TÉMA

Výchova

Cvičebna ve zlínské školce pomáhá dětem, které trápí šilhání nebo tupozrakost

Ve zlínské Mateřské škole Luční funguje už několik týdnů ortoptická cvičebna. Otevřelo ji oční oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati. Děti s poruchami zraku tak mohou přímo docházet v prostorách školky k odborníkovi a rodiče je nemusí vozit do nemocnice. Cvičebna je otevřená především pro děti, které trápí tupozrakost nebo šilhání.
9. 11. 2023|

Roste zájem o seniorky na hlídání dětí. Chův „babiček“ je však málo a je obtížné je najít

Na začátku školního roku vzrostla poptávka po paních na hlídání. Nejoblíbenější jsou ty, kterým děti můžou říkat „babi“. Největší zájem o jejich služby je ve velkých městech. Jak České televizi potvrdili oslovení zprostředkovatelé hlídacích služeb, poptávka po chůvách v důchodovém věku ale převyšuje nabídku. Rodin, které jsou ochotné za pomoc s malými dětmi platit, podle nich výrazně přibylo.
7. 10. 2023|

Ústavní soud zrušil otci pěti dětí nepodmíněný trest za jejich napadání

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti muže, otce pěti dětí, který v letech 2012 až 2018 fyzicky i psychicky napadal své děti. Vrchní soud mu původní podmíněný trest změnil na pět let nepodmíněně ve věznici s ostrahou. Ústavní soud konstatoval, že nepodmíněný trest je nepřiměřený, rozsudek vrchního soudu nebyl dostatečně odůvodněný, a tudíž nepřezkoumatelný.
11. 7. 2023|

Jen stres, ponížení a bolest. Fyzické tresty ve výchově nefungují, upozornil psycholog

Používání fyzický trestů ve výchově znamená osobní selhání rodičů. Děti při nich zažívají stres, ponížení a bolest, upozornil Radek Ptáček, vedoucí výzkumného týmu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Rodiče se sice domnívají, že fyzické tresty jsou rychlé a efektivní řešení, ale není tomu podle psychologa tak. Násilí v jakékoliv podobě do společnosti 21. století nepatří, řekl Ptáček. Podílel se na novém výzkumu, podle něhož víc než třetina rodičů v Česku používá fyzické tresty jako běžnou součást výchovy.
28. 6. 2023|

Rodičovská se zkrátí ze čtyř na tři roky, řekl Jurečka. Chce také přidat 50 tisíc

Maximální doba čerpání rodičovského příspěvku by se mohla zkrátit ze čtyř let na tři roky. Rodiče ale budou moci s potomkem dál zůstávat doma na rodičovské do jeho čtyř let. Řekl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vládní politici už dřív uvedli, že mají shodu na navýšení příspěvku a návrh by měli projednat během příštích dvou týdnů. Přidat by se mělo 50 tisíc korun k nynějším 300 tisícům, a to od ledna.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 20:04|

Terénní pracovníci v Jablonci nad Nisou pomáhají zvládat agresivitu dětí

Agresivní a vulgární party nezletilých dětí zaměstnávají posledních několik měsíců nejen strážníky Jablonce nad Nisou. Problémy už řeší různé organizace včetně místní diakonie, která dosud nabízela hlavně ambulantní služby. V reakci na situaci v jabloneckých parcích a rušných ulicích proto začala zaměstnávat také terénní pracovníky, takzvané peery.
13. 6. 2023|

Pavel přijal ukrajinskou dívku, které nadávali čeští spolužáci

Šikanu, ponižování a násilí ve školách prezident Petr Pavel obecně odsuzuje, v případě dítěte, které muselo opustit svoji zemi kvůli válce, jsou podle něj ale zvlášť ostudné. Pavel to uvedl na Twitteru u fotografie ze setkání s ukrajinskou školačkou, kterou podle videa na sociálních sítích šikanovali na školním výletě její spolužáci. Prezident zároveň ocenil, že škola a rodiče věc řešili a dívka dostala omluvu.
10. 6. 2023|

Děti jsou bity, týrány, připomněl Rektor. Spor o vstup do restaurace vnímá jako bouři ve sklenici vody

Už několik dní lidé na sociálních sítích v Česku řeší příspěvek pražského bistra, které zveřejnilo pravidla pro přítomnost dětí v podniku. Psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor ovšem ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že společnost by ohledně dětí měla řešit mnohem závažnější témata. Influencerce Kateřině Saint Germain vadí, že atmosféra je prý často nepřátelská ještě před tím, než se dítě jakkoli projeví. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podnikatelé měli mít možnost nastavit si vlastní pravidla.
31. 3. 2023|

