TÉMA

Kotlíkové dotace

Dva kraje spustily příjem žádostí o kotlíkové dotace. Čas na výměnu se krátí

Kraje opět nabízejí takzvané kotlíkové dotace. Tento týden spustily příjem žádostí Liberecký a Středočeský kraj. Domácnostem na výměnu neekologických kotlů první a druhé třídy zbývá už jen rok. Původní termín byl loni, úřady ale i kvůli ruské agresi na Ukrajině přidaly čas navíc. Další prodloužení už se nicméně nechystá.
6. 9. 2023|

Ministerstvo životního prostředí chce zakázat prodej kamen na uhlí

Ministerstvo životního prostředí se chystá zakázat prodej kamen na uhlí, informuje o tom server Novinky.cz. Podle plánů resortu by je obchodníci nesměli nabízet od roku 2025, vyplývá to z novely zákona o ochraně ovzduší, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení. Server píše, že lidé by si tak měli zkontrolovat stav svých kamen a kotlů, případně pořídit nové.
18. 5. 2023Aktualizováno18. 5. 2023, 19:08|

Ministerstvo životního prostředí spouští další vlnu kotlíkových dotací, uvolnit chce 1,7 miliard

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spouští novou vlnu takzvaných kotlíkových dotací, uvolnit chce celkem 1,7 miliardy korun. Řekl to ministr Petr Hladík (KDU-ČSL). Dotace uhradí výměnu starých kotlů za ekologičtější způsoby vytápění přibližně patnácti tisícům nízkopříjmových domácností. Lidé musí staré neekologické kotle vyměnit do září 2024.
5. 4. 2023|

Část peněz na výměnu kotlů zůstane nevyužita. Lidé odkládají investice

Kotlíkové dotace, které mají pomoci s výměnou starých topenišť, evidují letos mnohem menší zájem než v minulých letech. Lidé mohli o peníze žádat do konce srpna, nakonec toho ale využilo jenom sedmnáct tisíc domácností, které si rozdělí dvě a půl miliardy korun. Stát přitom nabízel dvojnásobek. Lidé se ale rozhodli kvůli nejistotě s plynem vyčkat. Někteří zase vyhledávají alternativy, například topení v kamnech.
5. 9. 2022|

Stát vypisuje další vlnu kotlíkových dotací. Peníze ale nedostane každý

Stát opět nabízí peníze na výměnu starých kotlů za ekologičtější vytápění. Kraje právě začínají přijímat žádosti. V takzvaných kotlíkových dotacích rozdělí přes pět miliard korun. Zatímco dříve mohl žádat o dotaci každý, nově jsou určené pouze pro domácnosti s nižšími příjmy, zejména pro seniory. Vzhledem k Ruskem rozpoutané válce na Ukrajině také končí podpora topení zemním plynem. Zájem o výměnu kotle je enormní. Kapacity firem jsou tak naplněné a čekací lhůty v řádu měsíců.
13. 6. 2022|

Na tepelné čerpadlo mohou lidé čekat i rok. Firmy kvůli velkému zájmu nestíhají

Drahé energie i nutnost výměny starých kotlů zvedají poptávku po tepelných čerpadlech. Firmám vzrostly objednávky natolik, že na instalaci zařízení nyní lidé čekají i rok. Nízkopříjmové domácnosti navíc nově mohou získat dotaci až 180 tisíc korun, což může poptávku ještě zvýšit.
24. 4. 2022|

Na kotlíkové dotace by měly dosáhnout i nízkopříjmové domácnosti, vláda změnila podmínky

Vláda změnila podmínky pro získání takzvaných kotlíkových dotací, nově by na ně měly dosáhnout i nízkopříjmové domácnosti. Stát jim uhradí až 95 procent výdajů na výměnu neekologických kotlů. Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedli, že se dotace budou týkat domácností, jejichž příjem je do 14 242 korun na osobu.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 20:10|

