TÉMA

Únik

Hasiči v Ostrově zasahovali u úniku chloru ze školního bazénu

Hasiči v protichemických oblecích zasahovali u úniku chloru v základní škole v Masarykově ulici v Ostrově na Karlovarsku. Látka zamořila technickou místnost plaveckého bazénu, jeho správce se nadýchal chemikálií a záchranáři ho převezli do nemocnice. Výuka v té době byla ve třídách ve vedlejší budově, žáky a učitele tak nebylo nutné evakuovat.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 12:46|
Doporučujeme

Reportéři ČT: Tu je heslo k e-mailu, tady zase k e-shopu. Obchod s daty je výnosný, podvodníkům prozradí mnoho

O statisíce nebo i miliony korun přicházejí oběti kyberzločinu. Nejčastěji se hovoří o těch, kdo sami – byť nechtěně – podvodníkům své peníze poslali nebo jim dali přístup ke svému účtu. Ale přinejmenším do svého soukromí dává nevědomky nahlédnout nespočet dalších. O způsob, jak kyberzločin funguje, se zajímali Reportéři ČT Jana Neumannová a Ondřej Golis. Na internetu našli k dispozici i své údaje.
31. 10. 2023Aktualizováno5. 11. 2023, 15:38|

Na okraji Olomouce unikla kyselina dusičná. Hasiči zabránili tomu, aby se dostala do řeky

Hasiči zabránili tomu, aby se do řeky Bystřice v Olomouci dostala kyselina dusičná, která unikla v průmyslovém areálu v Chválkovicích. Část ze 150 litrů chemikálie se dostala do kanalizace, kvůli úniku zasahovaly tři hasičské jednotky.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:02|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Americký voják zřejmě vynášel tajné informace o rusko-ukrajinské válce déle, než se tušilo

Americký gardista Jack Teixeira zřejmě zveřejňoval tajné dokumenty na internetu déle a ve větším rozsahu, než se doteď tušilo. Píše to v sobotu deník The New York Times. Profil, který používal Teixeira, začal zveřejňovat utajené dokumenty na síti Discord jen pár dní po začátku obnovené rusko-ukrajinské války. Americké ministerstvo obrany odmítlo zjištění deníku komentovat, napsala agentura Reuters.
22. 4. 2023Aktualizováno22. 4. 2023, 17:37|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Uniklá zpráva odkazuje k srbské „zradě“ Ruska. Bělehrad údajně dodává Kyjevu zbraně

Bělehrad souhlasil, že dodá Kyjevu zbraně, vyplývá podle agentury Reuters z jednoho z uniklých dokumentů Pentagonu. Není ale jasné, zda už výzbroj je na Ukrajině. Srbsko patří mezi nejbližší spojence Moskvy v Evropě a jako jediné odmítlo zavést protiruské sankce. O dodávkách srbských zbraní Ukrajincům psala v minulosti ruská i srbská média, Bělehrad to však nyní znovu popřel. Z uniklých dokumentů podle BBC také vyplývá, že na Ukrajině bylo nasazeno více než devadesát členů speciálních jednotek ze zemí NATO včetně Velké Británie a Francie.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 16:05|

Únik vojenských dokumentů je pro bezpečnost USA závažné riziko, připustil Pentagon

Únik utajovaných amerických vojenských dokumentů představuje pro národní bezpečnost Spojených států závažné riziko, uvedl mluvčí Pentagonu Chris Meagher. Materiály týkající se zejména Ukrajiny, které od minulého týdne kolují na sociálních sítích, se podle amerického ministerstva obrany zdají být z velké části autentické, v některých případech ale byly patrně upraveny. Stanice CNN s odvoláním na zdroj v administrativě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského uvedla, že Kyjev byl kvůli úniku dokumentů nucen změnit své válečné plány.
10. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 22:46|

Do Labe na Litoměřicku už dvakrát unikly neznámé látky, olejové skvrny likvidovali hasiči

Policie stále neví, jaké látky unikly do Labe z průmyslového areálu u Žalhostic na Litoměřicku. Do řeky se přitom dostaly už dvakrát. V minulém týdnu tam hasiči s policií odebírali vzorky. Areál je volně přístupný a nádoby s oleji tam tak mohl přivézt v podstatě kdokoli.
21. 3. 2023|

