TÉMA

Severní Karolína

Trump během superúterý triumfoval

Americký exprezident Donald Trump zřejmě míří za jasným vítězstvím v souboji o republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb. Během takzvaného superúterý, v němž republikáni rozhodují o svém kandidátovi celkem v patnácti státech, podle dosavadních výsledků vyhrál ve čtrnácti včetně Kalifornie, Texasu či Severní Karolíny. Jeho protikandidátka Nikki Haleyová získala důvěru ve Vermontu. V průběhu dne pak oznámila, že souboj o Bílý dům vzdává.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 23:33|

Bidenovi vyneslo superúterý nominaci v patnácti státech, na Samoi prohrál

Americký prezident Joe Biden podle očekávání s přehledem zvítězil v souboji o demokratickou nominaci během takzvaného superúterý. To přineslo rozuzlení demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby v dalších patnácti státech a v Americké Samoi. Toto území je jediné, kde nyní utrpěl porážku.
6. 3. 2024Aktualizováno6. 3. 2024, 19:51|

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

Biden žádá urychlenou volbu nového šéfa sněmovny. Podle CNN se bude hlasovat až příští týden

Odvolaný předseda americké Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy, se o post znovu ucházet nebude. Svým spolustraníkům to oznámil na jednání několik hodin po svém odvolání. Jedna z nejvyšších amerických ústavních funkcí je prozatímně obsazená McCarthyho spojencem ze Severní Karolíny Patrickem McHenrym. Bílý dům mezitím vyzval dolní komoru Kongresu k urychlenému obsazení pozice. Republikáni nicméně o novém předsedovi hodlají hlasovat až příští týden, píše stanice CNN.
4. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 23:14|

McCarthy ztratil pozici šéfa americké sněmovny. V dějinách USA to nemá obdoby

Republikán Kevin McCarthy přišel o funkci předsedy americké Sněmovny reprezentantů, když návrh na jeho odvolání vedle hrstky stranických rebelů podpořili všichni hlasující kongresmani Demokratické strany. McCarthy byl teprve třetím šéfem zákonodárné komory, který byl v jejích 234 let dlouhých dějinách vystaven pokusu o odvolání, a jako první z této bitvy odchází poražený, napsal list The New York Times. Prozatímním předsedou byl jmenován republikán Patrick McHenry.
3. 10. 2023Aktualizováno4. 10. 2023, 00:04|

Rok po přelomovém verdiktu nejvyššího soudu se ve Washingtonu sešli zastánci i odpůrci práva na potrat

Napříč Spojenými státy v sobotu pořádali shromáždění lidé na obou stranách debaty o potratech při příležitosti prvního výročí verdiktu nejvyššího soudu, který umožnil americkým zákonodárcům znovu interrupce zakazovat. Zastánci i odpůrci práva na potrat se sešli v centru Washingtonu, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že Republikánská strana chce potraty zakázat v celých USA, republikánští politici se ovšem k takovémuto postupu v poslední době staví poměrně vlažně.
24. 6. 2023|

Jižní Karolína schválila zákaz potratů po přibližně šestém týdnu

Zákonodárci v americkém státě Jižní Karolína v úterý schválili zákaz potratů od okamžiku, kdy je možné zachytit srdeční aktivitu plodu, tedy zhruba po šestém týdnu těhotenství. Návrh byl poslán ke schválení guvernérovi Henrymu McMasterovi, který již dříve slíbil, že ho podepíše. Potraty nyní zakazují nebo je výrazně omezují zákony ve většině států amerického Jihu. Jedním z posledních států v oblasti s poměrně vstřícným přístupem k potratům je Virginie, podotkla agentura AP.
24. 5. 2023|

Severní Karolína výrazně omezí potraty. Možné budou do 12. týdne, schválili zákonodárci

Republikány ovládaný zákonodárný sbor v Severní Karolíně schválil návrh zákona, který zpřísňuje pravidla potratů v tomto americkém státě. Interrupci bude napříště možné provádět pouze do 12. týdne těhotenství, dosud to bylo do 20. týdne. Informovala o tom agentura Reuters.
5. 5. 2023|

