TÉMA

Abú Bakr Bagdádí

Islámský stát rychle vzestoupil i padl. Jeho krutosti a návratu se v Rakká bojí dodnes

Teroristická organizace Islámský stát vešla do širokého mezinárodního povědomí dobytím měst v Sýrii a Iráku před dekádou. V těchto dnech je to pět let, co byla poražena na posledním zbytku svého území na východě Sýrie. Takzvaný Islámský stát ale dokáže dál udržovat ve strachu obyvatelstvo i ze stínů.
21. 3. 2024|

Dopadli jsme i manželku a švagra Bagdádího, oznámil Erdogan. A bez povyku, vzkázal Trumpovi

Turecko zajalo v Sýrii manželku, sestru, švagra a další členy rodiny zabitého vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Bagdádí zemřel 27. října při operaci americké speciální jednotky na severu Sýrie, když se při útěku odpálil.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 16:27|

Turci zadrželi sestru Bagdádího. Bude to zpravodajský zlatý důl, věří

Turecko zadrželo starší sestru zabitého vůdce Islámského státu (IS) abú Bakra Bagdádího. Uvedla to agentura AP s odvoláním na nejmenovaného tureckého představitele. Pětašedesátiletá žena známá jako Rasmíja Avadová je podle tureckého činitele podezřelá z toho, že byla zapojena do teroristické organizace. Žádné bližší podrobnosti o její činnosti ale nebyly zveřejněny.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 19:28|

USA zveřejnily záběry z útoku na Bagdádího. Na stopu je navedl odpadlík Islámského státu

Pentagon ve středu zveřejnil první záběry z víkendového zásahu proti vůdci takzvaného Islámského státu (IS) abú Bakrovi Bagdádímu na severozápadě Sýrie. Ministerstvo obrany USA zároveň varovalo, že by se teroristická organizace mohla pokusit o odvetný útok. K dopadení Bagdádího Američanům podle listu The Washington Post pomohl bývalý člen IS. Teroristická organizace ve čtvrtek smrt svého vůdce potvrdila.
31. 10. 2019Aktualizováno31. 10. 2019, 17:39|

Trump oznámil smrt pravé ruky Bagdádího, ideologie Islámského státu ale dál přežívá

Americký prezident Donald Trump oznámil zabití pravé ruky vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. Jméno pobočníka Trump nezmínil, poznamenal jen, že mohl nahradit Bagdádího, který byl zlikvidován v sobotu. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Kurdové a také nejmenovaný americký činitel ohlásili zabití mluvčího IS abú Hasana Muhádžira.
29. 10. 2019|

Vrtulníky, skrývání v tunelu, výbuchy i pláč. Trump popsal zabití vůdce IS Bagdádího

Americké speciální jednotky zabily vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) Abú Bakra Bagdádího. Potvrdil to prezident Donald Trump v mimořádném projevu. „Zemřel jako pes a jako zbabělec,“ prohlásil. Spojené státy na přípravě akce spolupracovaly s Rusy, Turky, Syřany, Iráčany i Kurdy.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 23:12|

Rusko se diví Trumpovým díkům za pomoc se zabitím Bagdádího

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že neví o žádné pomoci, kterou by poskytlo americkým jednotkám při zabití šéfa organizace Islámský stát Abú Bakra Bagdádího. Donald Trump přitom Rusům děkoval za umožnění průletu vzdušným prostorem v Sýrii. Íránský ministr informací Američanům vzkázal, že zabili vlastní výtvor. Francouzi a Britové operaci ocenili s tím, že boj proti teroristům nekončí.
27. 10. 2019Aktualizováno27. 10. 2019, 18:49|

Bagdádí toužil být chalífou. Jeho brutalita však byla odporná muslimům i velmocem

Organizace Islámský stát (IS) byla na vrcholu moci v létě 2014. Ovládala území větší než Česko, kde žilo podle odhadů osm až 12 milionů lidí. V jejím čele stál Abú Bakr Bagdádí, který 29. června vyhlásil chalífát s ambicí sjednotit pod svou vládou všechny muslimy. Jméno, které přijal, odkazovalo na prvního chalífu ze sedmého století. Na rozdíl od tehdejšího rozmachu se však jeho sen rychle rozplynul. Většina muslimů o jeho brutální nadvládu nestála.
27. 10. 2019|

Vůdce IS Bagdádí se po letech objevil na videu. Bitva se Západem podle něj zdaleka neskončila

Vůdce teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakr Bagdádí se po pěti letech objevil na propagandistickém videozáznamu. Tvrdí na něm, že velikonoční útoky na Srí Lance byly odvetou za ztráty Islámského státu v obci Baghúz, která byla poslední baštou islamistů v Sýrii. Pravdivost záznamu, jejž zveřejnila propagandistická agentura IS Al-Furkán, se zatím nepodařilo ověřit.
30. 4. 2019Aktualizováno30. 4. 2019, 08:24|