TÉMA

Štěnice

Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž

Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|

České domácnosti zápasí se štěnicemi. Pocházet mohou z dovolených, přelezou i ze sousedního bytu

Přemnožené štěnice jezdí deratizátoři v českých městech likvidovat každý den. Lidé si parazita často přivážejí třeba z dovolených. Po kousnutí se objeví svědění, v horším případě i vyrážka nebo horečka. Štěnice jsou velmi odolné a volně prodávané postřiky na ně nestačí.
15. 2. 2024|

Francouzská vláda se vydala do boje se štěnicemi. Olympiáda se blíží

Francouzská vláda řeší neobvyklý problém, kterým je nadměrný výskyt štěnic v Paříži. To poškozuje i pověst francouzské metropole ve světě. Úřady se snaží lidi uklidnit, že situace není tak dramatická, jak naznačují příspěvky na sociálních sítích, informoval zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
6. 10. 2023|

Strahovské koleje už rok bojují se štěnicemi, podle studentů ale hmyz v pokojích zůstává

Koleje Českého vysokého učení technického (ČVUT) na pražském Strahově trápí od loňského léta štěnice. Na boj proti nim už vydalo vedení za poslední rok přes čtyři miliony korun, dezinsekcí prošla více než půlka pokojů. Pro Českou televizi to uvedl Michal Vodička, ředitel Správy účelových zařízení ČVUT. Podle něj se situace výrazně zlepšila, konkrétní čísla však uvést odmítl. Někteří studenti zvažují přestěhování na jiné koleje, štěnice u nich totiž zůstávají i po čtvrtém postřiku.
1. 8. 2023|

Právník rodiny amerického vězně tvrdí, že muž zemřel kvůli štěnicím v cele

Právník zastupující rodinu vězně, který zemřel loni v září ve věznici v americké Atlantě, tvrdí, že se tak stalo kvůli přemnoženým štěnicím v cele. Úřady uvedly, že okolnosti smrti pětatřicetiletého Lashawna Thompsona vyšetří.
16. 4. 2023|

Postele i povlečení plné parazitů. Koleje na Strahově zamořily štěnice

Desítky pokojů na strahovských kolejích v Praze zamořily štěnice. Podle studentů za to může pomalá reakce vedení i špatně provedená dezinsekce. Odbornou firmu, která ji prováděla, nyní ředitelství největších studentských kolejí v Česku vyměnilo za jinou.
7. 10. 2022|

Po svatém Jiřím ožívají i štěnice a octomilky. S domácími škůdci přicházejí nepříjemnosti i psychické potíže

Jaro je v plném proudu a s teplem ožívají škůdci – mouchy, moli, ale i štěnice. Zatímco proti škůdcům, kteří se soustředí na potraviny, lze docela účinně bojovat důsledným uzavíráním jídla, boj s některými škůdci je takřka marný. Zvlášť komplikovaný může být boj se štěnicemi. Potřeba je profesionální pomoc, a protože se s nimi pojí různé fámy, mohou domov se štěnicemi poznamenat i psychické problémy.
29. 4. 2019|