TÉMA

Zálohované výživné

Senát odmítl nominaci Simona na ústavního soudce. Přijal také usnesení odsuzující Hamás

Pavel Simon nebude ústavním soudcem. Senátní plénum jeho nominaci zamítlo, prezident republiky Petr Pavel tak bude muset najít jiného kandidáta. Pavel v Senátu narazil poprvé, předchozí jeho nominace prošly. Že se Simonem to bude jiné, však nebylo překvapením. Již senátní výbory se postavily proti němu. Senátoři ve středu také schválili usnesení, kterým podpořili Izrael a odsoudili teroristické útoky Hamásu proti němu. Hlasovali i o dalších normách.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 21:08|

Superhrubá mzda odolává, její zrušení se vládě zatím nedaří. Babiš na něm trvá, ČSSD je skeptická

Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) do konce roku předloží v koalici návrh na zrušení takzvané superhrubé mzdy. Zároveň by od roku 2021 plošně klesly daně víc než čtyřem milionům zaměstnanců. Pokud se ministryni podaří prosadit největší daňovou reformu od roku 2008, přinese to v rozpočtu výpadek desítek miliard korun. Koaliční sociální demokraté s ohledem na to, že kabinet na pokrytí takto velkého výpadku pravděpodobně nenajde dost peněz, už ovšem nevěří, že ke zrušení superhrubé mzdy dojde ještě v tomto volebním období.
2. 11. 2019|

Paušální daň chtějí obě vládní strany, shodly se na radě. Většina z paušálu bude pojistné

Téměř čtyři hodiny jednali zástupci ANO a ČSSD na koaliční radě, zabývali se mimo jiné důchodovou reformou. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) i premiéra Andreje Babiše (ANO) panuje shoda na kompenzaci pro ženy, které pečovaly o děti a nyní mají nízký důchod. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) se také začíná formovat konkrétní podoba paušální daně. V jejím rámci by měla jít vyšší částka do sociálního pojištění.
8. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 06:32|

Zálohované výživné by se mohlo vyplácet od roku 2021, navrhuje ministerstvo práce

Zálohované výživné by se mohlo začít vyplácet od roku 2021. Stát by dětem neplatičů posílal soudem stanovené alimenty, nejvýše by jim ale poskytoval 15 až 25 procent průměrné mzdy měsíčně podle jejich věku. Na novou sociální dávku by dosáhly děti z domácností s příjmem pod průměrnou mzdou, které nedostaly výživné za dva měsíce. Podmínkou by ale také bylo, že po dlužníkovi už rodič začal peníze vymáhat v exekuci či u soudu. Návrh zákona zveřejnila na svém webu vláda.
2. 10. 2019|

Daňová sleva na manželku či manžela by měla být jen u pečujících o dítě nebo seniora, navrhuje Maláčová

Daňová sleva na nepracující manželku či manžela by měla být jen na ty, kteří pečují o děti, starší příbuzné či postižené. Úpravu navrhuje ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Podle šéfky resortu práce by stát díky změně získal dvě miliardy korun ročně, z nichž by se část dala využít na zálohované výživné.
1. 10. 2019|

Nejen řidičák. Neplatičům alimentů začnou úřady asi zabavovat i pilotní či zbrojní průkazy

Ministerstvo spravedlnosti chce, aby bylo možné neplatičům alimentů zabavovat další doklady. Třeba zbrojní nebo pilotní průkazy. Důvodem je dobrá zkušenost s pozastavováním řidičáků. Výhrady má resort vnitra, politici ve sněmovně ale iniciativu převážně vítají. Změnu spravedlnost navrhuje v souvislosti s chystaným zavedením zálohovaného výživného.
21. 4. 2019|