TÉMA

ČOI

České zákazníky překvapují internetová tržiště. Stížností podle ČOI přibývá

Přibývá zákaznických stížností na internetový prodej. Letos už jich Česká obchodní inspekce (ČOI) eviduje čtyři tisíce, stejně jako za celý loňský rok. Novinkou jsou v tomto ohledu takzvaná internetová tržiště. Lidé občas nevědí, jak se liší od klasických e-shopů. Překvapí je pak, že zboží přijde z ciziny nebo chybí některé dokumenty.
23. 10. 2023|

Inspektoři řeší první stížnosti na zájezdy. Všechno dokumentujte, radí odborníci

Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první podněty, které se týkají reklamace zájezdů. Klienti bývají nespokojeni například se stravováním, někdy jim ale chybějí i slibované animační programy. Vůbec nejčastěji si však stěžují na problémy s ubytováním. Vadí jim výměna hotelu, špatná poloha nebo probíhající rekonstrukce. Loni ČOI řešila na čtyřicet takových podnětů.
23. 7. 2023|

Někteří prodejci se pokoušeli šponovat ceny na maximum, řekl ke kontrolám potravin Nekula

Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Zmínil, že se někteří obchodníci pokoušeli vyšponovat ceny na maximum. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle statistiků meziročně stouply o 23,5 procenta.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 20:51|

Přirážka řetězců u jablek a brambor je až 200 procent, říká Nekula. Chce se zasadit o zlevnění

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má v plánu vytvořit větší tlak na zlevnění jablek a brambor, kvůli tomu, že u nich činí obchodní přirážka až 200 procent. V rozhovoru pro deník Blesk také zmínil, že u cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Během následujícího měsíce čeká ministr výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce k vysokým cenám potravin.
4. 4. 2023|

Kontroly prodejců a výrobců potravin budou kvůli zdražování častější, avizoval Fiala

Stát zintenzivní kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády zmínil, že když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to podle něj projevit i ve zlevnění potravin. Kontroly by podle ministrů měly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 16:35|

Po roce má obchodní inspekce ústředního ředitele. Stal se jím Jan Štěpánek

Po roce skončilo v České obchodní inspekci období bez řádného ústředního ředitele. K 1. říjnu jím byl jmenován Jan Štěpánek, který byl ředitelem ústředního inspektorátu již na počátku minulého desetiletí a nyní uspěl ve výběrovém řízení. Jeho předchůdce Mojmír Bezecný skončil loni v září, svůj odchod zdůvodnil soukromými a rodinnými důvody. O post se ucházelo osm lidí, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vybíral ve finále ze tří kandidátů.
3. 10. 2022|

Lidem chodí balíčky na dobírku, které si neobjednali. Nový podvod je může připravit o tisíce korun

Češi se setkávají s novým typem možného podvodného jednání, když obdrží balíček na dobírku, který si neobjednali. ČT to zjistila oslovením poškozených adresátů a firem. Udaná cena zásilky, kterou lidé obdrželi, se většinou pohybuje mezi 700 a 2200 korunami. Uvnitř bylo zboží, které této hodnotě neodpovídalo. Kdo balíček zaplatil a převzal, se později marně domáhal reklamace. Případ již prověřuje Česká obchodní inspekce. Odborníci doporučují opatrnost a odmítání zásílek od neznámých odesílatelů.
28. 6. 2022|

30 let zpět: Nešvary pražských taxikářů

Taxikáři často měli a dosud mají špatnou pověst. Jak ukazuje reportáž z května 1992, snahy o nedodržování zákona a šizení zákazníků byly tou dobou u řidičů taxislužeb v metropoli značně rozšířené.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
23. 5. 2022|

Firma nabízela přes leták „frekvenční čip“ proti covidu. Dostala pokutu přes jeden milion

Téměř sedmdesát procent kontrolovaných e-shopů loni porušilo zákon. Obchodníci i nadále neposkytují úplné informace o prodávaných výrobcích nebo používají nekalé obchodní praktiky, uvedl mluvčí České obchodní inspekce (ČOI) Jiří Fröhlich. Za loňský rok uložili inspektoři pravomocně 1260 pokut celkem za 11,69 milionu korun. Nejvyšší pokutu přes jeden milion korun dostala firma z Roudnice nad Labem.
22. 4. 2022|

30 let zpět: Předražení kapři v Ústí nad Labem

K předvánočním trhům neodmyslitelně patří i prodej kaprů. Redaktor Jan Stuchlík prověřoval stížnost, že někteří prodejci v Ústí nad Labem požadují na tehdejší dobu neuvěřitelných 55 korun za kilo živé váhy. Takovou cenu sice neobjevil, kontroloři České obchodní inspekce i tak pokuty rozdávali.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
20. 12. 2021|

30 let zpět: Šidit zákazníky se daří

O tom, že nepoctivost prodejců kvete v každé době, se přesvědčili kontroloři České obchodní inspekce. V pražských restauracích, prodejnách potravin i u stánků odhalili spoustu nešvarů. Jak reportáž uvádí, napomáhala tomu i tehdejší nedostatečná legislativa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
16. 10. 2021|

