TÉMA

Pěstitelé

Potraviny zdražují, lidé obnovují domácí chovy a sami pěstují zeleninu i ovoce

Nejen ceny energií a pohonných hmot trápí české domácnosti, zdražují také některé potraviny. Například mouka v březnu zdražila meziročně o víc než 30 procent, stejně tak máslo. Rostou i ceny masa. Čeští řezníci se potýkají se změnami cen, nedostatkem některých druhů masa a poklesem zájmu zákazníků. Problémy mají také chovatelé prasat.
1. 5. 2022|

Noční mrazy mohou poškodit kvetoucí ovocné stromy, varovali meteorologové

V noci na pondělí se objeví skoro v celé zemi mrazy, které by mohly poškodit kvetoucí ovocné stromy – hlavně meruňky, broskvoně a slivoně. Výstraha na mráz ve vegetačním období platí od nedělních 23:00 až do úterního rána. Meteorologové doporučují zemědělcům a zahrádkářům, aby tyto kvetoucí ovocné stromy chránili před promrznutím.
10. 4. 2022|

Indie zruší zemědělské zákony. Farmáři proti nim více než rok protestovali

Indický premiér Naréndra Módí v pátek oznámil, že se rozhodl zrušit tři kontroverzní zemědělské zákony, proti kterým indičtí farmáři již více než rok protestují. Informovala o tom agentura Reuters, která připomněla, že Módího ústupek zemědělcům přichází krátce před volbami v nejlidnatějším indickém státě Uttarpradéš a dalších dvou státech na severu Indie s velkým podílem venkovského obyvatelstva.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 13:09|

Krutost války vystřídal krutý hlad. Jižní Súdán prožil těžkou dekádu nezávislosti

Dny nezávislosti obyčejně provází oslavy. V pátek by svou první dekádu samostatnosti měl slavit Jižní Súdán, nejmladší stát světa. Důvodů k veselení ale tamní obyvatelé příliš mnoho nemají. Krutá občanská válka mezi etnickými skupinami sice už skončila, je ale velkou otázkou, zda vydrží velmi křehký mír. Dvěma třetinám populace hrozí hladomor a zemi sužuje i nepřízeň živlů.
9. 7. 2021|

Přemnožená molice vlaštovičníková může ničit i rajčata a okurky

Zahrádkáře v Česku letos netrápí jen sucho, lijáky a přemnožené mšice, odborníci nyní upozorňují také na molici vlaštovičníkovou. Té si, na rozdíl od mšic, nemusí pěstitel dlouho vůbec všimnout. Podle odhadu Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) se populace molice vlaštovičníkové za posledních pět let až zpětinásobila.
23. 6. 2020|

Velká voda leckde spláchla naději na dobrou úrodu. Nyní ovocnáři zachraňují, co zbylo

Výrazné stopy po sobě zanechala u některých pěstitelů velká voda, která se o víkendu prohnala Českem. Přerušen tak byl například tradiční samosběr levandule, zkomplikovala se sklizeň jahod a méně bude v některých regionech třešní. A to ještě na některých místech čekají ovocnáři v nejbližší době další příval dešťů.
18. 6. 2020|

První signály z letošní sklizně brambor jsou slušné. Stát zároveň chystá novou dotaci

Česko není soběstačné v produkci brambor – stát to chce změnit a připravil novou dotaci, aby farmáři touto plodinou osázeli víc polí. Pěstitelům ale chybí hlavně skladovací prostory. To vše ve dnech, kdy začaly obchody nabízet české rané brambory.
10. 6. 2020|

Na trvalém suchu toho déšť moc nezměnil. Chovatelům schází seno, dobytek nemůže ani na pastvu

Po suchých týdnech zkropil část Česka déšť. Teď má pršet celý týden a svlažit většinu území. Na dlouhodobém suchu toho déšť zatím příliš nezměnil. Jsou místa, kde nepršelo šest týdnů. Nedostatek vody dělá potíže třeba chovatelům, chybí jim seno a sláma pro zvířata, využít nemohou mnohdy ani pastviny, které se ještě pořádně nezazelenaly.
28. 4. 2019|