TÉMA

Doksany

Letní teploty v říjnu. Na desítkách míst padly ve středu rekordy

Česko má za sebou velmi teplý říjnový den. Na mnoha místech, zejména v Čechách, se během středy teplota dostala přes 25 stupňů Celsia, což je hranice letního dne. Rekordy pro 11. říjen přitom padly na 78 ze zhruba 160 stanic, které měří alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v Doksanech na Litoměřicku. Tam naměřili 27,4 stupně Celsia. Uvedl to František Šopko z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 17:48|

Nehoda na dvě hodiny uzavřela dálnici D8 na Litoměřicku ve směru na Ústí nad Labem

Dálnici D8 na Litoměřicku ve směru z Prahy na Ústí nad Labem v úterý zhruba na dvě hodiny uzavřela nehoda osobního a nákladního auta. Vážně zraněnou řidičku osobního auta transportoval vrtulník do traumacentra ústecké nemocnice.
16. 5. 2023Aktualizováno16. 5. 2023, 12:52|

V Řeži naměřili nejvyšší červnovou teplotu, bylo tam 39 stupňů

V neděli panovalo hlavně v Čechách extrémní vedro a naměřené teplotní maximum nakonec překonalo i dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl před třemi lety hodnotu 38,9 stupně Celsia. Nové červnové maximum z Řeže u Prahy je ještě o desetinu stupně vyšší. Některá místa v Česku zažila ze soboty na neděli také letošní první tropickou noc, kdy teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia. V pondělí pak mají na většinu území Česka podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dorazit bouřky, silnější by měly být ve východní polovině republiky. Může je doprovázet krupobití či silný nárazový vítr.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 17:45|

V neděli se přechodně ochladí, příští týden přijdou tropy

Za studenou frontou se sice v Česku v neděli ochladí, ovšem příští týden se dočkáme znovu teplot nad 30 °C.
11. 6. 2021|

Vegetační období se prodloužilo. Dřívější probouzení přírody může uškodit zemědělcům

Průměrná teplota v Česku roste a rostliny na to reagují. Vegetační období se za poslední půlstoletí prodloužilo v průměru o devět dní, nyní nastupuje už koncem března oproti dřívějšímu začátku dubna. Pro zemědělce to dobrá zpráva není, změna s sebou přináší spíše riziko komplikací. Minulý týden kolísavé počasí ovšem vzbudilo zájem zahrádkářů, kteří díky vyšším teplotám začali s prací venku.
29. 3. 2021|
Počasí

Rtuť na třiceti stupních. Tropické teploty v Česku vydrží až do pátku

První dekáda srpna se letos díky vlně veder stane zřejmě nejteplejším obdobím celého roku 2020. Horka vrcholila o uplynulém víkendu, kdy se teplota pohybovala kolem třiceti stupňů a v Ústeckém kraji překročila hodnotu 35 stupňů. Tropické teploty mají vydržet až do pátku.
10. 8. 2020|

Ráno bylo rekordně chladné, na Šumavě mrzlo

Pondělní ráno bylo na několika místech v Česku rekordně studené. Nejchladnější ráno pro 13. červenec v historii měření zaznamenali v Brodě nad Dyjí, Průhonicích, Žatci, Doksanech a na Sněžníku. Teploty se pohybovaly většinou kolem pěti stupňů Celsia.
13. 7. 2020|
Počasí

Polovina Česka zažila letní den. Padaly rekordy, nejtepleji bylo v Hradci

Až nad 27 stupňů Celsia vystoupala ve čtvrtek teplota na některých místech v Česku a zhruba polovina republiky zažila letní den – tedy takový, kdy je více než 25 stupňů. Nejtepleji bylo v severní části Čech, na šestnácti místech také padly historické teplotní rekordy pro 25. duben.
25. 4. 2019|