TÉMA

Cukrák

Končí stávající pozemní vysílání Novy a Primy v DVB-T z Cukráku

Ve středu před půlnocí skončí televizní vysílání komerčních televizí z vysílače Cukrák ve středních Čechách. Od čtvrtka diváci v regionu naladí programy skupin TV Prima, TV Nova, TV Barrandov, Óčko, Televize Seznam nebo Šlágr TV jen v novém standardu DVB-T2. K tomu potřebují set-top box nebo televizi vybavené DVB-T2 tunerem.
15. 1. 2020|

Konec DVB-T pocítí další oblasti. Stále nevíte, zda se vás to týká a co dělat?

Ostrá fáze přechodu pozemního televizního vysílání z DVB-T na DVB-T2 pokračuje. Po Cukráku a Žižkovu vypínají 7. ledna část starého signálu také vysílače Trutnov a Votice a další dokrývače. Dotkne se to diváků hlavně na severovýchodě Čech, ale částečně i v krajích Středočeském, Jihočeském a Vysočina. Diváci nejprve přijdou o programy České televize, které jim už televizory nezobrazí. Později následují komerční stanice. Nabízíme přehledný seznam otázek a odpovědí, které poradí, koho se změna vlastně týká a jak se s ní vypořádat.
27. 11. 2019Aktualizováno7. 1. 2020, 08:48|

Přechod na formát DVB-T2 začne už ve středu

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat už za dva dny. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. O závěrečných detailech k přechodu na vysílačích Praha-Žižkov a Cukrák informovali ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), ředitel České televize Petr Dvořák a ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan.
25. 11. 2019Aktualizováno25. 11. 2019, 11:45|

S DVB-T2 zůstává funkce „červeného tlačítka“ s archivem vysílání, některé přístroje ji ale nepodporují

I po přechodu na nový standard pozemního (terestrického) vysílání DVB-T2 mají diváci možnost využívat funkce, k nimž vede červené tlačítko na jejich ovladači. Jde o HbbTV, tedy hybridní televizi, která vysílání na kanálu doplňuje pomocí internetového připojení o přístup k dalším aplikacím, v případě České televize třeba archivu odehraných pořadů iVysílání. Pokud ovšem lidé volí pro příjem DVB-T2 cestu nového set-top boxu, musí pečlivě vybírat, aby přístroj podporoval HbbTV. Mnohé modely ji totiž nezahrnují.
24. 11. 2019|

Diváci si mohou v DVB-T2 naladit i regionální mutaci ČT pro Moravu a Slezsko

V rámci přechodové sítě DVB-T2 mohli diváci donedávna sledovat jenom pražskou verzi vysílání ČT1. Od konce října je ale v rámci nového signálu k dispozici i regionální vysílání označené písmeny SM a JM pro severní, respektive jižní Moravu, které si mohou naladit diváci po celé republice. Přechodu na DVB-T2 musí aktuálně věnovat pozornost hlavně diváci v Praze a středních Čechách. Koncem listopadu se totiž začne vypínat vysílání ve standardu DVB-T z vysílačů Žižkov a Cukrák a souvisejících dokrývačů.
14. 11. 2019|

Objevil se na televizních kanálech ČT piktogram s vykřičníkem? Je čas řešit přechod na DVB-T2

Pozemní televizní vysílání v současném standardu DVB-T se začne vypínat 27. listopadu. Jako první se dotkne oblasti Prahy a středních Čech. Majitele televizorů, kterých se přechod na nový standard DVB-T2 bezprostředně týká, upozorňuje na kanálech ČT speciální piktogram s vykřičníkem, který se od začátku listopadu objevuje v pravém horním rohu obrazovky. Už teď mohou diváci naladit přechodovou síť DVB-T2, ve které vysílá Česká televize ve vysokém rozlišení – HD – a která bude i finální sítí po vypnutí DVB-T.
5. 11. 2019|

Vypínání televizního vysílání DVB-T začne na konci listopadu

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu, kdy signál utnou Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který je zapotřebí, aby se uvolnila část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací.
24. 4. 2019|