TÉMA

Hukvaldy

Provoz na D48 zastavily na hodinu a půl spadlé dráty. Část domácností byla bez elektřiny

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne asi na hodinu a půl v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Tisíce lidí byly kvůli tomu bez proudu, dodávky elektřiny už byly nouzově obnoveny. Na vedení spadl vzrostlý strom, který zlomil betonový sloup. Krátce na to na místě havaroval osobní vůz, když se drátům snažil vyhnout, řekli mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková a mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 19:29|

Letošní září je jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za 20 let

Podle klimatologů je letošní září jedno z nejdeštivějších a nejchladnějších za posledních 20 let. Na některých místech už spadlo dvakrát více vody, než je dlouhodobý normál. Práci to komplikuje hlavně zemědělcům. Meteorologové ale nevylučují, že babí léto ještě přijde.
30. 9. 2022|

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm zůstane zatím zavřený, hrad Helfštýn naopak bránu otevřel

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku v úterý návštěvníkům své venkovní prostory nakonec neotevřelo. Neumožňují to podle jeho ředitele trvající mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Po více než půlroční pauze mohli lidé naopak poprvé navštívit zříceninu hradu Helfštýn na Přerovsku.
27. 4. 2021|

Některé beskydské obce budou mít své strážníky. Pomůžou s dopravou a dodržováním opatření

Malé obce na Frýdecko-Místecku zakládají vlastní obecní policie. Nestačí jim ty z okolních měst. Strážníci budou dohlížet především na správné parkování a dodržování protikoronavirových opatření.
19. 4. 2021|

Infocentra v obcích si stěžují na uzavření, v době epidemie by mohla pomáhat

Informační centra zejména v menších obcích si stěžují na uzavření z důvodu protiepidemických opatření. Na řadě míst jsou přitom infocentra důležitým pomocníkem, během pandemie například zajišťovala tisk, skenování či kopírování materiálů pro rodiče s dětmi, které musely přejít na distanční výuku. Seniorům zase často zprostředkovávala přístup na internet.
7. 1. 2021|

Některé knihovny organizují první pomoc pro čtenáře. Nabízejí dovoz knih až domů

Knihovny jsou kvůli vládním opatřením proti šíření nového koronaviru v současné době uzavřené, řada z nich ale nabízí čtenářům rozvážku domů. Zájemci si knihy mohou objednat přes internet nebo telefonicky, vracet je budou až po skončení nouzového stavu.
9. 11. 2020|

Tip z iVysílání: Příběh Leoše Janáčka je velkým příběhem 20. století

Leoš Janáček byl bezpochyby jednou z největších osobností české hudby dvacátého století. Česká televize o tomto komponistovi natočila v koprodukci s britskou společností Poorhouse International dokument, který v polovině října uvedla na obrazovkách. Snímek Leoš Janáček – velký příběh 20. století je dostupný také v iVysílání.
20. 10. 2020|

V opraveném domě Leoše Janáčka v Hukvaldech je nová výstava. Lidé se tam mohou podívat i na operu

Nadace Leoše Janáčka otevřela novou expozici v památníku skladatele v Hukvaldech na Frýdecko-Místecku. Jde o dům, který Leoš Janáček v roce 1921 koupil od své švagrové. Návštěvníci v něm najdou původní vybavení, ale i interaktivní obrazovky a historické kopie notových záznamů. Nechybí ani detaily z domácnosti, jako Janáčkův ručně psaný seznam spotřebovaných potravin.
14. 9. 2019|

Hladiny řek na Moravě postupně klesají, lidé začínají uklízet a počítat škody

Hladiny řek na Moravě a ve Slezsku, které zvedly silné a vydatné deště v posledních dnech, klesají. Problémy způsobila například řeka Bečva na Přerovsku, Olše v Českém Těšíně nebo některé toky na Valašsku. Voda zaplavila několik silnic i sklepy a zahrady rodinných domů. Lidé začínají uklízet, škody se budou vyčíslovat v následujících dnech a týdnech.
24. 5. 2019|

Medvěd se vrátil do CHKO Beskydy. Pokud nezamíří mezi lidi, odchyt mu nehrozí

Medvědice, kterou nedávno odchytili ochránci přírody a nasadili jí monitorovací obojek, opustila okolí Hukvald na Frýdecko-Místecku a vrátila se zpět do CHKO Beskydy. Úřady ani ochránci přírody proto v tuto chvíli neuvažují o případném odchytu či odlovu. Úřady by mohly zasáhnout v případě, že by šelma začala ohrožovat lidi a jejich obydlí.
23. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 21:30|