TÉMA

Wolfgang Schäuble

Zemřel Wolfgang Schäuble. Pracoval na sjednocení Německa nebo řešil řeckou finanční krizi

Zemřel bývalý předseda Spolkového sněmu, dlouholetý ministr vnitra a financí v několika německých vládách. Výrazný politik Křesťanskodemokratické unie (CDU) Wolfgang Schäuble odešel ve věku 81 let. Jako západoněmecký ministr vnitra se silně zasloužil o sjednocení Německa. Z politiky neodešel ani poté, co ho postřelil útočník v roce 1990, od té doby byl ochrnutý na spodní část těla a byl upoután na invalidní vozík. Později ve funkci ministra financí řešil řeckou finanční krizi, která ohrožovala stabilitu eurozóny. Schäuble byl znám jako houževnatý a chladnokrevný politik železné vůle a jako ministr financí zastávající úspornou politiku.
27. 12. 2023|

Německo by mělo přispět Francii na jaderný arzenál, apeloval Schäuble kvůli ruské hrozbě

Podle bývalého předsedy německé CDU Wolfganga Schäubla by mělo Německo pomoci Francii s náklady na udržování jaderného arzenálu. Je to podle něj potřeba kvůli hrozbě, kterou pro Evropu představuje Putinovo Rusko, řekl Schäuble v rozovoru pro Welt am Sonntag. Ruští představitelé od začátku války, kterou jejich země rozpoutala proti sousední Ukrajině, opakovaně hovořili o možnosti použít jaderné zbraně.
23. 7. 2022|

V Německu se ustavil nový Spolkový sněm, vládě Merkelové skončil mandát

Poslanci nového Spolkového sněmu se v úterý sešli na ustavující schůzi. Tímto aktem formálně skončil mandát vlády Angely Merkelové, která zemi nadále povede do jmenování nového kabinetu, což se očekává začátkem prosince. V čele Spolkového sněmu vystřídala Wolfganga Schäubleho (CDU) poslankyně sociální demokracie (SPD) Bärbel Basová. Druhou nejvyšší ústavní funkci v Německu bude vykonávat jako třetí žena v historii.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:06|

Reakce na volební fiasko CDU se vrší. Pro konzervativce je to budíček, řekl Söder

Výsledek nedělních zemských voleb v Bádensku-Württembersku a Porýní-Falci svědčí o podlomené důvěře v politiku. Prohlásila to spolupředsedkyně Zelených Annalena Baerbocková, jejíž strana je jedním z vítězů. Předseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Armin Laschet, jehož strana sice skončila druhá, ale kvůli propadům je považována za poraženého, označil výsledek za zklamání. Bavorský premiér Markus Söder, kterého analytici označují za možného kancléřského kandidáta konzervativní koalice Křesťanskodemokratické unie (CDU) a Křesťanskosociální unie (CSU), hovoří o budíčku pro CDU/CSU.
15. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 14:30|

Německá CDU propadla v obojích zemských volbách. Vítězství připadá Zeleným a SPD

Nejhorší porážku v dějinách obou zemí utrpěla Křesťanskodemokratická unie (CDU) německé kancléřky Angely Merkelové v nedělních zemských volbách v Bádensku-Württembersku a v Porýní-Falci – v obou případech sice skončila druhá, ale zřejmě bez šance dostat se do regionálních vlád. Konečné výsledky potvrdily drtivé vítězství Zelených premiéra Winfrieda Kretschmanna v Bádensku-Württembersku a ještě větší triumf sociální demokracie (SPD) porýnsko-falcké ministerské předsedkyně Malu Dreyerové.
14. 3. 2021Aktualizováno15. 3. 2021, 08:11|

Karanténa není holocaust. Představitelka německých Židů varovala před zlehčováním nacismu

V Německu i po celém světě si lidé připomínají miliony obětí nacistického režimu. V Berlíně se konala pietní ceremonie, již připravil Spolkový sněm. S projevy vystoupil předseda této parlamentní komory Wolfgang Schäuble a bývalá předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu Charlotte Knoblochová. Ta mimo jiné varovala před zlehčováním nacismu.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 21:01|

