TÉMA

Menšiny

Různé předsudky vznikaly dekády, je to první krůček ke změně, zaznělo v debatě o definici anticikanismu

Devalvace romské kultury nebo projevy nenávisti k této menšině. Nejen to obsahuje definice anticikanismu, kterou přijala vláda. Vychází přitom ze stejných principů jako u antisemitismu. Přestože pojem není právně vymahatelný, kabinet se jím chce vymezit proti rasistickému chování. Předseda Československé romské unie Karel Karika (Piráti) si myslí, že nyní integraci pomůže tvrdá komunitní práce, zvláštní zmocněnec pro holocaust a svobodu vyznání z ministerstva zahraničních věcí Robert Řehák zase věří, že definice anticikanismu je první krůček na cestě ke změně.
11. 4. 2024|

Druhá růžová vlna v Latinské Americe možná dosáhla svého vrcholu

V Latinské Americe za poslední rok došlo k výraznému politickému posunu – volby v Brazílii, Chile a Kolumbii přivedly v roce 2022 k moci levicové lídry. Vítězstvím Luize Inácia Luly da Silvy v prezidentským volbách v Brazílii se završila druhá levicová neboli takzvaná růžová vlna v regionu za dvě desetiletí. Ta se od té první v mnohém liší – ať už se jedná o regionální roztříštěnost, ekonomické problémy či snahu o zelenější politiku. Podle některých odborníků by „růžový“ region mohl být příležitostí pro USA k posílení spolupráce. Mandáty lídrů jsou však křehké a navzdory levicové inklinaci se mezi sebou v mnohém rozchází. Podle některých zahraničních médií a politologů se tak zdá, že levicová vlna již začíná slábnout.
13. 1. 2023|

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

30 let zpět: Jak Češi a Slováci vnímají menšiny?

Průzkum veřejného mínění ukázal postoje Čechů a Slováků vůči národnostním menšinám žijícím na území společného státu. Znepokojivým trendem byl zhoršující se vztah většinové společnosti k Romům, Němcům, Polákům či Maďarům. Vzájemný vztah Čechů a Slováků se naopak ani přes blížící se rozpad federace nezhoršil.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
3. 12. 2022|

30 let zpět: Vznikl Romský demokratický kongres

Před 30 lety došlo k historickému okamžiku v romské komunitě v Československu založením Romského demokratického kongresu. Mezi jeho ambice patřila i spolupráce na přípravě Ústavy České republiky. A jaký byl postoj Romů k chystanému rozdělení Československa?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
31. 7. 2022|

Evropská komise žádá ombudsmana Křečka o vysvětlení jeho výroků o Romech

Evropská komise je znepokojená výroky českého ombudsmana Stanislava Křečka na adresu Romů a žádá po něm vysvětlení. Informaci zveřejnil server Romea.cz. Podle něj si Evropské komisi loni v únoru na vyjádření veřejného ochránce práv o Romech stěžovalo dopisem šestnáct organizací a několik jednotlivců. V listu pisatelé uváděli, že Křečkovy výroky odrazují příslušníky menšiny od toho, aby se se svými problémy na ombudsmanův úřad obraceli.
25. 2. 2022|

New York umožnil volit legálním přistěhovalcům bez občanství

Newyorská městská rada ve čtvrtek schválila zákon, který umožní cizincům žijícím ve městě hlasovat v místních volbách, a tedy například volit starostu. New York se stal prvním velkým městem ve Spojených státech, které tak učinilo. V devítimilionové aglomeraci by se opatření mohlo týkat přibližně jednoho milionu cizinců, napsala agentura AFP.
10. 12. 2021|

Svoboda slova je nebezpečná, cenzura je ale mnohem horší, tvrdí expertka z newyorské univerzity

Cenzura přináší větší problémy než neregulovaná svoboda projevu, myslí si profesorka z New York Law School Nadine Strossenová. Na veřejný diskurz mají dohlížet sami občané, tvrdí v rozhovoru pro Události, komentáře autorka knihy Nenávist a proč bychom se měli bránit pomocí svobody projevu, nikoliv cenzurou. Otázky pokládal moderátor Michal Kubal.
19. 11. 2021|

