TÉMA

Arabský poloostrov

Zahraniční export podržel českou ekonomiku, většina zboží nadále končí v unijních zemích

Solidní produkce firem pro zahraniční trhy přibrzdila propad tuzemské ekonomiky. Podle analytiků by bez ní české hospodářství loni kleslo o víc než 0,4 procenta, o kterých v pátek informoval Český statistický úřad. Export českého zboží na rozdíl od útrat domácností neklesl, naopak mírně posílil.
2. 3. 2024|

Saúdská Arábie stojí vůči Izraeli na pomezí mezi pragmatismem a veřejným míněním

Po brutálním teroristickém útoku hnutí Hamás na izraelské občany a následné vojenské odpovědi židovského státu se Saúdská Arábie, jeden z nejvlivnějších arabských států na Blízkém východě, ocitla ve velmi složité situaci: na jednu stranu chce vedení království setrvat ve svém cíli normalizovat s Izraelem vztahy, za což se jí má dostat ekonomické a vojenské pomoci USA. Na druhou stranu si nesmí znechutit vlastní občany, kteří podle dostupných dat stojí s velkou převahou na straně Palestinců.
8. 11. 2023|

Válka čeří diplomatické vody na Blízkém východě. Katar pomáhá Hamásu s výměnou zajatců, tvrdí média

Zatímco Izrael během pondělí oznámil totální blokádu Pásma Gazy, v oblasti Blízkého východu se množí reakce na konflikt mezi židovským státem a teroristickým hnutím Hamás. Ten se rozhořel poté, co islamisté v sobotu podnikli útok na jih Izraele. K napadení se připojilo i extremistické hnutí Hizballáh, které z libanonského území ostřelovalo sever židovského státu. V médiích se rovněž objevily zprávy, že Hamás za katarského zprostředkování jedná o výměně zajatých rukojmí za vězně v Izraeli. Vyjednávání už potvrdilo katarské ministerstvo zahraničí.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 16:37|

Saúdská Arábie investuje do sportu, podle kritiků si tím chce zlepšit mezinárodní obraz

Rozkol ve světovém golfu je u konce. Organizace PGA se dohodla na spojení se svým největším konkurentem, kterého financuje Saúdská Arábie. Právě přítomnost arabských peněz je ale trnem v oku řadě hráčů. Jde o další z mnoha kroků, kdy si bohatá země kupuje místo ve vrcholovém sportu. Podle kritiků si tím chce vylepšit vlastní obraz, pošramocený třeba vraždou novináře Džamála Chášakdžího.
8. 6. 2023|

Cena ropy po překvapivém oznámení o snížení těžby výrazně roste

Ceny ropy v pondělí stouply o více než šest procent, a zaznamenaly tak nejvyšší denní růst za téměř rok. Reagovaly na překvapivé oznámení o dobrovolném snížení těžby ze strany části skupiny OPEC+, která zahrnuje členy Organizace zemí vyvážejících ropu a jejich spojence včetně Ruska.
3. 4. 2023Aktualizováno3. 4. 2023, 22:03|

Vědci objevili pozůstatky praptakopyska, které ukazují, že se dřív mýlili v evoluční teorii tohoto druhu

Nově objevené fosilie ukazují, že ptakořitní savci žili v Jižní Americe nejméně o deset milionů let dříve, než předpokládaly předchozí výzkumy. Zkamenělina příbuzného ptakopysků nalezená v Argentině zpochybňuje dosavadní teorie o tom, kdy a kde se tento prapodivný tvor kladoucí vejce vyvinul.
12. 3. 2023|

Washington přehodnotí spojenectví se Saúdskou Arábií. Snížení produkce ropy nahrává Rusku, tvrdí

Americký prezident Joe Biden hodlá ve spolupráci s Kongresem přehodnotit vztahy se Saúdskou Arábií. Jde o reakci na nedávné rozhodnutí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v OPEC+ snížit produkci ropy o dva miliony barelů denně. Podle stanice CNN to ve středu oznámil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.
12. 10. 2022Aktualizováno12. 10. 2022, 18:27|