Hudební a výtvarnou výchovu by ve třídách mohly doplnit další umělecké obory

Tradiční hudební a výtvarnou výchovu by na základních školách mohly doplnit a zčásti i nahradit další umělecké obory. Děti by se tak mohly běžně učit například střih, tanec anebo dramatizaci. O formě výuky ale ještě rozhodnuto není.
26. 3. 2023|

Nesporné rozvody manželství s dětmi by mohli řešit notáři. Návrh projednají poslanci

Jednoduché rozvody by podle notářské komory mohli řešit místo soudů notáři. Návrh by ulevil justici i manželům, kteří se sami umí domluvit – tedy dopředu uzavřou dohodu o majetku a výchově dětí. V takových případech by už nemuseli k opatrovnickému soudu, ale rovnou by byli rozvedeni. Návrh nyní projednají poslanci ve sněmovně.
4. 1. 2023|

Justice podle Ústavního soudu chybovala, když chtěla dítě kvůli neshodám rodičů poslat do ústavu

Soudy nemohou posílat děti do diagnostického ústavu jen proto, že se rodiče, kteří spolu nežijí, nedokážou dohodnout na péči a předávání dětí. Jde vždy o krajní prostředek, pro který musí být splněny zákonné podmínky, zdůraznil v nálezu Ústavní soud (ÚS).
6. 12. 2022Aktualizováno6. 12. 2022, 13:41|

Důchody vzrostou od ledna průměrně o 850 korun, potvrdil Jurečka

Průměrný důchod od příštího ledna při valorizaci vzroste o 850 korun, oznámil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát od ledna také začne vyplácet seniorům příspěvek 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. Takzvané výchovné má podle vlády pomoci zejména penzistkám s nižšími důchody, které vychovaly více dětí.
26. 7. 2022|

Opozice i Piráti chtějí kvůli zdražování zvýšit rodičovský příspěvek. Podle Jurečky to záleží na rozpočtu

Diskuze o možném zvyšování rodičovského příspěvku pokračuje. Opozice i koaliční Piráti chtějí jeho nárůst a do budoucna pak i automatickou valorizaci. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se tomu nebrání, závisí to podle něj ale na možnostech státního rozpočtu.
7. 6. 2022|

Incident kdysi rozdělil jednovaječná dvojčata. Dívky vyrůstající v USA a Jižní Koreji mají značně odlišné IQ

Pár jednovaječných dvojčat, která vyrůstala v různých zemích s velmi odlišnými kulturami, ukázal nečekaně velké rozdíly v inteligenčním kvocientu. Osobnostní rysy dvojčat naopak zůstaly prakticky stejné, odlišnému prostředí navzdory.
11. 5. 2022|

Olympiáda legitimizuje genocidu. Čína se chce pomstít světu a ten selhává, varuje Ujgurka Rushan Abbas

Lidstvo stojí před zkouškou, ve které selhává, je přesvědčena Ujgurka Rushan Abbas, která s organizací Kampaň pro Ujgury roky usilovala o zastavení olympiády v Pekingu kvůli genocidě v Sin-ťiangu. Mezinárodní olympijský výbor viní z legitimizace zločinů proti lidskosti, upozorňuje ale, že nejde pouze o Ujgury, ale o demokracii všude ve světě. Čína totiž minulé století vnímá jako etapu ponížení ze strany Západu a toto století plánuje odplatu. „Moderní kolonizace nevypadá tak, že přijde člověk a namíří vám pušku mezi oči, nevyžaduje hlavně tanků,“ varuje lidskoprávní aktivistka v rozhovoru pro ČT24.
10. 2. 2022|

Nevidomá žena vychovává sama dceru. Té jsou dva a stává se matčinýma očima

Alena Terezie Vítek přišla ve svých šestnácti letech úplně o zrak. O dvě desítky let později neplánovaně otěhotněla. Otec dítěte s ní nezůstal, nepomáhá jí ani rodina, která žije na druhé straně republiky. Přesto se rozhodla, že dceru vychová. Jak se dvojici daří, považují lidé, kteří s nevidomými pracují, za pozoruhodné, i když svým způsobem za přirozené. Dvouletá holčička je velmi samostatná a matce již dokáže s lecčím pomoci. Jejich příběh celou dobu sleduje Český rozhlas Radiožurnál a nyní pro 168 hodin i Jana Gerleová.
17. 1. 2022|

Vláda připravuje programové prohlášení. Nejpalčivější jsou covid, energie a rozpočet, uvedl Fiala

