TÉMA

Lime

Nechceme, aby elektrokoloběžky jezdily po centru, řekla starostka Prahy 1 v debatě s manažerkou Lime

Praha 1 zakazuje parkování elektrických sdílených koloběžek na svých komunikacích a prostranstvích. To samé chce i po magistrátu hlavního města. Koloběžky by tak neměly stát na celém území památkové rezervace. Starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská (TOP 09) v Událostech, komentářích sdělila, že elektrokoloběžky obyvatelům přinášejí pouze negativa. Manažerka pro veřejnou politiku společnosti Lime Lucie Krahulcová si myslí, že se nevyčerpaly všechny možnosti, jak službu regulovat.
16. 9. 2023|

Praha 1 zakáže parkování sdílených elektrických koloběžek

Radnice Prahy 1 se chystá zakázat parkování sdílených elektrokoloběžek na komunikacích a prostranstvích, které má ve své správě. Těch je menšina, městská část proto zároveň osloví magistrát, aby učinil totéž v celé památkové rezervaci. Schválili to ve středu zastupitelé městské části. Krok je podle vedení radnice možný s odkazem na metodiku, kterou vypracovala ministerstva dopravy a vnitra. Elektrokoloběžky nabízejí k zapůjčení v Praze firmy Bolt a Lime.
13. 9. 2023|

Hradec může vybírat poplatek za parkování elektrokoloběžek, vyhlášku potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo vnitra potvrdilo městu Hradce Králové vyhlášku o vybírání poplatku za parkování elektrokoloběžek. Město ve vyhlášce, kterou schválili zastupitelé loni na konci srpna, bude muset pouze upravit výši poplatku za umístění jiných zařízení k poskytování služeb. Za kola a koloběžky s přídavným elektromotorem se budou za každý zabraný metr čtvereční platit denně tři koruny, uvedla radnice.
14. 2. 2022|

Hradec Králové trápí sdílené koloběžky. Míst je málo a lidé je nechávají, kde nemají

Od začátku prázdnin jezdí po Hradci Králové sdílené koloběžky dvou firem. Problémy ale na sebe dlouho nenechaly čekat. Strážníci už proti koloběžkám několikrát zasáhli a některé odložené na nebezpečných místech museli sami odvézt.
18. 7. 2021|

Zpřísnění podmínek, ale i zákazy se v Praze snášejí na elektrické koloběžky

Bezpečnost je jedním z argumentů, kterými zdůvodňuje Praha chystanou výpověď memoranda s největším provozovatelem elektrických koloběžek. Chce je nahradit dokumentem novým a přísnějším. Podle magistrátu přibývá nehod, často pod vlivem alkoholu, a špatně zaparkované koloběžky blokují chodníky. Městská policie se podle své statistiky zabývá několikanásobně vyšším počtem přestupků cyklistů – mezi které uživatelé elektrokoloběžek formálně patří.
19. 10. 2019|

Praha chce zpřísnit podmínky sdílení koloběžek, vypoví memorandum s firmou Lime

Hlavní město plánuje vypovědět memorandum o spolupráci s firmou Lime, která v metropoli provozuje sdílené elektrokoloběžky. Společnost podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha sobě) nedodržuje podmínky, které jsou v memorandu uvedeny, a pravidla pro firmu je podle něj třeba zpřísnit. Zástupci Lime uvedli, že připravují koncept nové dohody.
2. 10. 2019|

Elektrické koloběžky v Austrálii pod vlivem hackerů. Stroje nadávají klientům a jsou vulgární

V australském Brisbane řeší neobvyklý problém, z městských ulic museli stáhnout nejméně osm elektrických koloběžek společnosti Lime. Kvůli hackerům totiž vozítka na své uživatele pokřikují různé vulgarity a uráží je.
25. 4. 2019|