TÉMA

Stevo Pendarovski

Pokud nebude Evropa dostatečně přítomná na západním Balkáně, budeme tam mít víc Ruska, řekl ČT prezident Severní Makedonie

Na západním Balkáně bude sílit vliv Ruska a dalších autoritářských hráčů, pokud tam nebude dostatečně silná evropská přítomnost. V rozhovoru pro ČT to uvedl prezident Severní Makedonie Stevo Pendarovski, který ve středu končí svou třídenní návštěvu Česka. Během ní se sešel mimo jiné s prezidentem Petrem Pavlem, podle něhož chce Česko pomoct zlepšit dialog mezi Severní Makedonií a Bulharskem, aby se odstranily překážky možného vstupu země do Evropské unie. Integrace by podle Pavla měla zabránit destabilizaci regionu. Pendarovski podporu Česka ocenil.
30. 8. 2023|

Je důležité, aby Balkán byl a zůstal bezpečným regionem, řekl Pavel po jednání s prezidentem Severní Makedonie

Česko má přirozený zájem o bezpečnost na Balkáně i z hlediska stability v Evropě. Po jednání se svým protějškem ze Severní Makedonie Stevem Pendarovským na Pražském hradě to řekl český prezident Petr Pavel. Pendarovského v úterý dopoledne přijal s vojenskými poctami. Pozvání do Česka má podle Hradu především vyjádřit podporu ve směřování země do Evropské unie. Pendarovski se v úterý v Praze setká ještě s premiérem Petrem Fialou (ODS) i vedením obou komor parlamentu.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 17:20|

O post prezidenta Severní Makedonie se utkají zastánce a odpůrkyně přejmenování země

Voliči v Severní Makedonii poslali do druhého kola prezidentských voleb sociálního demokrata Steva Pendarovského a křesťanskodemokratickou političku Gordanu Siljanovskou Davkovou. Oba oslovili téměř stejný počet voličů – Pendarovský dostal 42,84 procenta hlasů, Davková 42,24. Vyplývá to ze sečtení 99,7 procenta hlasovacích lístků. Druhé kolo hlasování se uskuteční 5. května.
22. 4. 2019|