TÉMA

Sektorová daň

Pandořina skříňka, nebo smysluplné opatření? Špidla a Kalousek se přeli o dani pro banky

V koalici se vede debata o zdanění zisků bank. Mimořádná daň známá jako windfall tax totiž vybrala výrazně míň, než se počítalo. Vládní hnutí STAN chce, aby koalice začala diskutovat o zavedení speciální sektorové daně pro banky. Bývalý premiér Vladimír Špidla (SOCDEM) míní, že by měla být zdaněna aktiva bank, s nimiž se prý dá velmi málo manipulovat. Někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tvrdí, že bankovní daň zaplatí lidé a ekonomický růst.
před 6 h hodinami|

Hnutí STAN hledá v koalici podporu pro zavedení speciální bankovní daně

Vládní hnutí STAN chce v koalici otevřít debatu o speciální sektorové dani pro banky. Jeho předseda Vít Rakušan to spojuje s vyhodnocením odvodu z mimořádných zisků, který od loňska platí kromě finančních domů taky energetické firmy a rafinerie. Právě banky zaplatily mnohem méně, než kabinet očekával. Loni padesát finančních domů vydělalo dohromady po zdanění přes 104 miliard korun. O návrhu Starostů jsou ochotni jednat i Piráti nebo lidovci. Naopak ODS a TOP 09 změny odmítají.
před 17 h hodinami|

Dividendy z ČEZu stát použije na pomoc s drahými energiemi, oznámil Stanjura. Sektorovou daň odmítl

Dividendy z energetické společnosti ČEZ, které budou vyplaceny za letošní rok, stát opět použije na zmírnění energetické krize. Radiožurnálu to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Vyloučil, že by vláda zavedla sektorovou daň pro některá odvětví. O způsobu, jak získat peníze z nadměrných zisků některých firem, vláda podle Stanjury rozhodne zhruba do 10. září.
10. 8. 2022|

Je třeba najít správný mix, shodli se Kuchař a Nacher v souvislosti s možným zdaněním energetických firem

Vláda zvažuje zdanění energetických společností. Pro pomoc lidem s vyššími cenami energií by mohla podle odborníků také využít dividendy ČEZu. Člen sněmovního rozpočtového výboru a místopředseda poslaneckého klubu STAN Jan Kuchař v 90'ČT24 řekl, že by se měl zvolit správný mix, aby to pomohlo nejvíce lidem. S tím souhlasí také poslanec hnutí ANO Patrik Nacher. Oba se shodli také na tom, že v současné situaci by nebylo dobré vrátit superhrubou mzdu.
10. 8. 2022|

Debatujeme o zavedení daně z neočekávaných příjmů, řekl Stanjura. Rozhodnout chce do září

Podpora domácnostem ve výši 66 miliard je maximum toho, co si vláda s ohledem na deficit může dovolit, řekl v pořadu Události, komentáře ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Dodal, že vláda nyní řeší zavedení mimořádné daně, rozhodnuto chce mít do 12. září. Výnos by pak podle něj mohl jít na mimořádné výdaje, například kompenzace cen energií.
3. 8. 2022Aktualizováno3. 8. 2022, 23:59|

Budu radit, abychom se sektorové dani vyhnuli, uvedl Skopeček

České domácnosti podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Skopečka (ODS) od začátku podzimu čeká celkový pokles životní úrovně. Uvedl to v pořadu Interview ČT24. Je však optimistický v tom, že inflace by už neměla razantně stoupat. V rozhovoru se také vyjádřil proti sektorové dani i progresivnímu zdanění.
14. 7. 2022|

Snížení plateb za pojištěnce neomezí péči, slíbil Výborný. Podle Havlíčka by ale mohlo položit pojišťovny

Vláda podle místopředsedy opozičního ANO Karla Havlíčka chystá kroky, které ohrozí dostupnost zdravotní péče, naopak avizovaná opatření pro snížení dopadu cen energií podle něj fakticky nepomohou. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný naopak míní, že úsporný tarif domácnostem výrazně pomůže, a ujistil, že snížením plateb za státní pojištěnce se kvalita nebo dostupnost zdravotní péče nijak nesníží. Havlíček s Výborným diskutovali o ekonomických krocích vlády v Událostech, komentářích.
9. 7. 2022|

Česko vyhoví žádosti Slovenska o pomoc s ochranou nebe, řekl Fiala

Česko od září pomůže Slovensku s ochranou jeho vzdušného prostoru. V Otázkách Václava Moravce to řekl český premiér Petr Fiala (ODS). Jeho slovenský protějšek Eduard Heger, který byl také hostem pořadu, to ocenil, stejně jako vyslání českých vojáků k ochraně východních hranic Slovenska. Oba premiéři se kromě bezpečnostní situace a války na Ukrajině věnovali také politické situaci ve svých zemích a zdražování energií.
3. 7. 2022Aktualizováno3. 7. 2022, 13:37|

Premiér Fiala připustil zavedení sektorové daně

Vznik sektorové daně, která by se dotkla hlavně energetických firem, připustil nyní i premiér Petr Fiala (ODS). Zavedení už dříve připouštěly kromě ODS ostatní strany pětikoalice. Předseda vlády tvrdí, že by šlo o výraz solidarity v době, kdy se řada lidí právě kvůli extrémním cenám energií dostává do potíží.
2. 7. 2022|

