TÉMA

Daniel Meron

Izraelem zněly sirény a lidé se zastavili. Země si připomíná oběti holocaustu

Izrael si připomíná den obětí holocaustu. Na památku šesti milionů zavražděných Židů se dopoledne rozezněly sirény a země držela dvě minuty ticha. Hlavní vzpomínková akce se konala v jeruzalémském památníku obětem holocaustu Jad vašem. V Izraeli momentálně žije zhruba 140 tisíc lidí, kteří jsou považováni za přeživší holocaustu.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 17:18|

IKEM provedl druhou česko-izraelskou párovou výměnu ledvin

Na začátku září proběhla druhá česko-izraelská párová výměna ledvin. Tým z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a izraelští lékaři mezi sebou vyměnili během jednoho přeletu letadla mezi státy dvě ledviny, a odstartovali tak řetěz dalších transplantací, během nichž dostali novou šanci na kvalitní život na české straně tři pacienti se selháním ledvin.
22. 10. 2020|

Čeští lékaři poprvé provedli párovou výměnu ledvin s Izraelem

Lékaři z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a ze dvou izraelských nemocnic provedli v první polovině prosince první párovou výměnu ledvin mezi oběma zeměmi. Nový orgán při ní získali tři příjemci z Česka a tři z Izraele. Je to poprvé, co se párová výměna uskutečnila s mimoevropskou zemí, řekl na tiskové konferenci ředitel IKEM Michal Stiborek.
17. 12. 2019|
Události komentáře

Přišli Židé, kteří nechali v Kurovicích své podpisy, z východu? Možná cestovali za slavným rabínem, říká hebraista

Židovské nápisy z kurovické tvrze pochází podle hebraisty Jaroslava Achaba Haidlera z doby, kdy na Moravu přišel významný rabín. Většina Židů byla v té době vzdělaná, není proto překvapivé, že naposledy odhalený nápis ve výšce 110 centimetrů nad zemí nenapsal dospělý, ale dítě. I dívky v té době uměly číst a psát, dodal hebraista v pořadu Události, komentáře.
27. 7. 2019|

Další zlaté kameny připomínají tragické osudy Židů. V Olomouci jich je už 243

Velvyslanec Izraele v Česku Daniel Meron v úterý položil tři kameny zmizelých před dům v Javoříčské ulici v Olomouci, v němž žila židovská rodina Lindenbaumových. Počet takzvaných Stolpersteinů v chodnících, které od roku 2011 připomínají osudy olomouckých Židů, se tak zvýšil na 243.
24. 4. 2019|