TÉMA

Akihito

Kolona padesáti aut a desítky tisíc policistů v ulicích. V Japonsku se konal průvod k uvedení nového císaře

Nový japonský císař Naruhito se svou chotí císařovnou Masako v automobilu s odkrytou střechou absolvoval slavnostní průvod u příležitosti svého uvedení na trůn. Kolonu padesáti vozů, v nichž kromě císaře byli například korunní princ a císařův mladší bratr Fumihito či premiér Šinzó Abe, sledovaly na 4,6 kilometru dlouhé trase desítky tisíc lidí.
10. 11. 2019|

S novým císařem začala v Japonsku éra „Krásné harmonie“. Akademik Naruhito je vášnivý ochránce přírody

V Japonsku slavnostně převzal korunovační insignie nový císař Naruhito. Formálně však usedne na trůn až po říjnové korunovaci. Prvním květnem v zemi začíná nová éra „Krásné harmonie“. Dosavadní vládce Akihito po třiceti letech abdikoval kvůli vysokému věku. Naruhito klade důraz na rodinu a je akademik celou svou duší. Bojuje také za ochranu životního prostředí. V minulosti navštívil Československo a údajně obdivuje českou hudbu.
1. 5. 2019Aktualizováno1. 5. 2019, 11:12|

Éra „všudypřítomného míru“ končí. Japonský císař Akihito oficiálně oznámil abdikaci

Japonský císař Akihito v úterý po 30 letech v závěrečném projevu k národu oficiálně oznámil svou abdikaci. Ve středu na uvolněný trůn usedne starší z jeho dvou synů, devětapadesátiletý Naruhito. Akihito je prvním odstupujícím japonským císařem za posledních dvě stě let.
30. 4. 2019Aktualizováno30. 4. 2019, 14:59|

Odchází císař míru, ať žije císař harmonie! Japonský trůn opouští pětaosmdesátiletý Akihito

Ve středu se probudí Japonci do éry harmonie a krásy. Období Reiwa, jak se bude říkat vládě devětapadesátiletého císaře Naruhita, bude čelit klimatickým změnám i proměnám společnosti. Ale co si o tom nový panovník myslí, ještě není jasné. Dosud byly jeho názory upozaďovány ve prospěch jeho otce, císaře Akihita, který k 30. dubnu abdikoval. „Císař Akihito se soustředil na to, aby dával naději tam, kde to bylo potřeba. To byla velká změna. Ale od Naruhita a jeho rodiny se čeká, že se lidem přiblíží ještě víc,“ říká v rozhovoru pro web ČT24 japanolog žijící v Tokiu Petr Holý.
30. 4. 2019|