TÉMA

Fakultní nemocnice

Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal

Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.
18. 3. 2024|

Ministerstvo poslalo trojici nemocnic skoro pět miliard, využití nekontrolovalo, zjistil NKÚ

Ministerstvo zdravotnictví rozdělilo v letech 2019 až 2021 třem přímo řízeným fakultním nemocnicím (FN) mimořádné příspěvky 4,8 miliardy korun, aniž zkontrolovalo jejich použití. S příspěvkem na oddlužení zacházely některé nemocnice nehospodárně a v rozporu se stanovenými podmínkami, konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) v aktuálně zveřejněné zprávě. Ministerstvo v reakci na zjištění NKÚ uvedlo, že hospodaření nemocnic se oproti kontrolovanému období významně zlepšilo.
14. 8. 2023Aktualizováno14. 8. 2023, 12:14|

Na Homolce přibyl přístroj pro šetrnější diagnostiku nádorů. Podle Válka by takových mělo být víc

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měl být v každém městě s fakultní nemocnicí diagnostický přístroj určený hlavně k diagnostice nádorových onemocnění, který kombinuje více vyšetření za „cenu“ jednoho ozáření. Zatím jsou v Česku pouze tři, nejnovější právě zprovoznila pražská Nemocnice Na Homolce.
14. 7. 2023|

168 hodin: „Běžte domů, tady nepomůžete.“ Přítomnost rodičů u dětí v nemocnici nemusí být vždy samozřejmá

Vážná nemoc dítěte a pobyt v nemocnici představují pro rodiče ohromný stres. Právě přítomnost rodičů, zvláště u malých dětí, je součástí úspěšné léčby. Co bylo v minulosti nepředstavitelné, je dnes běžné, nicméně i aktuální zkušenosti Lenky Konkoľové a Terezy Salte, matek malých dětí, mohou naznačovat, že tomu stále tak docela není. Pro pořad 168 hodin se tématu věnovala Darina Vlková.
3. 10. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|

V Česku dostalo vízum téměř 218 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud téměř 218 tisíc víz. V úterý jich přibylo zhruba 5100. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Uprchlíci před válkou dostávají od úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok. Počet uprchlíků ve vlacích do Česka klesá, stále však jde podle Českých drah o tisíce lidí denně. Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny zřídila už většina fakultních nemocnic.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 17:30|

Pražské nemocnice Bulovka a Thomayerova jsou po letech znovu fakultní

Nemocnice Bulovka a Thomayerova v Praze jsou od ledna po devíti letech opět fakultní a mění své názvy. Status jim od roku 2012 odebral jejich zřizovatel, tedy ministerstvo zdravotnictví. Zdůvodňovalo to tehdy restrukturalizací sítě akutních lůžek v hlavním městě. Resort uvedl, že obě zdravotnická zařízení mají charakter fakultních nemocnic, a tak jim status opět udělil.
2. 1. 2021Aktualizováno2. 1. 2021, 18:38|

Zájem o testování mezi samoplátci roste, odběrová místa nestíhají

Znovu přibývá lidí, kteří se chtějí nechat otestovat na vlastní náklady. Ať už kvůli práci, cestování, a nebo kvůli rodině. Odběrová místa jsou ale přetížená a řada poradních center hygieniků navíc o víkendu nefunguje.
25. 7. 2020|

Základní provoz nemocnice v Brně i po kybernetickém útoku funguje, řekl ředitel

Základní provoz Fakultní nemocnice Brno je i po počítačovém útoku zachovaný, řekl její ředitel Jaroslav Štěrba. Podle něj jsou omezené některé počítačové provozy, vyšetření i akutní operace ale fungují, personál informace zapisuje na papír. Zdravotnické zařízení zrušilo plánované operace, část pacientů odklání do okolních nemocnic. S omezením provozu Štěrba počítá v řádu dnů.
13. 3. 2020Aktualizováno13. 3. 2020, 18:58|

Ceny motýlích křídel upozorňují na závažnou nemoc. Cílem je poklona doktorům i pacientům

Charitativní organizace Debra v pátek udělí Ceny motýlích křídel. Ocenění obdrží laureáti z řad lékařů a pacientů. Účelem je přitom poukázat na to, o jak závažnou chorobu se jedná, a její léčbu. Předání se uskuteční v pražských Holešovicích. O vzácné chorobě, vyznačující se přecitlivělou kůží, se ve Studiu 6 rozpovídaly zakladatelky podpůrné charitativní organizace Debra – Magda Hrudková a Hana Bučková.
21. 2. 2020|
Střelba v Ostravě

Ostravská traumatologie se vrátila k běžnému provozu. Lidé už darovali přes 300 tisíc korun

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela ordinaci i čekárnu traumatologické ambulance, v níž v úterý dvaačtyřicetiletý muž zavraždil sedm lidí. Zastupitelé Moravskoslezského kraje jednomyslně schválili návrh na přidělení finanční pomoci obětem střelby. Pozůstalí po obětech dostanou od kraje 100 tisíc korun, zranění pak polovinu.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 20:25|

Památku obětí střelby v ostravské nemocnici uctila mše. Zraněná žena dál bojuje o život

Chod ostravské nemocnice se během středy pozvolna vracel do normálu. Památku šesti obětí, které v úterý ráno na místní poliklinice zastřelil osamělý útočník, uctila mše i pietní svíčky. Dva zranění jsou mimo ohrožení života, třetí ale zůstává v kritickém stavu, který se během dne ještě zhoršil.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 18:36|

Policie se omluvila muži, kterého podezřívala ze střelby. „Je to běžná taktika,“ hájí práci Kužel

Špičky policie se omluvily muži, jehož fotografii kriminalisté zveřejnili při pátrání po pachateli úterní střelby na ostravské poliklinice. Podle ředitele moravskoslezských policistů Tomáše Kužela šlo – s ohledem na vypjatou situaci – o běžnou taktiku. Muž omluvu přijal.
11. 12. 2019Aktualizováno11. 12. 2019, 18:16|

Letištní bezpečnost je v nemocnicích nereálná, zní od ředitelů, ministra i expertů

Nemocnice jsou otevřená zařízení a zkontrolovat po vzoru letišť každého, kdo do nich vstupuje, je nereálné, protože by to výrazně zbrzdilo jejich provoz. Shodují se na tom ředitelé českých nemocnic i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Reagují tak na případ vražedné střelby, ke kterému došlo v úterý ráno ve Fakultní nemocnici Ostrava.
11. 12. 2019|

Ministr Vojtěch nechce exposlance Pohanku za ředitele nemocnice. Vypisuje nové výběrové řízení

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nechal vypsat nové výběrové řízení na ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Výběrová komise sice navrhla do funkce jmenovat někdejšího poslance ČSSD Michala Pohanku, podle ministra by to ale bylo špatné rozhodnutí.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 14:13|

Na ostravské kardiochirurgii je už devět případů spalniček

Ze dvou na devět stoupl počet případů spalniček v Kardiochirurgickém centru Fakultní nemocnice v Ostravě. Podle mluvčí nemocnice Nadi Chattové se jedná o sedm zaměstnanců centra a dva stážisty. Dalších osmnáct lidí je v karanténě. Krajská hygienická stanice v úterý zakázala příjem nových pacientů a následně vedení nemocnice až do odvolání zakázalo návštěvy. Spalničkami se v kraji nakazilo od začátku roku už více než 90 lidí, loni bylo případů jenom šest.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 18:53|