Americká Alabama hlásí šest mrtvých po zásahu tornádem

Nejméně šest lidí přišlo o život v centrální části amerického státu Alabama, kde se ve čtvrtek prohnalo tornádo. S odkazem na alabamské úřady o tom informuje agentura AP. Hlášeny byly rozsáhlé škody, včetně zničených domů, poškozených střech a popadaných stromů.
13. 1. 2023|

Dlouhotrvající ztrátu čichu při covidu mohou způsobovat poničené nosní buňky

Miliony lidí, kteří po nákaze koronavirem ztratili čich, mohou mít dlouhotrvající a neobvyklou imunitní reakci, která jim ničí buňky v nose. Vyplývá to ze studie vědců ze Severní Karolíny.
24. 12. 2022|

Posledních 252. Vědci se pokouší zachránit vymírající vlky rudohnědé

Zoologická zahrada v americkém městě Knoxville je součástí programu, který se pokouší dát naději nejohroženější psovité šelmě světa – vlkovi rudohnědému. Plány kazí farmáři i pytláci.
7. 11. 2022|

Patnáctiletý mladík v Severní Karolíně zastřelil pět lidí, včetně jednoho policisty

Útočník v metropoli Severní Karolíny, městě Raleigh, zastřelil pět lidí. Mezi mrtvými je i policista mimo službu a šestnáctiletý chlapec. Další dva lidé skončili v nemocnici. Policisté muže podezřelého ze střelby podle agentury Reuters dopadli a zadrželi. Střelec, kterému je podle agentury AP patnáct let, je nyní v nemocnici a jeho stav je kritický. Americký prezident Joe Biden se podobně jako v předchozích případech střelby vyslovil pro zákaz útočných zbraní.
14. 10. 2022Aktualizováno14. 10. 2022, 20:17|

Počet obětí hurikánu Ian ve Spojených státech roste. Stovky tisíc odběratelů jsou bez proudu

Bilance hurikánu Ian ve Spojených státech překročila 80 mrtvých. S odvoláním na místní úřady o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Agentura AP píše o 65 obětech, AFP nejméně o 62 obětech.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:51|

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě stále roste, některé zdroje uvádí 72 mrtvých

Počet obětí hurikánu Ian na Floridě podle agentury AP vzrostl na 47, agentura Reuters hovoří o 50 potvrzených úmrtích a americká televize ABC uvádí nejméně 72 mrtvých. Záchranáři stále prohledávají trosky ve zdevastovaných oblastech. Floridu navštíví ve středu americký prezident Joe Biden s manželkou. Už v pondělí pojedou na Portoriko, které se vzpamatovává z následků hurikánu Fiona, informovala agentura AP s odvoláním na oznámení Bílého domu.
2. 10. 2022Aktualizováno2. 10. 2022, 21:41|

Hurikán Ian dorazil k pobřeží Jižní Karolíny. Zprávy o počtu obětí na Floridě se různí

Bouře Ian dorazila k pobřeží Jižní Karolíny jako hurikán prvního stupně z pěti s rychlostí větru 136 kilometrů v hodině. Bez proudu je nyní podle monitorovacího serveru PowerOutage přes 180 tisíc odběratelů. Prezident Joe Biden vyhlásil v pátek na žádost guvernéra Henryho McMastera v Jižní Karolíně stav nouze. Na rozdíl od Floridy, kde Ian udeřil výrazně větší silou, úřady v Jižní Karolíně nevydaly plošné nařízení k evakuaci. Domovy ale opustili lidé v nejvíce rizikových záplavových oblastech.
30. 9. 2022Aktualizováno30. 9. 2022, 20:52|

Hurikán Ian zasáhl Floridu. Přicházejí nepotvrzené zprávy o stovkách mrtvých

Nepotvrzené zprávy z floridského okresu Lee hovoří o stovkách úmrtí po hurikánu Ian. „I když nemám potvrzená čísla, rozhodně vím, že oběti na životech se pohybují ve stovkách,“ řekl stanici ABC šerif okresu Lee Carmine Marceno. V sousedním Charlotte je potvrzených šest úmrtí, informoval list The New York Times. Hurikán kategorie čtyři působil od středy na Floridě ničivé záplavy a rozsáhlé škody.
29. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 23:46|

Klimatické změny v minulosti nahrávaly plazům, dokázali se nejlépe přizpůsobit

Proměny klimatu v minulosti vyvolaly mohutné vlny v evoluci plazů. Podle společné studie Harvardovy univerzity, univerzity v Albertě a muzea přírodní historie v Severní Karolíně rychlý vývoj plazů koreluje s klimatickými změnami. Studii zveřejnil odborný časopis Science Advances.
26. 8. 2022|

