes Bečvu i kolem Nových Mlýnů. Města dostanou více peněz na trasy pro cyklisty

O sto milionů víc než loni na výstavbu a opravu cyklostezek dostanou obce od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je paradoxně nedostatek peněz, fond se totiž kvůli koronavirovým opatřením rozhodl spolu s financemi vyhrazenými pro letošní projekty uvolnit i peníze z rozpočtu na rok 2021. Koronavirová pandemie ovlivní i některé krajské příspěvky na cyklostezky. Například v Plzeňském kraji budou muset plánovanou podporu snížit o osm milionů korun.
19. 5. 2020|

Do práce na kole, na rotopedu nebo pěšky. Výzva má kvůli koronaviru nová pravidla

Poslední dva dny mají lidé na registraci do celonárodní výzvy Do práce na kole. Jubilejní desátý ročník má ale kvůli opatřením spojeným s koronavirovou nákazou upravená pravidla. Účastníci si letos mohou zapisovat nejen cesty do práce, ale i zdravotní vycházky, domácí cvičení jógy nebo jízdu na rotopedu.
28. 4. 2020|