Inspekce BIS se zajímá o únik informací o odposleších. Vyslechla i prezidenta Zemana

Prezidenta Miloše Zemana vyslechla inspekce Bezpečnostní informační služby, která vyšetřuje podezření na únik utajených informací. Návštěvu agentů potvrdil při své účasti u voleb svého nástupce sám prezident. Podle Deníku N šetření souvisí se Zemanovým dřívějším prohlášením, že tajná služba odposlouchávala jeho okolí, přičemž se odkázal na důstojníka BIS.
27. 1. 2023|

Elektrárny Opatovice během noci obnovily standardní dodávky tepla

Elektrárny Opatovice (EOP) během noci obnovily standardní dodávky tepla. Ve čtvrtek ráno je přerušilo několik havárií na horkovodu. Společnost kvůli tomu uvedla do provozu záložní zdroje, odstavila je do pátečního poledne, uvedla mluvčí elektráren Hana Počtová.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:58|

Začal soud kvůli únikům z policejních spisů. Podle žalobce část obviněných usvědčila ostatní

Krajský soud v Brně se začal zabývat úniky informací z policejních spisů. Obžalováno je 28 lidí včetně osmi bývalých policistů, jednoho bývalého celníka a jednoho příslušníka Generální inspekce bezpečnostních sborů. Žalobce Miroslav Stokláska řekl, že obviněno bylo více lidí a někteří se už dříve přiznali. Jejich výpovědi podle Stoklásky usvědčují i ostatní.
11. 1. 2023|

Policie odložila vyšetřování úniku neznámé látky v Jablonci nad Nisou

Policisté ukončili prověřování úniku neznámé látky v panelovém domě v Jablonci nad Nisou. Nejednalo se podle ní o trestný čin. Případem se zabývala policie pro podezření z obecného ohrožení. V červnu museli kvůli úniku zdravotníci ošetřit 37 lidí, které následně rozvezli do nemocnic. Vyšetřovatelům se nepodařilo zjistit, o jakou látku se jednalo, potvrdila České televizi mluvčí policie Libereckého kraje Dagmar Sochorová.
15. 12. 2022|

Z Družby v Polsku unikala ropa. Provozovatel vyloučil sabotáž

Polský provozovatel ropovodu PERN oznámil, že v úterý večer zjistil únik v jednom potrubí ropovodu Družba, kterým proudí ropa z Ruska do Evropy. Byl detekován zhruba sedmdesát kilometrů od města Plock ve středním Polsku. Přestože ropa proudí potrubím dál, rafinerie ve Schwedtu na východě Německa zaznamenala sníženou kapacitu dodávek. Jižní větev ropovodu, která přivádí ropu i do Česka, je podle společnosti v pořádku. Podle prvotního ohledání škody provozovatelem se nejedná o sabotáž, informovala agentura Reuters.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 23:47|

Z Nord Streamu 1 přestal unikat plyn

Únik plynu z plynovodu Nord Stream 1 už se patrně také zastavil, uvedly podle agentury AP dánské úřady. V sobotu Dánsko oznámilo, že plyn pravděpodobně přestal unikat také z plynovodního potrubí Nord Stream 2.
2. 10. 2022|

Švédská hlídka objevila už čtvrtý únik plynu na poškozených plynovodech Nord Stream

Švédská pobřežní hlídka objevila již čtvrtý únik plynu z poškozených plynovodů Nord Stream. Informoval o tom švédský deník Svenska Dagbladet s odvoláním na mluvčí pobřežní stráže. Evropští politici stále častěji mluví o tom, že za podmořskými výbuchy, které plynovody poškodily, stojí úmyslné útoky. Rusko ale svoji vinu odmítá a naopak obviňuje Spojené státy. Prezident Vladimir Putin označil poškození plynovodů za „akt mezinárodního terorismu“. Tajemník NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že vše naznačuje tomu, že šlo o sabotáž.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 22:29|

Porota odsoudila bývalého zaměstnance CIA obžalovaného kvůli masivnímu úniku dat

Soudní porota v New Yorku ve středu uznala vinným někdejšího zaměstnance americké Ústřední zpravodajské služby (CIA), který byl obžalován ze zavinění největšího úniku tajných dokumentů v dějinách rozvědky. Joshua Schulte byl souzen za obvinění, že citlivé informace o praktikách americké kybernetické špionáže zpřístupnil serveru WikiLeaks, který je následně publikoval. Vinu 33letý muž odmítá.
13. 7. 2022|