Konec podpory plynových kotlů. Na alternativy se ale může čekat i měsíce

Resort životního prostředí mění takzvané kotlíkové dotace i program Nová zelená úsporám. Znamená to konec podpory plynových kotlů. Alternativ je víc, tepelná čerpadla nebo obnovitelné zdroje. Zájem o obě roste, jednak kvůli povinné výměně starých topenišť, ceně energií, ale i kvůli válce na Ukrajině a snaze domácností o větší soběstačnost. Na nový zdroj tepla tak můžou zájemci čekat i měsíce.
11. 4. 2022|

Ministryně Hubáčková řeší možné vyřazení plynu z kotlíkových dotací. Musíme to ještě zvážit, řekla

Možné vyřazení podpory výměny starých kotlů na pevná paliva za kotle plynové z programu kotlíkových dotací budeme ještě zvažovat, řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Jasno podle ní dosud není ani u dotací z programu Nová zelená úsporám, který přispívá na výměnu kotle domácnostem s běžnými příjmy, ani u kotlíkových dotací pro chudší domácnosti financovaných z Operačního programu Životní prostředí.
28. 3. 2022|

Na výměnu starých neekologických topenišť zbývá málo času, na jaře budou opět kotlíkové dotace

Kvalita ovzduší v Česku se zlepšuje. Loni byla jedna z nejlepších za poslední dekádu. Roli hrála i výměna starých topenišť v domácnostech. Od září už lidé nebudou moci používat nejméně ekologické kotle první a druhé třídy. Čas na pořízení nového vytápění se krátí a odborníci varují, že mnohé domácnosti nemusí výměnu stihnout.
22. 1. 2022|

Ministerstvo vyjednalo další peníze na kotlíkové dotace. Systém se nově zaměří na rodiny s nižšími příjmy

O kotlíkové dotace lidé mohou požádat do počátku září 2022, kdy začne platit zákaz využívání starých kotlů. Ministerstvo životního prostředí na ně vyjednalo další peníze, mají pokrýt výměnu nejméně dalších 150 tisíc kotlů. Systém se nově zaměří na domácnosti s nižšími příjmy, které mohou získat dotaci na výměnu nevyhovujícího kotle ve výši 95 procent způsobilých výdajů. Možnost výměny kotle ale stále mají i další domácnosti. Ty dostanou příspěvek maximálně 50 procent. Nové parametry programu představili zástupci ministerstva životního prostředí (MŽP) a dalších organizací.
15. 7. 2021Aktualizováno15. 7. 2021, 12:29|

Ministerstvo dá dalších 600 milionů na kotlíkové dotace, již pomohly s výměnou 73 tisíc topenišť

Stát dá šest set milionů korun navíc na kotlíkové dotace. Peníze získají všichni, kdo o ně do konce roku požádali, ale kvůli velkému zájmu se na ně nedostalo. Ministerstvo životního prostředí také připravuje pokračování výměny starých topenišť za ekologičtější. Podporu chce získat z evropských fondů.
10. 1. 2021|

Sto roků topil jsem uhlím. Teď se nabízejí agropelety, vědci zjišťují, jak je spalovat čistě

Brněnské Vysoké učení technické sestavilo prototyp kotle na agropelety, který je dokáže čistě spalovat. Pelety, které vznikají z rostlin, mohou být zajímavou náhradou uhlí. Jenomže ve standardních kotlích vznikají při jejich spalování tuhé znečišťující látky a to, co pak létá z komína, je vysoko nad emisními limity.
4. 11. 2019|

Systém pro žádosti o kotlíkové dotace v Plzeňském kraji se po deseti minutách zahltil

Lidé v Plzeňském kraji mohli v úterý žádat o dotace na výměnu starých kotlů za nové, ekologičtější. Ve třetí vlně takzvaných kotlíkových dotací kraj rozdělí mezi obyvatele 230 milionů korun, které si zájemci rozebrali už dopoledne. Systém elektronických žádostí ale od rána znovu kolaboval, podobně jako před týdnem v Jihočeském kraji. Státní fond životního prostředí (SFŽP) zkontroluje, jestli rozdělování peněz probíhá regulérně.
1. 10. 2019|

Za čistější vzduch. Ministerstvo životního prostředí spouští poslední vlnu kotlíkových dotací

