TÉMA

Pražská komorní filharmonie

Vězni v Odolově vyrábí hudební nástroje. Dozorcem tam je někdejší violoncellista pražské filharmonie

Stovky opravených a desítky vyrobených hudebních nástrojů prošly dílnou v Odolově na Trutnovsku. Odsouzení vězni se v ní zabývají xylofony, houslemi nebo třeba kytarami už dvacet let. Většina z nástrojů míří mezi děti.
11. 6. 2021|

Zeman respektuje rušení kulturních akcí Čínou jako odvetu. A je proti růstu životního minima

Prezident Miloš Zeman nepovažuje za rozumné, že Čína ruší české kulturní akce. Respektuje to ale jako odvetu za činy pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Ten se podle prezidenta zřejmě domnívá, že může prezentovat nezávislou pražskou politiku, která není politikou jedné Číny. Zeman se ve čtvrtek před odletem z návštěvy Srbska také vyjádřil, že odmítá růst životního minima, je ale pro růst důchodů a minimální mzdy.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 18:18|

Pražští filharmonici jednají s Prahou i ministerstvem o náhradě za zrušené turné v Číně

Orchestr PKF - Prague Philharmonia žádá Prahu a ministerstvo kultury, aby mu nahradily výpadek příjmů způsobený tím, že Čína zrušila jejich plánované turné. Filharmonici to oznámili s tím, že od obou institucí cítí vstřícnost. Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) poskytne orchestru významnou slevu z pronájmu Obecního domu na zahajovací koncert sezony. Ministerstvo kultury také hledá cestu, jak orchestru pomoci. Čína rozhodla o zrušení turné kvůli kladnému postoji magistrátu k Tchaj-wanu a k Tibetu.
18. 7. 2019Aktualizováno18. 7. 2019, 17:57|

Čína odložila turné pražských filharmoniků na neurčito. Důvodem je nová politika hlavního města

Turné orchestru PKF - Prague Philharmonia v Číně, které bylo plánováno na 17. září až 5. října, se neuskuteční. Čínské úřady akci odložily na neurčito. Podle vedení PKF je důvodem odebrání povolení pro vystoupení prohlášení primátora hlavního města Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně tzv. sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy. Současné vedení Prahy chce odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Za PKF o tom informoval Marek Němčík.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 16:03|

Petříček chce kvůli zrušeným vystoupením českých umělců jednat s čínským velvyslancem

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se sejde s čínským velvyslancem kvůli tomu, že Čína údajně ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Petříček si chce před schůzkou informace ještě ověřit na ministerstvu kultury. Pokud by bylo vystupování českých umělců omezováno, považoval by to šéf české diplomacie za nešťastné.
29. 4. 2019Aktualizováno29. 4. 2019, 14:31|

Čína ruší vystoupení umělců spjatých s Prahou. Prý kvůli politice nového vedení města

Čína ruší vystoupení českých kulturních institucí, jejichž název je spojen s Prahou. Čínské úřady tak reagují na některá prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Oznámil to ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) v souvislosti s jednáními, která vedl v Pekingu se svým protějškem Luo Šu-kangem. Čína podmínila povolení k turné PKF – Prague Philharmonia kritikou postojů vedení Prahy, to však filharmonie odmítla. Podle Hřiba bude Praha postupovat tak, aby její postoj k Číně neměl negativní dopad na kulturní instituce, a podpoří jejich vystoupení v jiných zemích.
28. 4. 2019|