TÉMA

Petr Kubala

Z orlické přehrady bude přečerpávací elektrárna, vyjde na několik miliard

Energetici přebudují elektrárnu pod hrází orlické přehrady. Má přečerpávat vodu přes nové turbíny, a to ze spodní nádrže Kamýk. Díky tomu by měla hospodařit s energií výhodnějším způsobem. Celá zakázka bude stát několik miliard korun.
2. 10. 2023|

Stav většiny povodí je výrazně pod normou, řekl Výborný

Průtoky řek v Česku se pohybují mezi 15 až 45 procenty standardu v tomto ročním období. Stav na většině povodí je silně podnormální. Nedostatek vody pro domácnosti ani průmyslu nehrozí. Po čtvrtečním jednání s řediteli podniků spravujících povodí Vltavy, Moravy, Ohře, Odry a Labe to řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 19:39|

Obce v okolí orlické přehrady legalizují kempy, mění kvůli tomu územní plány

Kolem orlické přehrady obce začaly legalizovat kempy. Vznikaly v šedesátých letech minulého století. V posledních letech je ale mnohé obce zčásti nevedou jako plochy k rekreaci. Teď kvůli tomu musejí měnit územní plány.
18. 2. 2023|

Povodí Vltavy dokončilo protipovodňová opatření v pražské Troji za 135 milionů korun

Praha se státním podnikem Povodí Vltavy dokončily nová protipovodňová opatření v pražské Troji. Odlehčovací stoka se prodloužila pod dráhu vodních slalomářů a mimo jiné stavebníci opravili dno kanálu. Práce provedlo sdružení firem Čermák a Hrachovec a Metrostav DIZ. Projekty stály dohromady 135 milionů korun bez DPH, uvedli primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN) a generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
8. 6. 2022|

Povodí Vltavy začalo se stavbou bezpečnostního přelivu na Orlické přehradě

Na Orlické přehradě začala výstavba doplňkového bezpečnostního přelivu, který sníží zatížení vodního díla při extrémních povodních. Práce potrvají do roku 2026 a vyžádají si 1,78 miliardy korun. Jde o největší vodohospodářskou stavbu současnosti.
20. 10. 2021|

Povodí Vltavy modernizuje lodní výtah na Orlíku, investice na vodní cestě chystají i jiné státní firmy a města

Povodí Vltavy dokončilo první část modernizace lodního výtahu na Orlíku. Kolejová dráha je o 12 metrů delší a o tři metry vyšší, čímž se zvýšila možnost převozu plavidel v době špatných hydrologických podmínek. Modernizovat se bude i kabina výtahu pro převoz sportovních lodí. Celková investice činí 93 milionů korun. Povodí rovněž prodlouží přístaviště v Týně nad Vltavou, chystá i vodní zdvihadlo na Orlíku, potvrdil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.
21. 8. 2020|

Úpravy přehrady Orlík mají začít už příští rok. Lidé z okolí se musí připravit na omezení

Orlickou přehradu čekají úpravy za miliardu a půl, které by ji měly připravit až na desetitisíciletou vodu. Výběr dodavatele ale zatím provázejí problémy, i přesto chce však stát začít se stavbou už v příštím roce. Pro lidi, kteří v okolí přehrady žijí, to bude znamenat komplikace, například dopravní omezení nebo opakované snižování hladiny.
10. 8. 2020|

Úhlavu znečistila chemikálie. Pitná voda ohrožena není, lidé by ale neměli jíst ulovené ryby

Do Úhlavy, která zásobuje pitnou vodou Plzeň, unikla chemická látka na impregnaci dřeva. Zásobování pitnou vodou ovšem ohroženo není a lidé se nemusí obávat ani kontaminace vodovodních řadů. Krajské město bude dočasně brát pitnou vodu z Radbuzy. Do Úhlavy se látka dostala Drnovským potokem z výrobního areálu v Klatovech, pravděpodobně v noci ze 7. na 8. října. Přes Úhlavu se potom chemikálie dostala až do Berounky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 16:52|

Jak splavná bude Vltava? Povodí tlačí na prohloubení plavební komory Kořensko

Na řekách v Česku už se naplno rozběhla plavební sezona. Na Vltavě se to týká úseku z Českých Budějovic po Orlickou přehradu. Ve skutečnosti však ani lodě, které by tam plout mohly, pořád nemají garanci, že celý tento úsek v jeho plné délce proplují. Opakovat se totiž může situace z předchozích let, kdy nedostatek vody uzavřel plavební komoru Kořensko.
2. 5. 2019|
Události komentáře

Sucho se stupňuje a voda dochází. Situace je výjimečná, varuje ředitel ČHMÚ

Zemědělci, odborníci i politici se shodují, že panující sucho, které už postihlo téměř celé Česko, je velmi vážný problém. Kapacita vodních zdrojů začíná být podle ministerstva zemědělství vyčerpána. Období sucha sice v minulosti přicházela opakovaně, současná situace se od nich ale liší délkou trvání i vyššími teplotami, varuje ředitel ČHMÚ Mark Rieder, který byl hostem pořadu Události, komentáře.
25. 4. 2019|