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Texas kvůli změnám volebního práva

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo stát Texas kvůli kontroverzním změnám volebního práva. Nový zákon údajně ve více ohledech omezuje možnosti hlasování. Žaloba byla podána ve čtvrtek u soudu v San Antoniu, informovala agentura DPA.
5. 11. 2021|

Texaský kongres schválil volební restrikce. Guvernér se těší, až je podepíše

Senát v americkém státu Texas v úterý schválil změny volebního zákona, které podle zastánců omezí riziko podvodů a podle kritiků ztíží hlasování příslušníkům menšin. Už minulý týden jim dala zelenou republikány ovládaná texaská Sněmovna reprezentantů. Republikánský guvernér Greg Abbott na Twitteru napsal, že se těší, až zákon podepíše.
1. 9. 2021|

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v USA za volební práva menšin, kritizují reformy republikánů

Desítky tisíc lidí vyšly v sobotu do ulic ve Washingtonu a dalších amerických městech, aby demonstrovaly na podporu volebních práv menšin. Organizátoři se obávají, že volební reformy, které prosazují některé republikánské státy, mohou výrazně ztížit účast příslušníků menšin ve volbách. Pochody se uskutečnily k 58. výročí slavného projevu kazatele a politika Martina Luthera Kinga, který je známý pod názvem I Have a Dream (Mám sen).
29. 8. 2021|

Politická rozmíška mezi Maďarskem a Evropskou unií se dostala i do světa fotbalu

Politické napětí se přesouvá i do sportu. Kapitán německé reprezentace si vzal kapitánskou pásku v barvách spřízněných LGBT. Podobně se zbarvil i fotbalový svatostánek v Mnichově - Allianz Arena. Evropská fotbalová asociace UEFA ale byla proti – prý jde o politické vyjádření.
24. 6. 2021|

Státy EU se po roce a půl vrátily k hovorům o evropských hodnotách v Polsku a Maďarsku

Zástupci vlád členských zemí Evropské unie se v úterý po roce a půl vrátili k dlouhodobě probíhajícímu řízení s Varšavou a Budapeští. Situace kolem vlády práva a evropských hodnot v Polsku a Maďarsku se v poslední době zhoršuje, řekla před jednáním s ministry místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Jedním z dokladů horšící se situace je nový maďarský zákon zakazující na školách materiály zobrazující homosexualitu či změnu pohlaví nebo například polská soudní reforma, doplnil zpravodaj ČT v Bruselu Lukáš Dolanský.
22. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 19:10|

V Kanadě našli hromadný hrob s ostatky 215 žáků. Oddělování dětí od rodin původních obyvatel se dělo běžně

Kanadská veřejnost se vzpamatovává ze šoku, který způsobil nález hromadného hrobu s ostatky 215 dětí z domorodých kmenů. Mezi lety 1883 a 1996 odebraly úřady rodinám původních obyvatel na 150 tisíc dětí a umístily je do převýchovných internátů. Děsivý objev v jednom z nich odhalil temnou kapitolu země, která se dnes prezentuje jako domov pro všechny národy a rasy.
1. 6. 2021|

Intenzivní očkovací kampaň v Maďarsku pozapomněla na Romy. S vakcinací se začíná až nyní

V téměř desetimilionovém Maďarsku podali už přes osm milionů očkovacích dávek. Úřady hlásí v současnosti průměrně jen 563 nově nakažených denně. Pro srovnání: v Česku za minulý týden jich bylo průměrně 713. Intenzivní očkovací kampaň v Maďarsku ale podle kritiků vynechala početnou menšinu – Romy. Už tak tristní situaci v chudinských osadách na okrajích měst přitom pandemie ještě zhoršila.
27. 5. 2021|

