TÉMA

Zaha Hadid

Začala stavba prvních dvou budov podle návrhu studia Zahy Hadidové u Masarykova nádraží

První dva domy začaly vznikat v prostoru zrušených odstavných kolejí v severní části pražského Masarykova nádraží. Podle investiční skupiny Penta, která chce nevyužívané prostory v okolí železniční stanice zastavět podle návrhu studia architektky Zahy Hadidové, by měly být hotové včetně úprav veřejného prostoru do poloviny roku 2023.
18. 2. 2021|

Peking má nové letiště. Rekordně velký terminál má odbavovat desítky milionů pasažérů ročně

V čínské metropoli Pekingu bylo oficiálně otevřeno nové mezinárodní letiště Ta-sing. Slavnostního obřadu, který se uskutečnil jen pár dní před 70. výročím vzniku komunistické Číny, se zúčastnil i prezident Si Ťin-pching. Letiště postavené podle návrhu slavné britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové se pyšní údajně největším terminálem na světě, má čtyři ranveje a mělo by odbavovat 72 milionů pasažérů ročně, uvedla agentura AP.
25. 9. 2019|

Obří letiště, nebo velkoměsto? Čína dokončuje vzdušný přístav ve tvaru mořské hvězdice

Zhruba 50 kilometrů jižně od Pekingu se koncem září otevře letiště, které má ambici stát se jedním z největších na světě. V roce 2040 by jím mělo ročně projít přes sto milionů cestujících. Nebude to ale jen přestupní stanice. Čína chce, aby se stalo destinací samo o sobě. Spíše než o letišti se tak dá mluvit o vzniku nového města. Přední developerská společnost ze Spojených arabských emirátů tu plánuje vybudovat rezidenční bydlení, přímo v areálu letiště pak budou třeba galerie, zdravotní centra nebo relaxační park.
26. 8. 2019|
Události komentáře

Pozlacené koleje Zahy Hadid ve mně budí rozpaky, říká exprimátor a nový šéf komory architektů Kasl

Novým předsedou České komory architektů se stal Jan Kasl. Sedmašedesátiletý pražský rodák je známý nejen jako architekt, ale také jako někdejší výrazný komunální politik. V barvách ODS byl v letech 1998 až 2002 pražským primátorem. V rozhovoru s Jakubem Železným v Událostech, komentářích představil své priority a také zhodnotil některé moderní pražské stavby.
25. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 12:34|