Severní Karolína zakázala potraty po dvacátém týdnu těhotenství

Potraty v Severní Karolíně už nejsou legální po dvacátém týdnu těhotenství, výjimku mají jen závažné zdravotní obtíže, rozhodl soudce William Osteen. Dosud byly ve státě potraty možné až do okamžiku, kdy byl plod životaschopný, tedy zhruba do 24. až 28. týdne těhotenství. Severní Karolína byla dosud útočištěm pro zájemkyně o ukončení těhotenství ze sousedních států, ve kterých platí přísnější omezení, uvedla agentura AP.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 10:18|

Zrušení plošného práva na interrupci v USA vyvolává chaos. Kliniky nevědí, jestli mohou pečovat o pacientky

Americký prezident Joe Biden podepsal nařízení, kterým pověřil složky své vlády, aby se snažily více podporovat přístup k potratům a antikoncepci. Samotný verdikt nejvyššího soudu, jenž anuloval federální právo na přerušení těhotenství, ale zvrátit nemůže. Protipotratové zákony jsou teď v gesci jednotlivých států. Kritici tvrdí, že zdravotnická péče se ocitla v chaosu.
8. 7. 2022|

Stovky amerických přehrad jsou v nebezpečném stavu, na jejich opravu chybí miliardy dolarů

V nevyhovujícím stavu je přes 2200 amerických přehrad a vodních nádrží. Je to důsledek zanedbané údržby a dlouho odkládaných oprav. Loni schválený infrastrukturní balíček ve výši jednoho bilionu dolarů vyčleňuje na nutné opravy tři miliardy. Odhadované minimální náklady na zajištění bezpečnosti amerických vodních děl jsou přitom nejmíň pětadvacetkrát vyšší.
9. 5. 2022|

Na východní pobřeží USA udeřila silná bouře. Boston čeká přes půl metru sněhu

Na východní pobřeží Spojených států dorazila silná bouře, která může zasáhnout kolem 75 až 80 milionů lidí a přinést až šedesát centimetrů sněhu. Kvůli nepříznivému počasí zrušily aerolinky jen v sobotu více než 4500 letů. Úřady států, které stojí bouři v cestě, občany vyzývají, aby raději neopouštěli své domovy.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 22:19|

Východ USA bičuje zimní bouře, výstrahy se týkají desítek milionů lidí

Východ Spojených států se potýká se silnou zimní bouří. Poté, co způsobila problémy v některých jižních státech, se přesunula na sever a přinesla vydatné sněžení, silný vítr a také riziko pobřežních záplav do pásu od Severní Karolíny až po Maine. Na některých místech států New York, Ohio a Pensylvánie napadlo do pondělního rána více než třicet centimetrů sněhu. Výstrahy před různými extrémy počasí se týkají oblastí s osmdesáti miliony obyvatel. Desetitisíce odběratelů přišly o dodávky elektřiny, na Floridě řádilo tornádo. Aerolinky zrušily víc než tisíc letů.
17. 1. 2022Aktualizováno17. 1. 2022, 20:26|

Lockdowny uškodily lidskému zdraví méně než covid, ukázala studie

Karanténní opatření přijímaná v boji proti koronaviru pravděpodobně nepředstavují vyšší riziko pro lidské zdraví než pandemie samotná. Vyplývá to ze studie amerických vědců, uveřejněné v odborném časopise BMJ Global Health. Analýza mezinárodních dat zkoumala dopady uzávěr na úmrtnost, pravidelné lékařské prohlídky a duševní zdraví.
21. 7. 2021|

Bouře Elsa stála život nejméně čtyři lidi. Škody napáchala mírné

Tropická bouře Elsa přinesla vydatné srážky a záplavy a vyžádala si nejméně jednoho mrtvého, když ve středu postupovala přes jihovýchod Spojených států. Škody na Floridě se zdály být relativně mírné a bouře od úterka zeslábla, přesto se bez elektřiny ocitly desetitisíce odběratelů. V kempu na jihovýchodě státu Georgia utrpělo asi deset lidí zranění, když místo zasáhl silný vítr a možná i tornádo.
8. 7. 2021|