TÉMA

Carles Puigdemont i Casamajó

Sánchez bude znovu španělským premiérem, ve sněmovně získal těsnou většinu

Podle očekávání vyslovila dolní komora španělského parlamentu důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který tak znovu bude premiérem a může sestavit vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve sněmovně o 350 členech. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:56|

Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii

Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 21:37|

Pegasus sledoval i španělského premiéra a ministryni obrany. Vláda podala trestní oznámení

Španělská vláda oznámila, že telefony premiéra Pedra Sáncheze a ministryně obrany Margarity Roblesové byly minulý rok ilegálně sledovány špionážním softwarem Pegasus. Kabinet rovněž uvedl, že podal trestní oznámení u madridského soudu. Zpráva přišla krátce poté, co vyšlo najevo, že stejný program monitoroval také mobily představitelů katalánských separatistů a baskických nacionalistů.
2. 5. 2022|

V Barceloně vyvrcholily protesty. Policie rozháněla demonstranty gumovými projektily

V centru Barcelony kulminovaly několikadenní protesty kvůli vysokým trestům pro katalánské politiky. Zúčastnilo se jich půl milionu lidí. Skupina demonstrantů zaútočila na policisty. Příslušníci zásahových sil k jejich rozehnání použili obušky i střelbu gumovými projektily. Zraněno bylo nejméně 182 lidí.
18. 10. 2019Aktualizováno19. 10. 2019, 12:43|

Končí španělský „proces století“. Žádná vzpoura, jen neposlušnost, brání obhájci katalánské separatisty

Před nejvyšším soudem v Madridu začaly závěrečné řeči obhajoby v procesu s dvanácti katalánskými politiky obžalovanými kvůli referendu o nezávislosti. Devíti separatistům hrozí kvůli obžalobě ze vzpoury až 25 let vězení. Tři exministři regionální vlády jsou obžalováni ze zpronevěry a hrozí jim až sedmiletý trest. Během procesu, který trval od února, bylo vyslechnuto na 440 svědků včetně expremiéra Mariana Rajoye. Justice proces vysílá v přímém přenosu přes internet.
11. 6. 2019Aktualizováno11. 6. 2019, 19:58|

Z vězení do parlamentu. V Katalánsku vyhráli ve španělských volbách poprvé v historii separatisté

Nedělní parlamentní volby ve Španělsku vyhráli sice socialisté, slavit ale mohou i katalánští separatisté. Poprvé v parlamentních volbách totiž získala nejvíce hlasů v Katalánsku separatistická strana, která v tomto autonomním regionu porazila i tamní socialisty. Poprvé se také podle deníku La Vanguardia letos do španělského parlamentu dostali politici, kteří kandidovali z vězení. Z vazební věznice byli čtyři katalánští separatisté zvoleni poslanci a jeden senátorem.
29. 4. 2019|