TÉMA

Jakub Novák

Opatření proti covidu zpřísňuje celá střední Evropa, nejdál je Rakousko

Rekordní počty nových případů covidu-19 eviduje nejen Česko, ale i sousední země. V Rakousku byla situace nejkomplikovanější loni v listopadu, aktuálně je stav podstatně horší. Denní přírůstek tam dosáhl téměř šestnácti tisíc, což je nejvíc za celou dobu pandemie. To vede tamní vládu ke zpřísňování opatření, od pondělí spustí plošnou uzávěru. Ta by se měla po třech týdnech vrátit do režimu pouze pro neočkované. K podobným opatřením sahají i další země, mluvili o tom velvyslanci a ostatní hosté Devadesátky.
19. 11. 2021|

Hygieny mohou pokutovat restaurace za ignorování kontrol, k nejvyšším sankcím ale nesáhnou

Až třímilionová pokuta hrozí restauracím nebo barům, které nebudou kontrolovat potvrzení o bezinfekčnosti svých návštěvníků. Hlavní hygienička Pavla Svrčinová nicméně uvedla, že k nejvyšším sazbám pokut její úřad nyní sahat nebude. Zda podniky plní svou povinnost, mají kontrolovat krajské hygienické stanice společně s policií.
2. 11. 2021|
90‘ ČT24

Vysoké školy dostanou miliardy na opravu kolejí a menz. „Nesmíme šetřit ani na lidských zdrojích,“ zdůraznil ministr

Vysoké školy se mohou v příštích letech těšit na miliardy navíc. Ministr školství Robert Plaga (ANO) slíbil na zasedání České konference rektorů dodatečné finance na vzdělávání i vědu a výzkum a také ohlásil dotační program, ze kterého budou školy dostávat prostředky na opravy kolejí a menz. Financováním vysokého školství se zabýval i pořad 90' ČT24.
25. 4. 2019|