30 let zpět: Čeští obchodníci okrádají své zákazníky

Kontroly České obchodní inspekce ukázaly, že až třetina nákupů v České republice byla v roce 1991 předražená. K nepoctivostem docházelo jak ve státních podnicích, tak u soukromých podnikatelů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 8. 2021|

Falešný Apple nebo Pokémoni. Inspekce loni zajistila padělky za 32,5 milionu korun

Více než 18 tisíc kusů padělaného zboží za 32,5 milionu korun zabavila loni Česká obchodní inspekce (ČOI). V roce 2019 přitom zajistila padělků skoro třikrát víc. Podle mluvčího inspekce Jiřího Fröhlicha čísla výrazně klesla kvůli omezení stánkového prodeje v souvislosti s koronavirem. Mezi zabaveným zbožím byly jako už tradičně hlavně hračky a textil. Nejvíce se kopírovaly produkty značek Pokémon, Apple, Tommy Hilfiger a Volkswagen.
19. 2. 2021|

Energošmejdi to zkoušejí dál. ČOI však uděluje za nekalé praktiky vysoké pokuty

Česká obchodní inspekce přiostřila v boji s nekalými obchodníky s energiemi. Rozdala už několik milionových pokut a další chystá. Zprostředkovatelé, kteří většinou slibují výhodnější energie, používají agresivní a podvodné praktiky. Cílí přitom převážně na seniory.
13. 12. 2020|

Podomní „šmejdi“ si našli nové cesty a i přes zákon prodávají dál

Už pět let platí zákon, který má chránit před podvodnými praktikami prodejců – takzvaných „šmejdů“. Jenže ti ho obcházejí. Předváděcí akce jsou sice na ústupu, mění se ale v podomní prodej, kde podvodníci nabízejí třeba změnu dodavatele energií. Spotřebitelská poradna zase řeší měsíčně desítky stížností na vymáhání splaceného nebo neexistujícího dluhu.
3. 3. 2019|

Na tržnicích se prodává i nejnebezpečnější zakázaná pyrotechnika. Nerozumím česky, reagoval prodejce

Česká obchodní inspekce se před koncem roku zaměřila na kontrolu prodeje zábavní pyrotechniky. Využívá přitom i nových pravomocí, například mladistvých figurantů. Při kontrolách inspektoři opakovaně objevili prodej zakázaného zboží včetně nejnebezpečnější pyrotechniky 4. kategorie.
29. 12. 2018|

Do akce brzy vyrazí první tajní kontroloři České obchodní inspekce. Před Vánoci se zaměří na e-shopy

Česká obchodní inspekce (ČOI) převzala první čtyři krycí doklady pro své inspektory, kteří budou na kontroly vyrážet se skrytou identitou. První tajní inspektoři by do terénu měli vyrazit ještě před Vánoci. Zaměří se na e-shopy, novinka jim ale usnadní i kontroly autobazarů nebo předváděcích akcí.
11. 11. 2018|

Kvalita benzinu se v Česku výrazně zlepšila, tvrdí inspektoři. O nepoctivých stanicích se řidiči dozví

Pohonné hmoty v Česku jsou nebývale kvalitní. Řidiči se nemusí bát čerpat takřka nikde, shodli se v pořadu 90' ČT24 zástupci kontrolorů, petrolejářů i výrobců aut. Klíčové nejsou ani kontroly či pokuty, ale tlak spotřebitelů, kteří se o nepoctivých stanicích dozvídají z webu České obchodní inspekce (ČOI).
18. 9. 2018|

ČOI ve druhém čtvrtletí zabavila pět tisíc padělků, rozdala pokuty za víc než pět milionů

Česká obchodní inspekce (ČOI) ve druhém čtvrtletí zabavila téměř pět tisíc kusů padělků a uložila 435 pokut v hodnotě 5,3 milionu Kč. Nejčastěji prodejci nabízeli padělky hraček značky Lego a Pokémon.
14. 9. 2018|

Zákaz prodeje alkoholu nezletilým kontrolují policisté i figuranti. V noci prošli desítky podniků

Desítky barů, restaurací a klubů v noci na sobotu zkontrolovala policie ve spolupráci s dalšími úřady. V rámci celorepublikové akce zjišťovala, jestli se v nich dodržuje zákaz prodeje alkoholu dětem a mladistvým. Česká obchodní inspekce při kontrolách využila i figuranty.
1. 9. 2018|

V den vysvědčení prodala alkohol nezletilým více než polovina kontrolovaných míst

Téměř 60 procent kontrolovaných provozoven prodalo v den vysvědčení alkoholický nápoj mladistvým. Ukázala to zatím nejrozsáhlejší kontrola dodržování zákazu prodeje alkoholu lidem mladším 18 let, kterou Česká obchodní inspekce provedla poslední školní den.
3. 7. 2018|

Inspektoři zapečetili benzinku u dálnice D1. Musí zlikvidovat nekvalitní benzin

Česká obchodní inspekce (ČOI) kontrolovala kvalitu pohonných hmot prodávaných u dálnic. U jedné čerpací stanice zjistila natolik závažné problémy, že rozhodla o zákazu prodeje. Případ je spíš výjimkou, protože celkově se jakost prodávaných surovin zvyšuje. Loni neprošlo jen procento vzorků.
8. 6. 2018|