TÉMA

Interupce

Procesy na Bulovce fungují, jak mají, míní Válek. Záměnu pacientek považuje za lidskou chybu

Procesy na klinice pražské Fakultní nemocnice Bulovka, kde minulý týden v pondělí došlo k záměně pacientek, v jejímž důsledku jedna z nich potratila, jsou podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) nastaveny správně. Pochybení považuje za lidskou chybu. O míře zavinění jednotlivců musí podle něj rozhodnout policie.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 15:59|

Policie vyšetřuje záměnu pacientek a potrat na pražské Bulovce jako ublížení na zdraví

Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z žen potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to uvedla policie. Oznámila také, že ji během pátku kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.
29. 3. 2024Aktualizováno29. 3. 2024, 23:44|

Spojené státy řeší možný zákaz potratů. Naznačuje ho uniklý dokument

Soudci nejvyššího soudu USA podle uniklého návrhu většinového stanoviska hlasovali pro zrušení precedenčního rozsudku z roku 1973, kterým byly legalizovány potraty v celých Spojených státech, píše server Politico. Podle nejvyšší instance je návrh stanoviska autentický, nepředstavuje však verdikt ani konečnou pozici kteréhokoli ze soudců. Prezident Joe Biden slíbil, že v případě, že nejvyšší soud zvrátí verdikt legalizující interrupce, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 21:19|

Odpor k potratům spojuje křesťany, ultrapravici i ruské oligarchy, říká obhájce sexuálních práv Datta

Konzervativní hnutí brojící proti potratům jsou čím dál profesionálnější, řekl v Událostech, komentářích jejich ideový protivník Neil Datta, který vede síť evropských zákonodárců odhodlaných hájit práva žen na interrupci i zájmy sexuálních menšin. Upozornil na loňskou studii, podle níž plyne velká část financí do konzervativních spolků z Ruska.
28. 4. 2022|

Americký federální soud znovu umožnil Texasu nechat v platnosti zákaz potratů. Biden požádá o zablokování zákona

Texas může nadále zakazovat ženám ve většině případů podstupovat potraty, rozhodl ve čtvrtek federální odvolací soud. Zamítl další pokus administrativy prezidenta Joea Bidena zrušit protipotratový zákon, který je nejpřísnější v celých Spojených státech. Federální vláda následně oznámila, že o opětovné zablokování zákona požádá nejvyšší soud. Ten už jednou povolil vstup normy v platnost, ale nezabýval se její ústavností.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:24|

Texas může zatím dál zakazovat potraty, rozhodl odvolací soud

Americký stát Texas může pro tuto chvíli dál zakazovat většinu potratů. Odvolací soud v New Orleans v pátek vyhověl jeho žádosti a dočasně zablokoval středeční příkaz soudu nižší instance, který nařídil pozastavit platnost nedávno přijatého zákona proti interrupcím. Informují o tom americká média.
9. 10. 2021|

Polsko žije v minulém století, spor o potraty je odrazem rozdělené země, myslí si publicistka Šustrová

Přísnější pravidla umožňující potrat rozdělila Polsko. Nově ho mohou podstoupit Polky jenom v případě ohrožení zdraví a života. Druhou výjimkou je znásilnění nebo incest. O zpřísnění interrupcí rozhodl Ústavní soud na základě podnětu od poslanců vládní strany Právo a spravedlnost. Proti novým pravidlům protestovaly minulý týden tisíce lidí a další demonstrace se očekávají. Hostem k tomuto tématu v pořadu Události, komentáře byla publicistka a překladatelka Petruška Šustrová.
2. 2. 2021|