Během září a října začne většina krajů přijímat žádosti o dotace na výměnu kotlů. Jde o třetí a zároveň poslední vlnu takzvaných kotlíkových dotací. Letos budou moci žadatelé využít elektronický systém. Oproti druhé vlně dotací se podpora tentokrát nebude vztahovat na kombinované kotle na uhlí a biomasu.
10. 9. 2019|

Středočeši rozebrali kotlíkové dotace během dvou minut. Lidé podali už 11 tisíc žádostí

Lidé ze středních Čech za dvě minuty vyčerpali dotační peníze na výměnu starých kotlů za nové. Žádosti se podávají elektronicky od pondělní 10. hodiny, krajský úřad jich v prvních dvou minutách přijal 5610. Po poledni bylo registrováno 11 tisíc žadatelů, vše nad šest tisíc půjde do takzvaného zásobníku, řekla Helena Frintová z hejtmanství.
3. 6. 2019Aktualizováno3. 6. 2019, 13:03|

Kraj stopl příjem žádostí o kotlíkové dotace. Podle hejtmana byl zájem enormní

Moravskoslezský kraj ukončil příjem žádostí o dotace na výměnu starých neekologických kotlů. O finanční příspěvek už totiž požádalo deset tisíc zájemců, což byl stanovený strop. Za necelých deset dnů tak lidé zažádali odhadem o 1,234 miliardy korun. Kraj teď sice rozděluje „jen“ 500 milionů, další půl miliardu má ale přislíbenou.
23. 5. 2019|

Stačilo 54 vteřin a peníze na kotlíkové dotace zájemci na severu Moravy i ve Slezsku vyčerpali

Zájem o takzvané kotlíkové dotace je v Moravskoslezském kraji velký, žadatelé v pondělí vyčerpali přidělené peníze za 54 vteřin. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vzápětí oznámil, že by kraj mohl na výměnu kotlů získat další peníze. Do Moravskoslezského kraje jde v aktuální výzvě půl miliardy korun, minimálně stejnou sumu by podle ministra mohl kraj ještě dostat.
13. 5. 2019Aktualizováno13. 5. 2019, 14:44|

Začíná poslední kolo kotlíkových dotací. Olomoucký kraj očekává nápor žadatelů

Olomoucký kraj v úterý vyhlásil poslední kolo dotací na výměnu starého kotle za moderní zdroj tepla. Domácnosti budou moci získat na jeden projekt až 127 500 korun. Podmínky dotací schválilo krajské zastupitelstvo v pondělí. Hejtmanství očekává velký zájem lidí, žádosti začne přijímat 4. června.
30. 4. 2019|

Jak žádat o příspěvky na nový kotel? Zájemcům poradí přímo v ostravském infocentru

Město Ostrava ve středu otevřelo speciální informační místo pro žadatele o takzvanou kotlíkovou dotaci. Bude součástí informačního centra a zájemci ho najdou v přízemí magistrátu. Žadatelé o příspěvek na nový kotel se tam dozví vše potřebné o bezúročných půjčkách, příspěvku města i podávání žádostí.
24. 4. 2019|

Poslední vlna dotací na výměnu starých kotlů odstartuje v dubnu. Uhlí už podporu nemá

Ve třetí vlně kotlíkových dotací mohou domácnosti získat až 127 500 korun na výměnu starých kotlů na tuhá paliva za plynový kondenzační kotel, tepelné čerpadlo nebo kotel na biomasu. Poslední fáze začne 1. dubna a nejpozději do konce září musejí kraje vyhlásit výzvy pro občany. Ministerstvo životního prostředí krajům dohromady poskytne na výměnu zdrojů tepla 3,125 miliardy korun.
28. 3. 2019Aktualizováno28. 3. 2019, 18:08|

Stát přispěje až přes sto tisíc na kotel. Dostat by se mělo na 35 tisíc žadatelů

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) představil ve čtvrtek podrobnosti ke druhé vlně takzvaných kotlíkových dotací. Žadatelé mohou získat až 127 500 korun na kotel spalující biomasu, podpora tak opět může činit až 80 % ceny. Tentokrát už však není možné žádat dotaci na kotel spalující pouze uhlí. Ve druhé vlně uvolní ministerstvo 3,4 miliardy korun, což by mělo stačit na výměnu asi 35 tisíc kotlů.
16. 3. 2017|