TÉMA

Jan Kasl

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Český rybníček by se uzavírat neměl, na konkurenci zahraničí ale chybí peníze, míní předseda České komory architektů

Nemá to být soutěž, spíše podnět k celospolečenskému dialogu, říká Česká komora architektů (ČKA) o České ceně za architekturu. Za rok 2023 ji obdržela lávka, která podle autorů z ateliéru Ehl & Koumar architekti zacelila jizvu v Litomyšli, tedy rozdělení města rušnou komunikací. Podle předsedy ČKA Jana Kasla mohou česká studia konkurovat zahraničním kolegům. Má to ovšem svá „ale“.
13. 11. 2023|

Českou cenu za architekturu si zasloužila lávka v Litomyšli. Do finále se dostaly i hřbitov či jatka

Hlavní cena v soutěži Česká cena za architekturu náleží autorům z ateliéru Ehl & Koumar architekti za návrh lávky v Litomyšli. Podle porotců je lávka produktem komunity, která časem vytvořila z architektury významnou součást svého veřejného života, předmět společné občanské vize budoucnosti. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2023 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých děl.
10. 11. 2023|

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad nevznikne, rozhodli poslanci

Plánovaný Nejvyšší stavební úřad ani jemu podřízená soustava krajských úřadů nevzniknou. Jejich zrušení schválila v novele sněmovna. Stavební úřady tak zůstanou dál při obcích. Vznikne pouze Dopravní a energetický stavební úřad podřízený ministerstvu dopravy, který bude mít na starosti hlavně dopravní a energetické stavby. Úprava nového stavebního zákona má také ve schválené podobě zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Poslanci rovněž schválili, že firmy odsouzené za pojistný podvod zřejmě nebudou smět k veřejným zakázkám.
24. 3. 2023Aktualizováno24. 3. 2023, 22:44|

Náchod postaví vilu Platýz podle návrhu Kaplického. Bude sloužit jako lázeňský dům

Náchodská radnice se dohodla s vdovou po architektu Janu Kaplickém, že postaví v běloveských lázních pavilon podle jeho návrhu. Vilu Platýz navrhl architekt pro resort Konopiště, investor se tam ale nenašel. Zastupitelé a majitelka autorských práv přijali společné memorandum. Náklady na realizaci se odhadují přibližně na sto milionů korun.
12. 12. 2022|

Díky novele by se mohlo stavět efektivněji. Zákon je ale hybrid, míní předseda českých architektů Kasl

Rychlejší povolování staveb, snížení byrokracie, vše pod jedním úřadem. To měla přinést novela stavebního zákona, které poslanci dali zelenou, ale přes Senát už neprošla a vrací se do sněmovny. Podle předsedy České komory architektů a bývalého pražského primátora Jana Kasla je zákon hybridem, který vznikl jako směsice mnoha návrhů. Řekl to ve středečním Interview ČT24.
8. 7. 2021|

Pomalá stavební řízení ovlivňují českou ekonomiku i život jednotlivců, upozorňuje Bilance

Stavební povolování je v Česku rekordně pomalé, v mezinárodním srovnání se republika umisťuje za rozvojovými zeměmi. Vysoká poptávka a zároveň nedostatek bytů vyhnaly ceny tak vysoko, že se pro řadu lidí stalo vlastní bydlení nedostupné. Složitá byrokracie a pomalý postup úředníků komplikuje život nejen velkým investorům, ale také drobným stavitelům, kteří si chtějí třeba jen rozšířit rodinný dům. Tématu se věnoval nový ekonomicko-publicistický pořad České televize Bilance.
2. 3. 2021|
OVM

Fikce souhlasu v novém stavebním zákonu budí vášně. Nastavme reálné lhůty, žádá architekt Kasl

Stavět se nebude, pokud nebudeme mít nový stavební zákon, zní argument odpůrců současné právní normy a důvod, proč se v Česku staví tak pomalu. K přijetí nového stavebního zákona se zavázala vláda Andreje Babiše, a to do roku 2021. Podle premiéra je to jednoznačná priorita. Zákon částečně kritizuje 1. místopředseda hnutí STAN Jan Farský, není prý vhodné, že se na něm velkou měrou podílí Hospodářská komora ČR. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) to ale obhajuje a tvrdí, že komora poskytuje odborné zázemí.
19. 5. 2019|
Události komentáře

Pozlacené koleje Zahy Hadid ve mně budí rozpaky, říká exprimátor a nový šéf komory architektů Kasl

Novým předsedou České komory architektů se stal Jan Kasl. Sedmašedesátiletý pražský rodák je známý nejen jako architekt, ale také jako někdejší výrazný komunální politik. V barvách ODS byl v letech 1998 až 2002 pražským primátorem. V rozhovoru s Jakubem Železným v Událostech, komentářích představil své priority a také zhodnotil některé moderní pražské stavby.
25. 4. 2019Aktualizováno28. 4. 2019, 12:34|