TÉMA

Žižkovský vysílač

Obří antarktický ledovec se dal do pohybu. Míří na volný oceán

Největší ledovec světa se dal do pohybu poté, co byl přes tři desítky let usazen na mořském dně. Obří kus ledu pojmenovaný A23a o rozloze téměř čtyř tisíc kilometrů čtverečních se v roce 1986 oddělil od antarktické pevniny, brzy však zakotvil ve Weddellově moři, a stal se tak prakticky ledovým ostrovem. V uplynulém roce ho však voda začala unášet značnou rychlostí pryč a teď se blíží hranicím vod Antarktidy.
24. 11. 2023|

Do Žižkovského vysílače v pondělí udeřil blesk, poškodil výstražná světla pro letadla

Úder blesku při pondělní odpolední bouřce poškodil výstražná světla pro letadla na Žižkovském vysílači v Praze. Ta se kvůli poruše nemohla přepnout z denního režimu na noční, proto celou noc věž blikala se zvýšenou intenzitou.
21. 6. 2022|

30 let zpět: Zahájení zkušebního provozu Žižkovského televizního vysílače

Přesně před 30 lety byl zahájen zkušební provoz Žižkovského televizního vysílače v hlavním městě. V čem zkušební provoz spočíval? A jak byla data vyhodnocována? Odpovídali vedoucí výstavby a vedoucí technologického oddělení televizního vysílače.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
25. 3. 2021|

Před třiceti lety začala „na zkoušku“ vysílat Žižkovská věž. Dodnes je kontroverzní dominantou Prahy

Více než dvě stě metrů vysoká věž na Žižkově je nejvyšší stavbou v hlavním městě a má své příznivce i odpůrce. Stavba vysílače začala 24. listopadu 1985 a už tehdy byla vnímána jako kontroverzní počin. Žižkovskému vysílači totiž musel ustoupit park a hlavně i část židovského hřbitova. Americký server CNN sice vysílač zařadil mezi deset nejošklivějších staveb světa, mezi turisty je však velmi vyhledávanou „atrakcí“. Zkušební vysílání začalo 25. března 1991.
25. 3. 2021|

Lezoucí Miminka slaví 20 let. Na Žižkovskou věž je instalovali několikrát

Známé sochy lezoucích mimin sochaře Davida Černého byly poprvé na Žižkovský vysílač připevněny 26. května 2000. O tři dny později bylo dílo v rámci akce Praha – Evropské město kultury roku 2000 slavnostně představeno. Akce se účastnil i tehdejší prezident Václav Havel. Původní plastiky jsou 3,5 metru dlouhé, 2,6 metru vysoké a váží přes sto kilogramů. Během své existence byly několikrát z technických důvodů reinstalovány. Naposledy v roce 2019, kdy se na věži objevily plastiky s kovovou konstrukcí, které by měly vydržet i tajfun.
29. 5. 2020|

30 let zpět: Věž nad Prahou

Jaký bude signál z nového vysílače? Mohou nastat nějaké zdravotní komplikace ze záření? A je věž hezká a líbí se? A co na to Pražané?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 20:45|

Vypínání televizního vysílání DVB-T začne na konci listopadu

Vypínání sítí pro digitální televizní vysílání DVB-T začne na konci letošního listopadu, kdy signál utnou Žižkovský vysílač a Cukrák. Vypínání souvisí s přechodem na nový standard DVB-T2, který je zapotřebí, aby se uvolnila část frekvencí v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě. Uvedli to zástupci Českých Radiokomunikací.
24. 4. 2019|