Francouzská policie zatkla podezřelého z vraždy novináře Chášakdžího, uvedla stanice RTL

Policie na pařížském letišti Charlese de Gaullea zatkla muže podezřelého z vraždy saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího. Informovala o tom francouzská rozhlasová stanice RTL. Členové komanda ze Saúdské Arábie Chášakdžího brutálně zavraždili v říjnu 2018 na konzulátu této blízkovýchodní země v Istanbulu.
7. 12. 2021Aktualizováno7. 12. 2021, 20:41|

Čechům pivo chutná. I když žijí v Emirátech, potvrzuje jediná česká hospoda na Arabském poloostrově

Ve Spojených arabských emirátech žijí a pracují zhruba dvě tisícovky Čechů. Kulturně a klimaticky jde o zcela odlišné prostředí. I proto krajané letos uvítali obnovu česko-slovenského spolku.
18. 10. 2021|

Vědci popsali neznámé vymírání. Před 30 miliony lety vyhynulo 67 procent savců a málem i předkové lidí

Před 30 miliony lety došlo v Africe k masivnímu vymírání savců - zmizelo jich nejméně 67 procent. Popsal to nový výzkum, který probíhal několik desítek let a odhalil událost, o které se až doposud vůbec nevědělo.
10. 10. 2021|

Miliony kostí v lávovém tunelu, včetně lidských. Vědci našli v Saúdské Arábii nekropoli vytvořenou hyenami

Při průzkumu lávového tunelu v Saúdské Arábii vědci našli obrovské množství kostí, které zde zanechalo několik generací hyen. Stovky tisíc úlomků, které pokrývají dno jeskyně, pocházejí od koní, oslů a dalších místních zvířat – ale některé jsou dokonce i lidské.
2. 8. 2021|

Globální oteplování ohrožuje pouť do Mekky. Věřícím hrozí smrtící kombinace horka a vlhka

V tomto týdnu probíhá hadždž, tradiční pouť muslimů do jejich nejposvátnějšího místa, do saúdskoarabské Mekky. Ačkoliv letos je počet účastníků kvůli koronaviru výrazně omezen, jindy se tohoto pětidenního svátku účastní kolem dvou milionů lidí. Takové množství poutníků na jednom místě může působit určité problémy a v minulosti už bylo i důvodem několika tragédií. A k nim může – pro někoho možná překvapivě – přispět i specifické podnebí této oblasti, přičemž jeho negativní projevy změna klimatu nejspíš dál prohloubí.
21. 7. 2021|

Král, který chtěl Velkou Sýrii, a získal „jenom“ Jordánsko. Uběhlo 70 let od vraždy Abdalláha I.

Před sedmdesáti lety, 20. července 1951, zabil atentátník v jeruzalémské mešitě krále Abdalláha I., prvního panovníka dnešního Jordánska. Muž, který snil o Velké Sýrii a později o Palestině, ve které by Židé žili pouze v jednom „autonomním regionu“, vládl Jordánsku pouhých pět let. Králem je dnes jeho pravnuk Abdalláh II., který z Jordánska udělal stabilní zemi a s Izraelem udržuje dobré vztahy. Ve funkci je už 22 let.
20. 7. 2021|

Psi žili s lidmi na Arabském poloostrově už před šesti tisíci lety, dokládá nález

Archeologové na severozápadě Saúdské Arábie objevili dosud nejstarší důkaz o domestikaci psa v regionu. Na nález upozornil Journal of Field Archaeology. Odborníci se domnívají, že šelmy pomáhaly lidem ve starověku při lovu.
23. 4. 2021|

Spojené státy podle OSN musí odvolat zařazení jemenských šíitů k teroristům, jinak zemi hrozí hladomor

