TÉMA

Brisbane

USA a Austrálie prohlubují bezpečnostní spolupráci, Washington pomůže Canbeře s výrobou raket

Spojené státy pomohou Austrálii vybudovat raketový průmysl. Podle agentury AFP to v sobotu po jednání v Brisbane uvedli ministři obrany obou zemí. Agentura Bloomberg napsala, že jde o další krok v prohlubování americko-australské bezpečnostní spolupráci ve snaze čelit čím dál asertivnější Číně.
29. 7. 2023|

Kvůli povodním v Austrálii čeká evakuace půl milionu lidí v Sydney a okolí

Australské úřady vydaly další příkazy k evakuaci pro statisíce obyvatel Sydney a okolí kvůli povodním, které do největšího australského města přinesly pokračující přívalové deště. Ty už během uplynulého týdne zasáhly australský stát Queensland, odkud se přesunuly do Nového Jižního Walesu a vyžádaly si nejméně čtrnáct obětí. Oficiální činitelé varují, že se situace v dohledné době nezlepší, napsala agentura Reuters.
3. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Británie od očkovaných nežádá karanténu. Německo zintenzivnilo kontroly v pohraničí

Plně naočkovaní cestující z EU a USA po příjezdu do Velké Británie nemusejí od pondělí do karantény. Německá policie po zpřísnění opatření zvýšila četnost namátkových kontrol v pohraničí. Země také nabídne očkování třetí dávkou proticovidové vakcíny ohroženým skupinám obyvatel. Posilovací dávku vakcíny už svým občanům starším 60 let aplikuje Izrael. Americká Florida hlásí rekordní počty hospitalizovaných, přičemž tamní guvernér odmítá protiepidemické restrikce.
2. 8. 2021Aktualizováno2. 8. 2021, 19:08|

Pandemie ve světě: Města v Austrálii zavádějí uzávěru, Izrael shání kupce pro milion vakcín

Australská města Brisbane a Perth zavádí přísnou uzávěru kvůli šíření silně nakažlivé koronavirové varianty delta. Irsko povolí vstup dovnitř restaurací jen očkovaným a vyléčeným z covidu. Lidé nebudou smět opouštět domovy s výjimkou cesty do zaměstnání, k lékaři či na nákup potravin. Izrael možná bude muset zničit skoro milion očkovacích dávek proti covidu-19, pokud se mu pro ně nepodaří získat zájemce v cizině.
29. 6. 2021Aktualizováno29. 6. 2021, 17:10|

Městem s nejlepší životní úrovní je Auckland. Evropské metropole kvůli koronaviru pohořely

Vídeň v čele letošního žebříčku světových metropolí s nejvyšší kvalitou života vystřídalo novozélandské město Auckland. Na jeho první příčce byla rakouská metropole od roku 2018, kvalita života se ale v ní i dalších evropských městech snížila kvůli koronavirové pandemii. Propad v hodnocení, které sestavuje organizace The Economist Intelligence Unit (EIU), zaznamenala i Praha. Novému Zélandu se naopak vyplatila rychlá a tvrdá uzávěra.
9. 6. 2021|

Pandemie ve světě: Zpráva WHO asi označí za nepravděpodobný únik viru z laboratoře, Brisbane zavádí lockdown

Koronavirus způsobující nemoc covid-19 zřejmě pochází od netopýrů a na člověka se přenesl přes dalšího živočicha. Scénář, že virus SARS-CoV-2 unikl z laboratoře, je naopak „vysoce nepravděpodobný“, uvádí pracovní verze studie o původu viru, na které se podílejí odborníci ze Světové zdravotnické organizace a Číny. Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus nicméně zopakoval, že žádná hypotéza zatím není vyloučena. Na očkování bude mít od 19. dubna nárok 90 procent Američanů, uvedl prezident USA Joe Biden.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 23:38|

EU nakoupí dalších 300 milionů dávek vakcíny Pfizer a povolí větší využití lahviček. Londýn vyhlásil stav ohrožení

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Očkovací kapacita první vakcíny využívané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. České ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku. Evropská komise navíc zajistila dalších 300 milionů dávek této vakcíny. V Londýně je vyhlášen stav ohrožení.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 18:01|

Invazní vosy mohou ohrožovat i letadla. Australští vědci varují před jejich hnízdy

Invazní vosičky mohou ohrozit leteckou dopravu. Vědci zjistili, že poškozují kriticky důležité přístroje, na nichž jsou letadla závislá. Experti v rámci výzkumu vyrobili kopie zařízení, které pak rozmístili po letišti.
30. 11. 2020|

Písečná bouře a kroupy jako golfové míčky. V Austrálii ještě nepřestalo hořet a už se potýká s dalšími extrémy

Austrálie dál bojuje s živly. Jihovýchod země zasáhly po požárech silné bouřky s krupobitím a písečná bouře. Kroupy o velikosti golfových míčků poškodily v metropoli Canbeře veřejné budovy, obytné domy i auta a přerušily dodávky elektřiny na některých předměstích. Zranění utrpěli dva lidé. Na desítkách míst v Austrálii přitom dál hoří.
20. 1. 2020Aktualizováno20. 1. 2020, 17:10|

Nejlidnatější státy Austrálie vyzývají k evakuaci. Hasiči nemají pod kontrolou sto padesát požárů

Australské úřady ve středu nařídily evakuaci obyvatel a turistů z oblastí, ke kterým se přibližují rozsáhlé požáry na východním i západním pobřeží země. Hasiči momentálně bojují zhruba se sto padesáti požáry, zejména ve státech Queensland a Nový Jižní Wales. Plameny zemi letos sužují dříve, než je obvyklé, navíc s větší intenzitou. Dosud si vyžádaly tři lidské životy, zničily milion hektarů zemědělské půdy a fatální jsou i pro divokou zvěř.
13. 11. 2019|

Elektrické koloběžky v Austrálii pod vlivem hackerů. Stroje nadávají klientům a jsou vulgární

V australském Brisbane řeší neobvyklý problém, z městských ulic museli stáhnout nejméně osm elektrických koloběžek společnosti Lime. Kvůli hackerům totiž vozítka na své uživatele pokřikují různé vulgarity a uráží je.
25. 4. 2019|