TÉMA

Robert Biedroń

Sliby, urážky a ironie. Kampaň před volbami do Sejmu byla drahá, vyhrocená a dlouhá

Poláci v neděli rozhodnou, jestli u moci zůstane národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS), nebo ho ve vládě nahradí opoziční strany. Předvolební průzkumy sice předpovídají vítězství PiS, větší šanci sestavit vládu má ale podle nich opozice vedená proevropskou Občanskou koalicí. O letošní předvolební kampani se mluví jako o nejvyhrocenější, nejdelší a taky nejdražší.
14. 10. 2023|

V Polsku začaly volby. PiS míří k jasnému vítězství, opozici nepomáhá ani spojování sil

Vládní strana Právo a spravedlnost míří v nedělních parlamentních volbách v Polsku k jasnému vítězství. Těží především ze sociální politiky, která poprvé po pádu komunismu významněji pomohla chudší části společnosti. To vykrádá elektorát levicové opozice, která se v průzkumech potácí na třetím místě. Druzí liberálové zase podle mnohých jen kritizují a nenabízejí důvěryhodný pozitivní program. Opozici nepomáhá ani spojování sil. Lidé v neděli rozhodují o novém složení obou komor parlamentu.
11. 10. 2019Aktualizováno13. 10. 2019, 08:04|

Ne euru, ano evropským platům, hlásá před volbami Kaczyński. V Polsku mu roste silná konkurence

Polsko prožívá mimořádně intenzivní kampaň před evropskými volbami. Vládnoucí Právo a spravedlnost přichází se sociálními balíčky, opozice volá po změně a kabinet obviňuje z porušování zásad demokracie. Květnové hlasování je jedním z velkých testů rozložení sil před podzimními parlamentními volbami.
20. 4. 2019|