Spojené státy musí odvolat své rozhodnutí označit jemenské šíitské rebely za teroristy. V opačném případě Jemenu hrozí největší hladomor za skoro 40 let. Radě bezpečnosti OSN to řeklo několik vysoce postavených představitelů této mezinárodní organizace. Informovala o tom agentura AFP. Jemen byl už před válkou nejchudší zemí na Arabském poloostrově. Teď je na humanitární pomoci závislých 80 procent jeho občanů.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 22:57|

V Bangladéši protestovaly desítky tisíc lidí, Írán si předvolal diplomata. Muslimové se bouří proti Macronovi

V bangladéšské metropoli Dháce v úterý demonstrovaly desítky tisíc lidí, kteří volali po bojkotu francouzských výrobků poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron hájil právo na zveřejňování karikatur proroka Mohameda. Íránské ministerstvo zahraničí si ve stejné věci předvolalo francouzského diplomata. Francie vyzvala své občany žijící v zemích s většinovým muslimským obyvatelstvem, aby byli kvůli současným projevům hněvu opatrní. Představitel francouzských muslimů doporučil karikatury ignorovat.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 21:50|

Izrael chystá ambasádu v Bahrajnu, íránské revoluční gardy hrozí Manámě „tvrdou odvetou“

Izrael chce v co nejkratší době otevřít velvyslanectví v Manámě a jmenovat svého velvyslance v Bahrajnu. Ten v pátek ohlásil normalizaci vztahů s Izraelem jako čtvrtá arabská země. Podle agentury AFP učinil Bahrajn takový krok patrně se souhlasem Saúdské Arábie, která se k tomu ale zatím nevyjádřila. Podle zdrojů blízkých vedení země šlo o ústupek americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, dodala AFP. Dohodu ostře odmítly íránské revoluční gardy a libanonské hnutí Hizballáh.
12. 9. 2020|

Izraelská komerční linka poprvé přilétla do Perského zálivu. Nad kokpitem měla napsáno „mír“

Z Izraele přilétla první komerční linka do Spojených arabských emirátů. Na palubě byli vyjednavači včetně amerických, kteří mají finalizovat dohodu o normalizaci vztahů mezi oběma zeměmi. Poprvé také stroj izraelské společnosti El Al dostal povolení letu přes Saúdskou Arábii.
31. 8. 2020Aktualizováno31. 8. 2020, 15:40|

Ve vedlejší větvi kauzy Stoka padly první tresty. Informace obviněných ukázaly na zakázky Brna-střed

Tresty ve výši čtyři až 13 let a náhradu škody udělil skupině osmi obchodníků s textilem ve čtvrtek Krajský soud v Brně. Na vratce DPH od státu vylákali téměř půl miliardy korun. Jde o jednu z vedlejších větví brněnské kauzy s krycím názvem Stoka, oba případy spojuje podnikatel Saman El-Talabani. Právě jeho výpověď v daňové kauze navedla policii k rozpletení případu korupce na úřadu Brno-střed. Výměnou za spolupráci tak padaly nižší tresty. Rozsudek není pravomocný.
25. 6. 2020|

Aramco je první firmou, jejíž hodnota pokořila hranici dva biliony dolarů

Saúdskoarabská ropná firma Saudi Aramco se druhý den na burze stala první společností na světě, jejíž tržní kapitalizace překonala dva biliony dolarů (45,8 bilionu korun). Po zahájení čtvrtečního obchodování akcie firmy stouply o deset procent, později však část zisků smazaly, uvedla agentura Reuters. Primární nabídka Aramco byla největší na světě a firma je nyní rovněž největší společností na světě podle tržní kapitalizace.
12. 12. 2019|

Saúdská Arábie oznámila, že zastřelila čtyři teroristy. Třináct podezřelých zatkla

Saúdskoarabské úřady v pondělí zatkly 13 lidí, kteří chtěli v království spáchat teroristické útoky, informovala saúdskoarabská agentura SPA. V neděli Rijád oznámil, že se bezpečnostním složkám podařilo zabránit teroristickému útoku na severu země.
22. 4. 2019|