TÉMA

William Barr

Trump u soudu odmítl obvinění ze spiknutí. „Smutný den pro Ameriku,“ prohlásil

Donald Trump si jako první americký exprezident vyslechl obvinění ze spiknutí proti vládě. Zvláštní vyšetřovatel ho viní z toho, že se snažil podvrátit demokratické principy Spojených států a zvrátit výsledek prezidentských voleb v roce 2020. Trump, který chce na prezidenta znovu kandidovat, obvinění znovu popřel. Označuje ho za politicky motivované. Trumpovi spojenci exprezidenta hájí s tím, že pouze uplatnil svobodu slova. Jeho kritici ale tento argument odmítají.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:43|

Trump jednal vědomě nelegálně, aby zvrátil výsledek voleb, uvádí výbor Kongresu

Bývalý americký prezident Donald Trump jednal vědomě protizákonně a plánoval spiknutí s cílem zvrátit výsledek prezidentských voleb, píše ve své 845 stran dlouhé finální zprávě zvláštní výbor amerického Kongresu pro vyšetřování útoku na Kapitol ze 6. ledna 2021. Devítičlenný výbor s demokratickou většinou v pondělí navrhl obžalovat Trumpa a pět jeho spolupracovníků z několika závažných zločinů včetně napomáhání vzpouře. Vycházel při tom z osmnáctiměsíčního vyšetřování, během něhož vyslechl přes tisíc svědků a analyzoval přes milion dokumentů.
23. 12. 2022Aktualizováno23. 12. 2022, 19:27|

Americký ministr spravedlnosti Trumpa podporoval, volby ale zpochybnit odmítl. Nyní končí ve funkci

Na americkém ministerstvu spravedlnosti končí William Barr. V rezignačním dopise, který v pondělí zveřejnil prezident Donald Trump, chválil končícího šéfa Bílého domu, který podle něj čelil neúprosnému a nesmiřitelnému odporu. Barr patřil mezi Trumpovy spolehlivé spojence, v závěru svého působení na ministerstvu ale zasadil zásadní ránu prezidentovým snahám o zpochybnění výsledků voleb.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 22:16|

„Zašlo to příliš daleko.“ Vrcholní republikáni zpochybňují Trumpova tvrzení o zfalšování voleb

Vysoce postavený republikánský volební činitel ve státu Georgie Gabriel Sterling v úterý vyzval svého spolustraníka prezidenta Donalda Trumpa, aby „přestal povzbuzovat lidi k násilným činům“ tím, že neustále šíří nepodložená tvrzení o podvodech při listopadových volbách. Proti Trumpově přesvědčení se ohradili i další vysoce postavení členové republikánské strany.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 20:24|

Ministr spravedlnosti povolil prokurátorům zabývat se stížnostmi na průběh voleb v USA

Americký ministr spravedlnosti William Barr dovolil federálním prokurátorům, aby se zabývali stížnostmi, podle kterých se při hlasování v nedávných prezidentských volbách podvádělo. Vyšetřování přitom podle jeho pokynu mohou zahájit ještě před zveřejněním konečných výsledků, kvůli čemuž rezignoval šéf odboru pro trestné činy související s volbami. V Pensylvánii mezitím kampaň prezidenta Donalda Trumpa podala žalobu, kterou chce zveřejnění výsledku voleb v tomto státě zabránit. Pokračuje také sčítání, Joe Biden dál zvyšuje náskok nad Trumpem ve státě Georgia.
10. 11. 2020Aktualizováno10. 11. 2020, 21:46|

Policie zabila podporovatele Antify, který v Portlandu údajně zastřelil krajně pravicového aktivistu

Policisté v americkém státě Washington ve čtvrtek večer zastřelili zastánce levicového decentralizovaného hnutí Antifa, který čelil podezření, že při protestech v oregonském Portlandu zastřelil stoupence krajně pravicové skupiny Patriot Prayer a podporovatele Donalda Trumpa. S odvoláním na zdroje obeznámené s vyšetřováním o tom napsal americký list The New York Times (NYT).
4. 9. 2020|

Spor končí, prokurátor Berman souhlasí s odchodem. Vyšetřování Trumpových lidí má pokračovat

Spor mezi americkým ministerstvem spravedlnosti a newyorským prokurátorem Geoffreym Bermanem skončil. Státní žalobce souhlasil, že se vzdá své funkce. K odchodu z úřadu svolil poté, co byl ministerstvem ujištěn, že jeho vyšetřování spolupracovníků prezidenta Donalda Trumpa nebude narušeno. Podle předsedy právního výboru Sněmovny reprezentantů Jerrolda Nadlera by si ministr spravedlnosti William Barr zasloužil za vyhození Bermana čelit ústavní žalobě.
21. 6. 2020|

Šéf americké justice slíbil změny ve vězeňství kvůli koronaviru. Ten zabil prvního vězně

Americký vězeň požádal o zkrácení trestu, ale soud mu nevyhověl. V březnu se nakazil koronavirem a stal se první obětí z řad trestanců. Ministr spravedlnosti William Barr nyní připustil, že zvažuje domácí vězení pro ty, kteří si odpykávají trest za nenásilné činy. V amerických věznicích je v současnosti přes dva miliony lidí, z čehož se několik set už koronavirem nakazilo.
6. 4. 2020|

Znemožňuje mi práci, kritizoval Trumpovo tweetování překvapivě ministr spravedlnosti Barr

Americký ministr spravedlnosti William Barr prohlásil, že ho prezident Donald Trump svými tweety podkopává a znemožňuje mu vykonávat jeho práci. Barrovo vyjádření se týká soudního procesu s Trumpovým exporadcem Rogerem Stonem. Prezident nejprve opakovaně útočil na aktéry procesu včetně soudkyně a státního zástupce. Poté, co Barrem vedené ministerstvo navrhlo snížení trestu pro Stonea, naopak chválil ministra za to, že se v případu „ujal velení“. Trumpův spojenec Barr tak čelí kritice, že ustupuje prezidentovu tlaku. Bílý dům uvedl, že prezidentovi Barrovy výtky nevadí.
14. 2. 2020|

Trump odmítl zveřejnit necenzurovanou verzi zprávy z vyšetřování ruské kauzy

Šéf Bílého domu Donald Trump nechce nechat zveřejnit celou zprávu zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Prezident využil svého výsadního práva, které mu umožňuje nepodávat Kongresu žádné informace. Právní výbor Sněmovny reprezentantů se následně přiklonil k žalobě na Trumpova ministra spravedlnosti Williama Barra, který rovněž odmítl dokument publikovat. Kongres požaduje celou zprávu do příští středy.
9. 5. 2019|

Americký ministr spravedlnosti odmítl vypovídat ve sněmovním výboru o Muellerově zprávě

Právní výbor Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu jednal o obsahu takzvané Muellerovy zprávy o ruském volebním vměšování bez ministra spravedlnosti Williama Barra, který se setkání odmítl zúčastnit. Ministr, který ve středu absolvoval obdobné slyšení v Senátu, se podle opozičních demokratů vystavil hrozbě stíhání za opovrhování Kongresem, což může podle právních expertů skončit žalobou.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 17:20|