TÉMA

Martin Major

Opozice podkopává kroky kabinetu k zajištění bezpečnosti země, řekl Fiala ve sněmovně. Babiš odmítl, že nepodporoval Ukrajinu

Poslanci se v úterý sešli na mimořádné schůzi svolané vládním táborem k bezpečnostním hrozbám. Poslanci ANO v úvodu na protest proti sérii přednostních vystoupení zástupců vládních stran opustili jednací sál. Na svých místech nechali cedule s nápisy kritizujícími vládu. Schůze je podle koalice reakcí na postupy i některé výroky předsedy opozičního ANO Andreje Babiše. Opozice podle premiéra Petra Fialy (ODS) podkopává kroky vlády k zajištění bezpečnosti Česka. Babiš si pro obhajobu své pozice vybral tiskovou konferenci ve sněmovním atriu. Odmítl, že nepodporoval v minulosti Ukrajinu či že by zpochybňoval prozápadní směřování Česka. Sněmovna kolem deváté večer přerušila schůzi a bude v ní pokračovat ve středu ráno.
19. 3. 2024Aktualizováno19. 3. 2024, 23:22|

Možnost podávat hromadné žaloby se přiblížila, poslanci návrh posunuli k závěrečnému hlasování

Sněmovna poslala do závěrečného schvalování návrh na uzákonění hromadných žalob ve spotřebitelských sporech. Poslanci podali ve druhém čtení několik úprav, týkají se například vstupu do takového řízení a financování spotřebitelských organizací. Někteří zákonodárci dorazili do sněmovny v lidových krojích. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy tak navázali na tradici sahající do 19. století. Jednání o podobě programu nynější schůze zabralo odpoledne poslancům i s hlasováním skoro tři hodiny. Opoziční zástupci navrhli celkem 25 úprav, žádnou z nich ale neprosadili.
27. 2. 2024Aktualizováno27. 2. 2024, 19:08|

Policie loni zadržela při tranzitní migraci méně lidí než v roce 2022. Běženci míří nejčastěji do Saska

Policisté v loňském roce zadrželi při tranzitní migraci 4742 lidí, což oproti předchozímu roku představuje pokles o více než sedmnáct tisíc lidí, uvedl v pondělí policejní prezident Martin Vondrášek. Číslo je však o zhruba 3400 lidí vyšší než v roce 2021, který předcházel velké migrační vlně. Kontroly na hranici se Slovenskem podle policejního prezidenta výrazně přispěly k tomu, že se loni v Česku pohybovalo méně nelegálních migrantů.
22. 1. 2024Aktualizováno22. 1. 2024, 14:08|

Olomouckým krajským předsedou ODS se stal Major, nahradil obviněného Záchu

Novým předsedou olomouckého regionálního sdružení ODS se stal dosavadní místopředseda sdružení a poslanec Martin Major. Ve funkci nahradil bývalého krajského náměstka a přerovského radního Michala Záchu, který je obviněn v kauze silničních zakázek. Majora zvolil regionální sněm, byl jediným kandidátem na tuto funkci. Jeho místopředsedou se stal Petr Sokol.
27. 11. 2023|

Regionální rada ODS navrhla zrušit oblastní sdružení strany v Přerově

Regionální rada ODS v Olomouckém kraji navrhla republikovému sněmu strany zrušení oblastního sdružení ODS v Přerově. V sobotu to sdělil místopředseda regionálního sdružení ODS a poslanec Martin Major. Předseda přerovské buňky Igor Kraicz v pátek rezignoval na člena regionální rady ODS i na funkce v orgánech krajského zastupitelstva. Kraicz podle Deníku N dlužil dva miliony korun podnikateli a bývalému spolustraníkovi Robertu Knoblochovi (dříve ODS) stíhanému v kauze ovlivňování dopravních zakázek v Olomouckém kraji.
25. 11. 2023|

V kauze olomouckých dopravních zakázek policie obvinila třináct lidí. Pod náměstkem Záchou se kýve křeslo

K rezignaci vyzvali náměstka olomouckého primátora Michala Záchu (ODS) nejen koaliční Piráti, ale i olomoucká organizace jeho mateřské strany. Záchy se týká aktuální kauza zakázek na dopravní stavby, i když není zcela jasné, jak úzce. Jeho advokát v úterý popřel předchozí informace, že by byl náměstek mezi zadrženými po policejním zásahu na hejtmanství. Státní zastupitelství oznámilo, že je obviněno třináct lidí, neupřesnilo však, koho policie stíhá. Zásah se ovšem týkal dopravních zakázek a Zácha má v gesci dopravu. O důsledcích policejního zásahu by měly ve středu jednat špičky krajské koalice.
14. 11. 2023Aktualizováno14. 11. 2023, 22:01|