Kvůli úhynu tisíců ryb ve Štětí padla pokuta, firma Mondi musí zaplatit 400 tisíc korun

Papírenská firma Mondi Štětí musí zaplatit pokutu 400 tisíc korun kvůli lednovému úhynu ryb v Labi u Štětí na Litoměřicku. Na dotaz ČT to uvedl Jiří Ovečka, mluvčí České inspekce životního prostředí, která o přestupku rozhodla. Společnost s inspekcí spolupracovala a proti pokutě se neodvolala. Úhyn několika tisíců ryb způsobil letos v lednu hydroxid sodný, který unikl do dešťové kanalizace.
1. 7. 2022|

Vrchní státní zastupitelství prověří úniky informací v Hlubučkově kauze

Vrchní státní zastupitelství v Praze začalo prověřovat, jak se dostaly písemnosti z kauzy korupce v pražském dopravním podniku, ve které je mezi obviněnými i bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN), do médií. Vyšetřování zahájilo i v dalších případech.
19. 6. 2022|

Soud definitivně osvobodil exministra Bártu v kauze úniku odposlechů Béma a Janouška

Odvolací soud potvrdil osvobození bývalého předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a někdejšího zpravodajce Bezpečnostní informační služby Jana Petržílka v kauze vynesení odposlechů. V nich hovořili tehdejší pražský primátor za ODS Pavel Bém s podnikatelem Romanem Janouškem. Verdikt je pravomocný.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:58|

Ruští vojáci rozehnali střelbou protest v Chersonu, bombardování zasáhlo kyjevské obchodní centrum

Ruští vojáci rozehnali střelbou a za pomoci zábleskových a ohlušujících granátů demonstraci Ukrajinců v Chersonu proti okupaci města. Ukrajinská média s odvoláním na očité svědky z místa hlásí raněné. Dvě lodě ruského námořnictva ostřelovaly jihoukrajinský přístav Oděsa, informují ukrajinská média s odvoláním na místní úřady. Při bombardování obchodního centra v severní části Kyjeva zemřelo osm lidí, uvedla generální prokuratura. Město opět vyhlásilo zákaz vycházení. Postup ruských vojsk ke Kyjevu ze severovýchodu se podle Londýna zastavil, těžké boje pokračují na severu města. Ze závodu v Sumách unikl v důsledku ruské agrese amoniak, později se únik podařilo zastavit.
21. 3. 2022Aktualizováno21. 3. 2022, 19:45|

30 let zpět: Štáb americké televize natočil materiál o spolupráci poslance s StB

Československá televize získala videozáznam týkající se úniku informací o případu spolupráce poslance Jana Kavana s StB. V této kauze však nešlo o samotného politika, nýbrž o fakt, že k materiálům byl vpuštěn štáb americké televize. Měly se materiály dostat do médií? Bylo povolení pro natáčení zahraniční televizní společnosti v souladu se zákonem?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 1. 2022|

Kvůli úniku ropy u Kalifornie se vyšetřovatelé zajímají o manévry nákladní lodi Rotterdam Express

Vyšetřování úniku ropy u Kalifornie směřuje k nákladní lodi Rotterdam Express. Stroj plující pod německou vlajkou provedl poblíž kalifornských břehů několik nezvyklých manévrů, uvádějí podle agentury AP záznamy o pohybu plavidel. U pobřeží praskl ropovod a do moře vyteklo skoro 477 tisíc litrů ropy. Kvůli havárii bylo uzavřeno několik pláží a vyšetřuje se příčina úniku.
7. 10. 2021|

Hasiči zasahují u úniku kyseliny v Novém Jičíně-Bludovicích, evakuovali asi padesát lidí

Kyselina chlorovodíková unikla v pondělí odpoledne z poškozené cisterny v novojičínské části Bludovice. Hasiči kvůli tomu uzavřeli silnici I/57 a z domů v okruhu sta metrů evakuovali okolo dvaceti lidí. Později perimetr zvětšili a evakuovali celkem na padesát osob. Oznámil to mluvčí hasičů Jakub Kozák. Zásah podle něj potrvá zhruba do půlnoci.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 21:42|