Polský soud osvobodil tři ženy v kauze madony s duhovou svatozáří

Polský soud zprostil viny tři aktivistky, které byly obviněny ze znesvěcení a urážky náboženského cítění kvůli tomu, že vyrobily plakáty s motivem slavné Černé madony čenstochovské. Ta měla místo svatozáře kolem hlavy duhu, symbol komunity gayů, leseb, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 14:29|

Na Slovensku začíná sčítání obyvatel. Lidé mají poprvé možnost přihlásit se k druhé národnosti

Na Slovensku začíná sčítání lidu. Bude plně elektronické, občané ale můžou požádat o pomoc asistenta. Novinky se týkají i národnostních menšin. Snižuje se hranice pro uplatnění jazykových práv, takže víc obcí by mohlo v úředním styku používat maďarštinu nebo romštinu. Poprvé navíc bude možné označit dvě národnosti.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 08:58|

30 let zpět: Šok z návštěvy Chánova

Poslanci České národní rady se seznamovali se situací na sídlišti Chánov v Mostě. Poslechněte si reakce členů parlamentního výboru pro územní správu a národnosti, jakož i vyjádření několika místních obyvatel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
24. 10. 2020|

Čína rozšiřuje tábory pro Ujgury, varují australští výzkumníci

Čína podle nejnovější analýzy Australského institutu pro strategickou politiku (ASPI) rozšiřuje koncentrační tábory v Sin-ťiangu. Komunistická vláda přitom tvrdí, že takzvané převýchovné tábory pro Ujgury a příslušníky dalších menšin postupně ruší a že se zadržení zařazují do společnosti.
28. 9. 2020|

30 let zpět: Havel vystoupil proti rasismu

„Lidé nejsou dobří či špatní proto, že patří k té či oné rase nebo k tomu či onomu národu. Kdo tuto základní pravdu neuznává, je rasista,“ řekl v projevu na světovém festivalu romské kultury v Brně prezident Václav Havel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
27. 7. 2020|

Maďarsko navzdory protestům zakázalo úřední registraci změny pohlaví, píše AFP

Maďarsko v úterý navzdory četným mezinárodním protestům zakázalo úřední registraci změny pohlaví a právní uznání nové identity transgenderových osob, uvedla agentura AFP. Příslušnou změnu v zákonech přijal maďarský parlament, kde má vláda premiéra Viktora Orbána dvoutřetinovou většinu.
19. 5. 2020|

Haagský soudní dvůr bude dál řešit spor mezi Ukrajinou a Ruskem. Odmítl námitku Moskvy

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu rozhodl, že řešit spor mezi Ukrajinou a Ruskem ohledně podpory východoukrajinských separatistů a diskriminace menšin na Krymu spadá do jeho kompetence. Nevyhověl tak námitkám Moskvy a soudní spor, v němž se Kyjev domáhá odsouzení Ruska za podporu radikálů v Donbasu, bude dál pokračovat.
8. 11. 2019|

Recenze: Kniha Donbas nabízí unikátní vhled do myslí lidí, kteří to schytávají z obou stran

Překvapivě skromný seznam české a slovenské literatury o zatím poslední evropské válce doplnil cenný titul. Slovenský novinář Denníku N Tomáš Forró vydal knihu nazvanou Donbas. Ta je výsledkem jeho cest na východ Ukrajiny a velkého množství rozhovorů s tamními bojovníky, aktivisty, politiky i obyčejnými lidmi z obou stran.
5. 10. 2019|

Poláky pobouřila madonina duhová svatozář. Aktivistce hrozí za šíření plakátů vězení

Polskem otřásl případ ženy stíhané za urážku náboženského cítění. Aktivistka se ho podle policie dopustila tím, že vylepila plakáty Černé madony čenstochovské s duhovou svatozáří. Duha je přitom symbolem hnutí za práva sexuálních menšin, které polská vláda a katolická církev dlouhodobě kritizují. Ženě hrozí dva roky za mřížemi. Případ pobouřil liberály i lidskoprávní organizace.
12. 5. 2019|