TÉMA

Tygři osvobození tamilského Ílamu

Londýn podezírá britské žoldnéře, že se podíleli na masakrech během války na Srí Lance

Britská policie vyšetřuje válečné zločiny z občanské války na Srí Lance. Z podílu na zvěrstvech spáchaných v 80. letech podezírá několik bývalých vojáků, kteří si před 35 lety založili bezpečnostní agenturu. Ta mimo jiné poskytovala výcvik a podporu speciální jednotce srílanské policie, jejíž členové nechvalně prosluli vražděním tamilských civilistů.
4. 12. 2020|

Britové vnesli mezi srílanské Sinhálce a Tamily nerovnost. Pocit křivdy rozpoutal na 26 let občanskou válku

Obyvatelé Srí Lanky si v sobotu připomínají deset let od skončení dlouhé a krvavé občanské války. Oslava míru se však odehrává v rozjitřené atmosféře, země zažila před pár týdny teroristické útoky islamistů v několika kostelech a hotelech. Mnoha lidem se vybavily hrůzy někdejšího konfliktu, který trval déle než čtvrtstoletí.
18. 5. 2019|

Srí Lanka. Na ostrově tisíce drahokamů roste násilí na křesťanech

Srí Lanka je někdy nazývána Ostrovem tisíce drahokamů. Drahé kameny – s čajem a turistickým průmyslem – dodnes patří k hlavním produktům zdejší ekonomiky. Ve světě je však tento stát známý i konfliktem mezi většinovými buddhistickými Sinhálci a menšinou hinduistických Tamilů. Ten přerostl ve čtvrtstoletí trvající občanskou válku, která skončila v roce 2009. Křesťanství se na Srí Lance uchytilo hlavně díky Portugalcům.
21. 4. 2019Aktualizováno23. 4. 2019, 08:11|