Olomouc změní systém parkování, platit budou místní i návštěvníci

Město Olomouc chystá zásadní změny v systému parkování. Plánuje zpoplatnit nejen širší centrum, ale také velká sídliště. Platit by měli i lidé, kteří v těchto lokalitách bydlí. Opozice to však kritizuje, nový systém je podle ní připravený nedostatečně. Žádá proto jeho zavedení odložit. Problémem jsou i chybějící parkovací domy na okraji města, například na konečných tramvajových zastávkách.
16. 8. 2023|

Stavba nové trati na okraji Olomouce zavře rušnou křižovatku. Zastaví se i tramvaje v centru

Stavba nové tramvajové trati z centra Olomouce na sídliště Nové Sady v pondělí výrazně zkomplikuje dopravu. Úplně se uzavře křižovatka ulic Schweitzerova, Zikova a Jeremiášova. Jinými trasami budou muset jezdit auta i autobusy MHD. V pondělí navíc začne i další omezení v dopravě. Kvůli napojení tramvajové trati a okolních ulic na nový most přes řeku Moravu se zastaví tramvaje na páteřní trati vedoucí centrem Olomouce. Výluka bude trvat až do ukončení prací na mostě, tedy do poloviny roku.
7. 1. 2022|

Žalobce v kauze Vidkun navrhl podmínky a pět let pro Kadlece. Soud bude pokračovat ve čtvrtek

Žalobce Miroslav Stoklásek navrhl v olomoucké kauze Vidkun tři podmíněné tresty a pětiletý trest vězení. Nejvyšší trest žádá pro bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece. V kauze kromě něj čelí obžalobě podnikatel Ivan Kyselý, kterému Kadlec podle obžaloby vynášel informace z trestních spisů, tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). U všech se podle žalobce korupce prokázala. Všichni ale vinu popírají, závěrečné řeči pokračují obhajobou, případ má soud nařízen i ve čtvrtek.
26. 5. 2021|

Plecharéna dostane novou střechu. Bude opět z plechu

V Olomouci začala rekonstrukce zimního stadionu. Hala zvaná Plecharéna dostane novou střechu, stará totiž podle odborníků dosloužila a hrozilo, že kvůli ní budou muset stadion zavřít. Nová střecha bude opět ze stejného materiálu, který stadionu vysloužil přezdívku. Výměna krytiny potrvá tři měsíce a město za ni zaplatí 30 milionů korun.
5. 5. 2021|

Nová tramvajová trať v Olomouci se nakonec může stavět. Peníze budou i na stadion

Dostavba tramvajové trati na Nové Sady v Olomouci se nakonec kvůli koronavirové krizi rušit nemusí. Město nedávno oznámilo, že na stavbu za stovky milionů korun nebude mít peníze, nakonec se ale ukázalo, že pandemie nezasáhla rozpočet tak, jak se vedení Olomouce na jaře obávalo. Díky náhradám za vládou schválenou podporu pro živnostníky se může podle původního plánu opravit i zimní stadion.
28. 8. 2020|

Frekventované křižovatky v Olomouci budou chytřejší. Dopravu zrychlí detektory a kamery

Olomouc začala budovat systém chytrého řízení provozu na čtyřech frekventovaných křižovatkách. Plynulejší dopravě pomůže koordinace semaforů na vnějším okruhu města. Úprava křižovatek bude trvat přibližně šest týdnů a vyžádá si částečná omezení provozu.
25. 8. 2020|

V Olomouci začala oprava frekventované ulice v centru. Neprůjezdná bude osm měsíců

Stavební dělníci začali v Olomouci pracovat na dlouho plánované rekonstrukci ulice 8. května. Oprava frekventované cesty v centru města uzavře průjezd řidičům osobních vozidel i městské hromadné dopravy na osm měsíců. Stát bude sedmdesát pět milionů korun.
14. 4. 2020|

Do mostu v centru Olomouce se zakously bagry. Tramvaje se na něj vrátí za dva roky

V Olomouci začala v pondělí demolice mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě v rámci pokračování rozsáhlých protipovodňových úprav za stovky milionů korun. Nový most by měl v místě vzniknout do dvou let, do té doby budou muset auta jezdit po objížďkách, tramvajová doprava do centra byla zrušena. V rámci protipovodňových úprav se už zboural i vedlejší most v Komenského ulici. Nový se otevřel na začátku letošního roku.
6. 4. 2020|

