TÉMA

TEST

Úpravy zrekonstruované silnice na Šerlich měly podle kraje smysl. Potvrdila to kontrolní jízda autobusu

Dodatečné úpravy na několika místech nedávno otevřené a opravené silnici z Deštného v Orlických horách na Šerlich zlepšily průjezd po této důležité regionální komunikaci. Potvrdila to kontrolní jízda linkového autobusu. Silnice je ve zkušebním provozu, Královéhradecký kraj by měl stavbu převzít od zhotovitele 4. prosince.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 19:49|

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Jihem Čech jezdily vlaky dvoustovkou. Testy mají pomoci i při budování vysokorychlostních tratí

Na železniční trati mezi Soběslaví a Planou nad Lužnicí proběhly rychlostní testy. V nočních hodinách tam vlaky jezdily rychlostí až dvě stě kilometrů za hodinu – a to aby se prověřilo reálné chování železnice a působení vysoké rychlosti na její okolí. Výsledky testování navíc poslouží pro stavbu plánovaných vysokorychlostních tratí (VRT) v Česku, do kterých chce stát v příštích letech investovat 800 miliard korun. Po těch by už vlaky měly jezdit rychlostí až 320 kilometrů za hodinu.
27. 10. 2023|

Policie ohledně fotky s bílým práškem a primátorkou Vaňkovou neodhalila trestný čin

Policie v souvislosti s fotografií ze sociálních sítí, na které jsou zachyceni primátorka Brna Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem, neodhalila trestný čin. Věc takzvaně uloží, informoval na policejním webu mluvčí Pavel Šváb. Fotografie začala po sociálních sítích kolovat v létě. Kromě policie se věcí o prázdninách zabývaly i koaliční strany, Vaňkovou tehdy podpořily.
24. 10. 2023|

Z dálničních tunelů vycházel kouř, bylo to kvůli bezpečnostním zkouškám

V noci se valil dým z portálů tunelů Libouchec a Panenská na dálnici D8. Bylo to kvůli testům, které provedlo Ředitelství silnic a dálnic, aby zjistilo, zda fungují bezpečnostní systémy. Na dálnici, která společně s navazující německou A17 spojuje Prahu a Drážďany, byl kvůli zkouškám v noci omezen provoz, a protože na ně silničáři navázali údržbou, omezen stále je. Až do čtvrtka se bude jezdit v každém tunelu jen jednou troubou.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 18:44|

Drogové testy Vaňkové i Kerndla byly negativní. Brněnská koalice pokračuje

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn, jednotlivé strany podporují brněnskou primátorku Markétu Vaňkovou (ODS) i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek. Novinářům to ve středu řekli představitelé jednotlivých stran. Vaňková podstoupila test na drogy, je negativní, stejně jako v případě náměstka Roberta Kerndla (ODS), který je na fotce také zachycený. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení, další komentáře pro média poskytovat zatím nechce. Kerndla zatím policie neoslovila.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 17:38|

Autoškoly zařadí novou sadu otázek, zaměří se na nevidomé, chodce či cyklisty

Ministerstvo dopravy společně s Asociací autoškol ČR v úterý představily novou sadu otázek při testech v autoškolách, která se zaměří na nevidomé, chodce či cyklisty. Nových otázek bude dohromady 46, celkový počet tak přesáhne tisícovku. Do ostrého testování se novinky nasadí 9. července. Několik otázek směřuje i na bezpečnou jízdu motorkářů.
6. 6. 2023|

Na plnohodnotný život handicapovaných je i nejvyšší podpora málo. Asistenta zajistí jen na pár hodin denně

I lidé s těžkým handicapem mohou díky asistentům žít doma. Jenže ani současný nejvyšší příspěvek na péči – ve čtvrtém stupni 19 200 korun měsíčně – na pokrytí nákladů nestačí. Potvrzuje to i projekt, který rok testoval zavedení nového, pátého stupně. O svých zjištěních nyní budou iniciátoři ze společnosti Asistence debatovat s resortem práce a sociálních věcí.
17. 5. 2023|

Uchazeči o studium na gymnáziích v Praze musí mít často o desítky bodů víc než jinde v Česku