Německá CDU si na sjezdu zvolí nového předsedu. Měl by jí ukázat cestu v éře „po Merkelové“

Německo má před sebou supervolební rok. Zemi letos čekají několikery zemské volby a na podzim i volby do Spolkového sněmu, kromě toho bude řada politických stran vybírat své nové předsedy a kandidáty na kancléře. „Prvním kolem“ je v pátek a v sobotu kvůli pandemii mnohokrát odkládaný a neobyčejně důležitý sjezd Křesťansko-demokratické unie (CDU). Nejsilnější německá strana si na něm zvolí nové vedení, a to v roce, kdy politiku definitivně opustí její dlouholetá šéfka a kancléřka Angela Merkelová.
15. 1. 2021|

Merkelová hájí celostátní karanténní opatření, Francouzi smí od pátku až na výjimky jen do školy a do práce

Německo muselo podle kancléřky Angely Merkelové (CDU) přistoupit k rázným karanténním opatřením, neboť do několika týdnů by zdravotnický systém zahltili pacienti s koronavirem. Řekla to v projevu ve Spolkovém sněmu. Německo zavede od pondělí 2. listopadu do konce měsíce rozsáhlou karanténní uzávěru. Celoplošná karanténní opatření zavádí od pátku i Francie, Španělsko prodloužilo nouzový stav. Na čtvrteční videokonferenci se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie shodli na tom, že by Evropská komise měla zajistit spravedlivou distribuci vakcín, až budou k dispozici, řekl předseda Evropské rady Charles Michel.
29. 10. 2020Aktualizováno29. 10. 2020, 23:56|

Německo slaví 30. výročí znovusjednocení. Merkelová vyzvala občany ke statečnosti

Kancléřka Angela Merkelová při příležitosti oslav 30. výročí znovusjednocení země vyzvala Němce, aby i kvůli koronaviru statečně pokračovali v další cestě za jednotou. V důsledku pokračující pandemie nemoci covid-19 se v sobotu v Německu nekonají žádné hromadné oslavy se stovkami tisíc lidí a v ulicích nepanuje bujaré veselí.
3. 10. 2020|

Německo bude mít v roce 2020 rekordní rozpočet, opět se má obejít bez deficitu

Německo bude mít příští rok rekordní státní rozpočet. Příjmy i výdaje mají dosáhnout 362 miliard eur (9,2 bilionu korun), což je o 5,6 miliardy eur více než letos. Rozpočet bez deficitu, který v pátek schválil německý parlament, bude mít spolková republika už posedmé v řadě. Koaliční vláda konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) vedená kancléřkou Angelou Merkelovou počítá s tím, že vyrovnaný státní rozpočet bude i v letech 2021 až 2023.
29. 11. 2019|

Havlova odvaha byla obdivuhodná, ocenil Babiš. Schäuble upozornil, že svoboda není garantovaná

Odvaha Václava Havla za komunismu a při sametové revoluci byla obdivuhodná, prohlásil při projevu v Národním muzeu premiér Andrej Babiš (ANO). S projevy vystoupili i zahraniční státníci. Wolfgang Schäuble vyzdvihnul, že sametová revoluce pomohla k překonání rozdělené Evropy, podle Mateusze Morawieckého je změna režimu vzorem pro země, které po svobodě touží dnes. Peter Pellegrini ocenil mírový přerod systemu a Viktor Orbán zdůraznil, že střední Evropa chce rozhodovat o svém osudu.
17. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 06:17|

Schäuble: Znovuustavení Berlína hlavním městem Německa bylo správné proevropské rozhodnutí

„Kdybychom zůstali v Bonnu, byl by to signál, že se Německo chápe jako část západní Evropy, tady v Berlíně je zřejmé, že vnímáme Evropu šířeji,“ domnívá se předseda Spolkového sněmu Wolfgang Schäuble (CDU). Veterán německé politiky poskytl České televizi exluzivní rozhovor při příležitosti dvacátého výročí přesunu německého parlamentu z Bonnu do Berlína. Hovořil s ním zpravodaj ČT Martin Jonáš.
19. 4. 2019|