Ivan Langer vypovídal u soudu o kauze Vidkun. Cítí se spíš jako poškozený než jako svědek

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, ale i s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 13:08|

Doprava v centru Olomouce se vrátila do normálu, ale jenom na čtyři dny. V pondělí začne další omezení

V centru Olomouce se ve čtvrtek pro automobilovou dopravu otevřel nový most, který se v Komenského ulici stavěl dva roky. Doprava v centru se však opět zkomplikuje v pondělí, kdy se uzavře vedlejší most na Masarykově třídě, po kterém jezdí i tramvaje. Ty tak do centra města nebudou jezdit dva roky, než se postaví nový most. Práce probíhají v rámci protipovodňových úprav.
27. 2. 2020|

Nové depo pro tramvaje? Olomouc hledá využití bývalých kasáren v Neředíně

Nevyhovující depo tramvají v centru Olomouce by se mohlo přestěhovat na okraj města, do bývalých kasáren sovětské armády v Neředíně. O využití někdejší vrtulníkové základny nebylo rozhodnuto ani třicet let po jejím zrušení. Původně Olomouc plánovala, že tam vybuduje podnikatelskou zónu, nyní je ve hře i nové depo, kde by našly místo nejen tramvaje, ale i autobusy.
24. 2. 2020|

Nový most v centru Olomouce se otevře na konci února. Obratem se ale uzavře vedlejší, po kterém jezdí tramvaje

Nový most v Komenského ulici v centru Olomouce, který v rámci protipovodňových úprav vznikal zhruba rok a půl, se pro automobily otevře na konci února. Už od prosince po něm jezdí autobusy MHD a například i sanitky. Téměř hned po otevření nového mostu se ovšem uzavře nedaleký most na Masarykově třídě, po kterém jezdí tramvaje. Demolice a stavba nového přemostění Moravy bude trvat dva roky.
24. 1. 2020|

Olomouc schválila čtyři projekty za 900 milionů. Polovinu si však bude muset půjčit

Zastupitelé Olomouce předběžně schválili čtyři velké investice zhruba za 900 milionů korun i způsob jejich financování. Město počítá s tím, že si na tyto projekty vezme úvěr až 450 milionů korun. S pomocí půjčky chce město spolufinancovat připravené prodloužení tramvajové trati na Nové Sady, opravu tramvajové trati v centru města, nové odpadové centrum i zlepšení průjezdu po Foerstrově ulici.
12. 9. 2019|

Centrum bez tramvají. Olomouc musí kvůli chystané demolici mostu upravit trasy hromadné dopravy

Olomoučané se musí připravit na výrazné omezení v tramvajové dopravě. Kvůli demolici mostu na Masarykově třídě v rámci probíhajících protipovodňových úprav bude muset dopravní podnik tramvaje odklonit. Původně se uvažovalo, že se most bude bourat po částech a tramvaje budou jezdit vždy jednou polovinou mostu, teď se však ukázalo, že to nebude technicky možné. Práce na mostě zastaví tramvajovou dopravu na jaře příštího roku.
5. 9. 2019|

Rychlé taxíky i nedovolené průjezdy pěší zónou. Olomouc chystá omezení dopravy v centru města

Olomouc výrazně omezí dopravu v historickém jádru. Reaguje tím na stížnosti obyvatel centra města, kterým vadí údajně rychlá vozidla taxi služby nebo rozvozu pizzy, ale také řidiči, kteří si pěší zónou zkracují cestu. V některých ulicích magistrát změní dopravní značení a také nainstaluje vysouvací fyzické zábrany, které auta do pěší zóny pustí jenom v době zásobování.
29. 8. 2019|

Chrčícímu rozhlasu nebylo rozumět. Olomouc starý informační a výstražný systém vymění

Olomouc začala s modernizací starého informačního a výstražného systému. Ten původní je už zastaralý, a někdy mu dokonce nebylo vůbec rozumět. Do roku 2021 postupně radnice rozmístí skoro dva tisíce moderních hlásičů, které umožní mnohem lepší varování a srozumitelné informování lidí. Nový informační a výstražný systém přijde na 78 milionů korun.
8. 7. 2019|

Poslankyně Majerová Zahradníková odchází z ODS, zvažuje spolupráci s Klausem

Poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková na vlastní žádost odchází z ODS. Večer to oznámila na zasedání místní rady v Olomouci. Poslankyně už v polovině dubna vystoupila z klubu ODS poté, co nepodpořila odvolání bývalého stranického kolegy Václava Klause mladšího ze školského výboru. Zahradníková řekla, že do budoucna zvažuje spolupráci s Klausem.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 21:50|