Přes vyšší nabídku gymnázií v Praze v porovnání s jinými částmi Česka musí uchazeči o studium v hlavním městě pro přijetí získat zpravidla víc bodů než jejich vrstevníci v krajích. Zájemci o čtyřleté studium potřebují k přijetí v metropoli u jednotných přijímacích zkoušek většinou alespoň kolem 80 bodů, naproti tomu v krajích stačí někdy až o desítky bodů méně, vyplývá z informací na webech škol. Mnozí odborníci na vzdělávání upozorňují, že šance na úspěch u jednotných přijímacích zkoušek ovlivňují placené přípravné kurzy.
4. 5. 2023|

Rusko uvádí, že otestovalo balistickou střelu s doletem 11 tisíc kilometrů

Rusko v úterý otestovalo mezikontinentální balistickou raketu, napsala s odvoláním na ruské ministerstvo obrany ve středu agentura TASS s tím, že se test v Astrachaňské oblasti zdařil, když raketa zasáhla „simulovaný cíl“ v Kazachstánu.
12. 4. 2023|

V testu odpovídala umělá inteligence. Fakulta sociálních věd UK řešila první případ zneužití AI

Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) poprvé řešila přestupek kvůli využití umělé inteligence (AI) při testu. Porušením etických pravidel se zabývala i disciplinární komise, která rozhodla o penalizaci studenta. Kvůli pravidlům GDPR ale fakulta odmítla komentovat, jaký trest dostal. Podle oslovených univerzit by se podvody s využitím umělé inteligence měly řešit podobně jako třeba plagiátorství. Přiznávají ale, že jejich možnosti odhalit nedovolené využití AI jsou velmi omezené.
4. 4. 2023|

Cestování do některých zemí mimo Evropu stále regulují covidová pravidla, žádají test nebo očkování

Kdo se letos chystá na cestu mimo Evropu, musí počítat s tím, že po něm mohou v destinaci žádat negativní test na covid-19 nebo potvrzení o podstoupeném očkování. Pandemická pravidla platí stále například ve Spojených státech amerických, Japonsku či Indonésii. Podle cestovních kanceláří, které Česká televize oslovila, lidé s případným omezením před plánováním dovolených počítají. Vzhledem k postupnému rušení restrikcí ale mohou pravidla některé turisty překvapit.
1. 4. 2023|

Pchjongjang pokračuje v testu raket. Odpal střel je podle Soulu „vážnou provokací“

Severní Korea v pondělí ze svého východního pobřeží odpálila dvě balistické rakety krátkého doletu. Dopadly do Japonského moře. Podle zahraničních agentur o tom informovalo velení jihokorejské armády a japonská pobřežní stráž. Komunistická země v posledních týdnech rakety testuje opakovaně. KLDR novou zbrojní zkoušku provedla v den, kdy Spojené státy a Jižní Korea zahájily další vojenské manévry, jichž se účastní i americká letadlová loď Nimitz s jaderným pohonem a její úderná skupina.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 11:45|

Severní Korea otestovala balistickou střelu. Dopadla do Žlutého moře

Severní Korea ve čtvrtek provedla další test balistické střely krátkého doletu. Informovala o tom jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na jihokorejskou armádu. Střela dopadla do Žlutého moře, které se nachází mezi Korejským poloostrovem a Čínou.
9. 3. 2023|

Čínské hranice jsou otevřené, vstup do země bez karantény. Z Hongkongu dorazily desetitisíce lidí

Čína se téměř po třech letech otevřela světu. Restrikce kvůli covidu-19 zmírnila do té míry, že nevyžaduje karanténu každého, kdo překročí její hranice. Hned první den toho využily k návštěvě blízkých desetitisíce obyvatel Hongkongu. Asijské země kvůli uvolnění režimu v Číně čekají příval tamních turistů. Podobně jako některé evropské státy vyžaduje i část asijských od čínských návštěvníků povinně negativní výsledek testu na koronavirus.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 18:39|

Covid je v Číně po uvolnění opatření na vzestupu. Turisté už nejsou tak opatrní

Čína kritizuje, že některé země vyžadují při příletu jejích občanů negativní test na covid-19, a hrozí protiopatřeními. Epidemie se v Číně výrazně zhoršila poté, co vláda 7. prosince uvolnila proticovidová omezení. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto žádá Peking, ať začne posílat přesná data o úmrtích a nakažených i o variantách viru.
3. 1. 2023|

Severní Korea údajně dokončuje vývoj špionážního satelitu

Severní Korea provedla důležitý test pro vývoj špionážního satelitu, tvrdí státní agentura KCNA. Podle ní šlo o test ve finální fázi vývoje. Satelit má být dokončen v dubnu příštího roku.
19. 12. 2022|

