TÉMA

Jaderná elektrárna Mochovce

Ve světě vzniká šedesát nových jaderných reaktorů, v Evropě jednotky

Svět postupně zvyšuje svou výrobní kapacitu jaderné energie, v současnosti se po celé planetě pracuje na šedesáti nových jaderných reaktorech. V Evropě staví Francie či Británie, čtyři reaktory připravuje Turecko, první z nich má spustit ještě letos. Plány má také Ukrajina, ale kvůli ruské invazi je musela pozdržet. Naopak třeba Německo od jádra couvá.
31. 10. 2023|

Slovensko se zbaví závislosti na jaderném palivu z Ruska. Dohodlo se na dodávkách s Westinghousem

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), podepsal s americkou firmou Westinghouse smlouvu o dodávce jaderného paliva pro atomové elektrárny. V pátek to oznámily SE, podle kterých je cílem diverzifikace dodávek tohoto paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny, tak už nebude závislé na dovozu jaderného paliva z Ruska.
25. 8. 2023Aktualizováno25. 8. 2023, 10:15|

Mít víc než polovinu energie z jádra do roku 2040? Nereálné, míní Míl

Dosáhnout do roku 2040 výroby více než poloviny elektrické energie v atomových elektrárnách je podle vládního zmocněnce pro jadernou energetiku Jaroslava Míla nereálné. Řekl to v pořadu Byznys ČT24. S posílením jaderné energetiky počítá energetická koncepce státu. Nahradit má zejména uhelné elektrárny, které čeká útlum.
25. 10. 2019|

Dostavba Mochovců se opět protáhne a prodraží. Policisté navíc obvinili dva exmanažery z podvodu

Dokončení slovenské jaderné elektrárny Mochovce se zase opozdí a ještě víc prodraží. Oznámil to podnik Slovenské elektrárne (SE), který zařízení vlastní. Vláda proti tomu protestuje a požaduje ve firmě personální změny. Policie navíc obvinila dva bývalé vysoké manažery SE z podvodů při dostavbě třetího a čtvrtého bloku elektrárny.
24. 4. 2019|