Vláda ještě v těchto dnech pracuje na svém programovém prohlášení. Dokument má u některých plánů obsahovat i konkrétní termíny. Do poloviny ledna s ním mají ministři předstoupit před poslance s žádostí o vyslovení důvěry.
1. 1. 2022|

Samice orangutanů jsou matky s omezenou trpělivostí, popsali vědci

Samice orangutanů jsou trpělivé matky a jejich mláďata na rozdíl od dětí neodmlouvají a nevztekají se. Matka je učí především, jak získat potravu, ale většinou se s potomkem o tu svou podělí. Když však dospěje k názoru, že jde o snadno získatelný pokrm a potomek dost starý na to, aby si ho obstaral, je neústupná.
21. 12. 2021|

Inspekce zjišťuje, jak ovlivnila výuka na dálku vzdělávání dětí

Školní inspekce začala zjišťovat, jak přesně zasáhla loňská distanční výuka do vzdělávání dětí. Žáci z druhých stupňů škol, které se dobrovolně přihlásily, budou vyplňovat testy z češtiny, angličtiny a matematiky. Podle posledního průzkumu vznikl mezi žáky kvůli odlišné podpoře rodičů někdy až tříměsíční rozdíl v zameškaném učivu.
19. 10. 2021|

Věnovat dítěti každou minutu života je fascinující, ale není to moc? Ptá se dokumentaristka Erika Hníková

Projekce soutěžních filmů na festivalu ve Varech zahájilo v sobotu promítání dokumentu Každá minuta života. Erika Hníková v něm sleduje manželský pár Hanuliakových, kteří chtějí ze svého dítěte vychovat vrcholového sportovce a po všech stránkách „kvalitního člověka“. Podřizují tomuto cíli veškerý čas svůj i svého čtyřletého syna. „Sama nevím, co si o výchově Hanuliakových mám myslet,“ přiznává v rozhovoru dokumentaristka. Doufá, že snímek diváky vyprovokuje k zamyšlení nad jejich vlastním rodičovstvím. Zajít na novinku mohou od 26. srpna do kina nejen ve Varech.
21. 8. 2021|

Maročtí surfaři učí jezdit děti na vlnách svobody

V malém rybářském městečku na jihu Maroka učí skupina mladých surfařů místní děti, jak se vypořádat s vlnami na moři i v životě. V ospalém přístavu Tarfaya vybudovali surfaři školu a kavárnu, kde se snaží pomoci dětem v integraci do společnosti. Jedním z hlavních témat školy je emigrace, od které surfaři děti odrazují.
18. 5. 2021|

Sňatky mezi páry stejného pohlaví by mohly postavení rodiny posílit, říká socioložka

Poslanci po třech letech odkladů a hodinách vášnivých diskusí dali ve čtvrtek šanci manželství gayů a leseb. Návrh půjde do druhého čtení, stejně jako další návrh na ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. V některých zemích světa jsou stejnopohlavní sňatky běžné, jinde zase naprostým tabu. U nás je manželství homosexuálů dalším tématem, které rozděluje společnost. Sňatky mezi gayi a lesbami by mohly postavení této instituce i posílit, řekla v pořadu Interview ČT24 socioložka z katedry sociologie Masarykovy univerzity v Brně Kateřina Nedbálková.
1. 5. 2021|

Hádky o děti nebo odmítání úkolů, rodiče během nouzového stavu volají častěji o pomoc

Spory o děti, neshody kvůli výchově, výbuchy vzteku, nedostatečná komunikace, psychické obtíže u potomků, uvolněná morálka a hodiny navíc strávené na internetu a sociálních sítích mimo on-line výuku. To vše se řadí mezi problémy, které trápí rodiče během nouzového stavu, kdy je většina škol zavřených a děti jsou dlouhodobě doma. Matky a otcové pod tlakem se čím dál častěji obracejí na Rodičovskou linku, která od nového roku rozšířila svůj provoz. Jen loni požádaly linku o pomoc téměř dvě tisícovky rodičů.
20. 1. 2021|

Na počátku byla příručka pro vojáky, na konci celosvětové skautské hnutí. Před 80 lety zemřel jeho zakladatel Baden-Powell

Přesně před 80 lety, 8. ledna 1941 zemřel zakladatel skautingu Robert Stephenson Smyth Baden-Powell. Autor více než třiceti knih a muž oceněný několika čestnými tituly inspiroval 54 milionů lidí. Mezi nimi i 68 tisíc českých skautů a skautek, kteří se nyní snaží Baden-Powellovo dědictví využívat k pomoci například během pandemie. I na ně ale dopadají opatření.
8. 1. 2021|