TÉMA

Kardiocentrum

Jen v Hradci a Barceloně vyměňují srdeční chlopně roboti. Místo řezání hrudníku stačí drobné vpichy

Kardiochirurgové v královéhradecké fakultní používají nejmodernější robotickou technologii k výměnám srdečních chlopní. Operace jsou díky tomu mnohem šetrnější – pacientům nezůstanou jizvy, protože není potřeba do nich řezat. Roboty na operace chlopní mají v Česku pouze v Hradci Králové. V Evropě podobné operace provádějí už jen ve Španělsku.
3. 1. 2024|

Vakcínu mohou dostat i mladiství od šestnácti let, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje

K očkování se v Česku můžou hlásit i někteří pacienti starší šestnácti let. Kódy, přes které registraci v centrálním systému vytvoří, dostanou u ambulantních specialistů. Vhodná je pro ně ale pouze vakcína od společnosti Pfizer.
11. 4. 2021|

V olomoucké nemocnici začali léčit vrozené srdeční vady. V Praze a Brně už nápor pacientů nezvládají

Regionální centrum pro léčbu vrozených srdečních vad začalo fungovat na I. interní klinice Fakultní nemocnice Olomouc. Kardiologičtí pacienti tak už nebudou muset dojíždět do podobných center v Praze a Brně, kde už kapacita oddělení nestačí. Nové olomoucké centrum se zaměří na dospělé pacienty.
30. 4. 2019|

Budějovičtí lékaři voperovali pacientovi nejmenší defibrilátor. Oproti jiným přístrojům má dvojnásobnou výdrž

Kardiocentrum českobudějovické nemocnice voperovalo pacientovi nejmenší srdeční defibrilátor v České republice. Přístroj je mimořádně tenký a lehký, měří jen několik centimetrů a váží 82 gramů. 54letý Petr Tkáč si pochvaluje, že se po operaci zase vyspí a odešly mu i návaly závratě a horka. Přístroj by měl výrazně zvýšit věk dožití pacienta a snížit možné srdeční problémy.
25. 4. 2019|