TÉMA

Murmansk

Rusko při útoku na Ukrajinu narušilo střelou polský vzdušný prostor, uvedla Varšava

Rusko při útoku na západní Ukrajinu narušilo svou střelou s plochou dráhou letu polský vzdušný prostor, oznámilo podle médií velitelství polských ozbrojených sil. Incident se podle něj stal nad ránem. Polská armáda už předtím informovala, že aktivovala polská a spojenecká letadla v souvislosti s ruskými útoky na Ukrajinu u hranic. Terčem dalšího úderu se v noci na neděli stal Kyjev, nasazena byla protivzdušná obrana, informuje agentura Ukrinform, podle níž letecký poplach platil na celém území Ukrajiny. Protivzdušná obrana byla nasazena i ve Lvovské oblasti, která hraničí s Polskem.
24. 3. 2024Aktualizováno24. 3. 2024, 20:15|

Rusko posiluje přítomnost v Arktidě. Optický kabel na dně moře má spojit Murmansk a Vladivostok

Rusko začalo pokládat svůj první podmořský komunikační kabel z optických vláken, který ze vsi Teriberka u Murmansku povede podél arktického pobřeží až do přístavu Vladivostok na opačném konci země. Jde o součást státem řízeného projektu, který má přivést vysokorychlostní internet do polárních končin. Předchozí soukromá iniciativa v tomto směru uvázla na mrtvém bodu. Kabelové spojení má být dokončeno v roce 2026.
7. 8. 2021|

Jediná ruská letadlová loď je po požáru možná na odpis

Škody způsobené nedávným požárem na jediné ruské letadlové lodi se prakticky rovnají její zbytkové hodnotě, o jejím dalším osudu není rozhodnuto. Napsal to ruský list Kommersant s odvoláním na experty ruské Severské flotily. Požár, který si minulý týden vyžádal dva mrtvé, vypukl na lodi Admirál Kuzněcov během oprav v Murmansku na severu Ruska.
19. 12. 2019|

Požár na jediné ruské letadlové lodi. Admirál Kuzněcov začal hořet při opravě, pohřešuje se kapitán

Na jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov vypukl požár. Na plavidle, které podstupuje opravy v severoruském Murmansku, se oheň podařilo lokalizovat a jeho hašení pokračuje. Neštěstí si vyžádalo nejméně jeden lidský život. V nemocničním ošetření je 12 zraněných, kteří se většinou přiotrávili kouřem. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruské námořnictvo. Podle listu Kommersant se pohřešuje kapitán Viktor Izmajlov, který měl opravu na starosti.
12. 12. 2019Aktualizováno12. 12. 2019, 21:17|

Na moře vyrazila z Ruska první plovoucí jaderná elektrárna

První plovoucí jaderná elektrárna na světě Akademik Lomonosov v pátek před polednem zvedla kotvy a zamířila na Čukotku. Vypadá jako normální loď, navzdory reaktorům umístěným uvnitř. Ruské plavidlo vyrazilo na cestu z přístavu Murmansk.
23. 8. 2019|

Z ruského letadla vyprostili těla všech 41 obětí. Stroj byl prakticky nový, není jasné, proč havaroval

41 lidí zemřelo při nedělním nouzovém přistání letadla na moskevském letišti Šeremeťjevo. Na palubě bylo 78 pasažérů. Stroj letící do Murmanska se krátce po startu pokusil o nouzové přistání, při němž vzplály motory a shořela celá zadní část letadla. O příčině havárie se zatím spekuluje. Jednou z verzí je úder blesku.
5. 5. 2019Aktualizováno6. 5. 2019, 18:28|

Běluha s ruským armádním výcvikem? Norové našli kytovce s popruhy popsanými azbukou

Rybáři u pobřeží Norska našli běluhu, která měla popruhy. Když je odstranili, objevil se na vnitřní straně nápis „vybavení Petrohradu“, napsala agentura AP. To vyvolalo spekulace, že zřejmě ochočený kytovec unikl z ruského vojenského zařízení. Popruhy mohly sloužit pro připevnění videokamery nebo zbraně.
29. 4. 2019|