TÉMA

Národní muzeum v přírodě

V Příkazích na Olomoucku nově stojí historická roubená stodola, řemeslníci ji přesunuli ze Skaličky u Hranic

Veřejnost může nově v areálu Hanáckého muzea v přírodě v Příkazích na Olomoucku navštívit téměř pět set let starou stodolu, která je jedním z nejstarších roubených objektů v Česku. Po náročné rekonstrukci byla do Příkaz převezena ze Skaličky u Hranic. O přesunu stodoly se rozhodlo už před dvěma lety, jedním z důvodů byla i záchrana památky. Celá akce vyšla na 4,4 milionu korun.
26. 5. 2022|

V dřevěném fojtství v Jasenné žilo 22 generací. Teď patří Národnímu muzeu v přírodě

O unikátní dřevěné fojtství v Jasenné na Vsetínsku se nově bude starat Národní muzeum v přírodě. Národní kulturní památku koupilo od potomků slavného rodu správců obce a strážců moravské hranice. Muzeum teď budovu zkoumá, připravuje její obnovu a nezbytné úpravy.
5. 3. 2021Aktualizováno5. 3. 2021, 19:17|

Rekonstrukce Libušína skončila. Muzeum hledá nájemce

Rekonstrukce chaty Libušín na Pustevnách v Beskydech je u konce. Veřejnosti by se měla otevřít ve druhé polovině července. Libušín, společně se sousedním hotelem Maměnka, spravuje Národní muzeum v přírodě, které teď hledá nájemce obou objektů.
12. 5. 2020|

Muzea v přírodě čekají opravy. Péče se dočkají střechy, fasády i studně

Národní muzeum v přírodě letos chystá opravy ve skanzenech na Moravě i v Čechách. Zaměří se na samotné historické domy, ale i na prohlídkové trasy nebo ochranu proti škůdcům. Muzeum vzniklo v loňském prosinci sloučením Valašského muzea v přírodě se Souborem staveb lidové architektury Příkazy, Souborem lidové architektury Zubrnice a Souborem lidových staveb Vysočina. Opravy vyjdou na 8,5 milionu korun.
25. 7. 2019|
Podcast

Nový Libušín by se měl návštěvníkům otevřít příští rok v březnu. Šest let po ničivém požáru

Vyhořelý Libušín na Pustevnách v Beskydech by se po obnově mohl veřejnosti otevřít na začátku příštího roku. Jedním ze zvažovaných termínů je podle generálního ředitele Národního muzea v přírodě Jindřicha Ondruše den výročí požáru. Chata postavená v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče vyhořela v noci na 3. března 2014.
24. 4. 2019|