Koaliční strany připouštějí sektorovou daň pro energetické firmy

Většina stran vládní koalice připouští podle zjištění ČT zavedení speciální daně pro energetické firmy, které vyrábějí elektřinu z uhlí a jádra. Důvodem jsou prudce stoupající ceny energií a rychle rostoucí zisky energetických firem. Plán Pirátů až na pětadvacetiprocentní sektorovou daň pro firmy vyrábějící elektřinu podporuje STAN. Lidovci a TOP 09 chtějí jednat o konkrétních detailech návrhu. Pátá koaliční strana, ODS, je ke speciálnímu zdanění zatím spíše skeptická. Piráti se STAN chtějí návrh předložit na příštím jednání koaliční rady.
26. 6. 2022|

Koalice se pro státní rozpočet na příští rok shodla na deficitu 320 miliard

Koalice ANO a ČSSD se v pátek shodla na návrhu schodku rozpočtu na příští rok, a to ve výši 320 miliard korun. Tripartita rozpočet projedná v pondělí, vláda o týden později. Novinářům to po jednání řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
9. 10. 2020|

Schodek státního rozpočtu v příštím roce přesáhne čtvrt bilionu korun, potvrdil Hamáček

Schodek státního rozpočtu v příštím roce přesáhne čtvrt bilionu korun, potvrdil České televizi vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Důvodem jsou jak propad daňových příjmů – způsobený mimo jiné zrušením superhrubé mzdy – tak i rostoucí výdaje na důchody nebo na platy učitelů. Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) vysoký deficit pro příští rok připouští, přesnější číslo ale zatím neřekla.
14. 9. 2020|

Vláda stále počítá se zavedením druhé, vyšší sazby daně z příjmů

Vláda stále počítá se zavedením druhé – vyšší – sazby daně z příjmů po zrušení takzvané solidární přirážky. O tom, kolik by měla být, mají koaliční špičky ještě jednat. Větší zdanění skupin s nadprůměrnými příjmy podporují i komunisté, kteří menšinový kabinet tolerují.
9. 8. 2020|

Spor o bankovní daň: Babiš pohrozil koncem koalice, ČSSD ustupuje

Vládní strany se po letních sporech o obsazení postu ministra kultury znovu ocitly na prahu koaliční krize. Přiblížila ho snaha ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) samostatně navrhnout, třeba formou poslaneckého návrhu, bankovní daň. Premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli tomuto plánu dokonce pohrozil koncem koalice.
2. 10. 2019|
Byznys ČT24

Banky k rozvojovému fondu přistupují obezřetně. Nesmíme investovat, když nevíme do čeho, vzkazují

Politici touží po penězích, které mají banky, i když se neshodují, jakým způsobem by se k nim mohla vláda dostat. Kromě bankovní daně prosazované menší vládní stranou ČSSD je na stole myšlenka dobrovolného Národního rozvojového fondu. Jak připustili zástupci bank v Byznysu ČT24 Speciál, může být fond dobrým nápadem, do kterého investují. Podle Jána Franka z Fio banky je ale třeba znát podrobnosti. Zdůraznil, že investovat peníze banky, aniž by bylo zřejmé do čeho, je dokonce protizákonné.
21. 6. 2019|
Státní rozpočet

Nový rozpočet bude mít schodek 40 miliard. Sektorová daň nebude, banky by měly přispívat do fondu

Rodičovská zřejmě vzroste od příštího roku rodinám, které příspěvek aktivně pobírají. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) bude k dispozici 8,6 miliardy korun ročně, které k tomu budou potřeba. Řekl to při představení parametrů státního rozpočtu pro rok 2020, který bude mít 40miliardový schodek. Porostou i důchody, zároveň by mělo jít třináct miliard navíc i na investice. Na zvýšení příjmů by se měly podílet i banky, nikoli však ve formě sektorové daně, nýbrž rozvojového fondu. V příštím roce by v něm Babiš chtěl mít šest miliard.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 14:13|

Babiš chce získat od bank sedm miliard. Místo daně navrhuje zvláštní fond

Premiér Andrej Babiš (ANO) plánuje pro banky působící v Česku speciální fond – do něj by měly odvádět povinně zhruba deset až dvacet procent svých dividend. Stát by tak získal přes sedm miliard korun ročně, které by se mohly použít na potřebné investice. Pro tento svůj návrh však nemá podporu koaliční sociální demokracie. Banky se k návrhu staví zdrženlivě.
11. 5. 2019|

Digitální daň je podle prezidenta Zemana dobrá cesta

Sedmiprocentní digitální daň, kterou chce zavést vláda pro velké internetové firmy, jako je Facebook nebo Google, je podle prezidenta Miloše Zemana dobrá cesta. Zeman to řekl v rozhovoru pro server Blesk Zprávy. V případě sektorové daně pro operátory by byl prezident „mírně pro“. Proti této dani se již dříve vyslovil premiér Andrej Babiš (ANO), později však řekl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho namístě uvažovat o jejich zdanění.
5. 5. 2019|

Babiš připouští zavedení sektorové daně. Zahrnout by chtěl také mobilní operátory

Sektorová daň v Česku je o něco blíž realitě. Sociální demokraté mají návrh na zdanění bank hotový a premiér Andrej Babiš (ANO) teď v rozhovoru pro Českou televizi zavedení nové daně připustil. Ministerstvo financí propočítává dopady. Premiér chce debatu rozšířit i o mobilní operátory.
28. 4. 2019|