TÉMA

Petr Marek

Metronome Prague vyhlíží Jamiroquai. Žbirku ukáže v alternativním světle
Po včerejším zahajovacím koncertu ve čtvrtek naplno startuje festival Metronome Prague. Areál na Výstavišti Praha se otevřel ve čtvrtek v 16 hodin. Program čítá mezinárodní hvězdy jako Jamiroquai, Zaz, Aurora, Editors nebo M83, vystoupí ale i řada českých hudebníků.
22. 6. 2023|
Na Ďáblickém hřbitově připomněli dětské oběti komunismu
Na Ďáblickém hřbitově v Praze se ve čtvrtek při příležitosti Mezinárodního dne dětí sešli odpůrci komunistického režimu, aby připomněli památku dětí, které zemřely matkám v komunistických věznicích. Pietní akci pořádala iniciativa Bezkomunistů.cz. Ke 43 náhrobkům na Dětském hřbitově položila květiny asi desítka lidí, kteří tak uctili jejich památku.
1. 6. 2023|
Lidé si připomněli justiční vraždu Milady Horákové a další oběti komunistické totality
Uplynulo 72 let od justiční vraždy právničky a političky Milady Horákové. Na oběti komunismu vzpomínali lidé po celé republice. Nejvíc pietních akcí se konalo v hlavním městě. Uskutečnily se například u památníku na Újezdu nebo v pankrácké věznici, kde byli političtí vězni popravováni.
27. 6. 2022|
Recenze: Autenticita, přirozenost, skromnost. Karel, já a ty vytvořili české filmové zjevení
Snímek Karel, já a ty byl po premiéře na karlovarském festivalu označen za „situační esej“ nebo „rozcházecí film“. Podobné škatulky svědčí o tom, že s díly této křehkosti a přemýšlivosti v Česku nemáme moc zkušeností. Skvělý celovečerní debut režiséra Bohdana Karáska nabízí (od 14. listopadu také v biografech) naší kinematografii cestu, která by si zasloužila rozvíjet.
15. 11. 2019|Marek Koutesh
Velikonoční košty vín a otevřené sklepy. Vinaře čeká náročný víkend
Vinaři lákají na velikonoční koštování vín i otevřené sklepy. Během víkendu pořádají takové akce ve více než třiceti jihomoravských vesnicích a městech. Lidé mohou za ochutnávkou vín například do Uherčic, Rakvic, Dubňan nebo Čejkovic. Podle Petra Marka z vinařské asociace se produkce hroznového vína v Česku zvýšila za posledních pět let asi o 40 procent.
20. 4. 2019|Aneta Rybová