Začíná Evropský týden testování na HIV a žloutenku, vyšetření je zdarma

Lidé se mohou od pondělí do neděle zdarma otestovat na HIV a žloutenku typu B a C během 9. ročníku celoevropské kampaně. Ve všech krajích se otevře 82 testovacích míst, a to v kamenných poradnách i na mobilních stanovištích. Jejich seznam je na webu Státního zdravotního ústavu (SZÚ), který akci v Česku koordinuje. Pro cizince jsou připraveny základní informace o HIV a pohlavně přenosných nemocech v deseti jazykových mutacích.
21. 11. 2022|

Vstupenkou na střední školu by mohly být testy v 9. třídě, uvedl Balaš

Vstupenkou na střední školu by mohly být podle ministra školství Vladimíra Balaše (STAN) testy v 9. třídě. Školy by si pak mohly vybírat studenty na základě výsledků těchto testů, a obešlo by se tím přijímací řízení. Balaš to řekl při návštěvě Moravské Nové Vsi. Na Břeclavsku navštívil obce, které loni postihlo tornádo, Moravská Nová Ves byla jednou z nich.
14. 11. 2022|

KLDR odpálila další dvě balistické střely. Jde o šestý test za posledních dvanáct dní

Severní Korea vypálila dvě balistické střely ve směru na své východní pobřeží, uvedla ve čtvrtek japonská vláda. Podle japonské agentury Kjódó, která se odvolává na vládní představitele, rakety nejspíš dopadly mimo japonskou výlučnou ekonomickou zónu. Jak poznamenala agentura Reuters, jde o šestý test za posledních dvanáct dní. Poblíž jihokorejské hranice rovněž přeletělo nejméně dvanáct severokorejských bojových letounů, na což Soul reagoval vysláním třiceti svých strojů.
6. 10. 2022Aktualizováno6. 10. 2022, 13:46|

Na podzimní vlnu covidu jsme připraveni. Drakonická opatření zavádět nebudeme, prohlásil Válek

Od pondělí si lidé mohou rezervovat termín na další posilující dávku vakcíny proti covidu-19. Zdravotníci ji aplikují už od poloviny července, ale dosud to bylo bez předchozí registrace. Zatím si pro tuto dávku přišlo necelých sto tisíc lidí. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) upozornil na kampaň, která se zaměří na virus covidu a jeho mutace. Zdůraznil, že prevencí proti covidu je právě očkování. Ministerstvo bude na očkování proti covidu lákat heslem o „životě beze strachu“.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 20:04|

S odvoláním proti výsledku maturit uspěje necelé procento studentů, žádostí ubývá

Proti výsledkům didaktických testů státních maturit se zatím odvolalo 1433 studentů. Oproti předpandemické době, kdy se maturity skládaly mimo speciální režim, jde o zhruba dvoutřetinový pokles. Jen necelé procento případů odvolání přitom úředníci obvykle uznají jako oprávněné. Žádosti o přezkum výsledku maturitní zkoušky mohli žáci podávat do 6. června.
10. 6. 2022|

Severní Korea odpálila východním směrem tři balistické střely

Severní Korea odpálila východním směrem celkem tři balistické střely. S odvoláním na jihokorejskou armádu o tom informovala agentura Reuters. Střely byly vyslány v rozmezí necelé hodiny z letiště Sunan poblíž severokorejské metropole Pchjongjangu, ze kterého se v poslední době uskutečnilo několik podobných zkušebních odpalů. Náměstek jihokorejského poradce pro národní bezpečnost později řekl, že KLDR podnikla experiment s detonačním zařízením v přípravě na svůj sedmý jaderný test. Do nejnovějšího raketového testu byla podle téhož zdroje zřejmě zapojena nová mezikontinentální balistická střela Hwasong-17.
25. 5. 2022Aktualizováno25. 5. 2022, 10:59|

U maturitních testů propadlo více středoškoláků než loni, v matematice se ale výrazně zlepšili

U písemných maturitních testů neuspělo 13,7 procenta maturantů, informovalo Centrum pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat). Největší potíže měli s němčinou, kde byla neúspěšnost téměř sedmnáctiprocentní, u testu z matematiky naopak neuspěla jen desetina ze studentů, kteří se k němu přihlásili. Loni byl podíl neúspěšných maturantů z matematiky výrazně vyšší. Celkově přesto letos neprošel testy větší podíl maturantů než v minulém roce.
16. 5. 2022|