TÉMA

Ken Loach

Zlatou palmu si z festivalu v Cannes odnesla režisérka Trietová za Anatomii pádu

Zlatou palmu za nejlepší snímek na závěr 76. ročníku filmového festivalu ve francouzském Cannes získalo drama Anatomie pádu (Anatomie d’une chute) francouzské režisérky Justine Trietové. Jak upozornila agentura Reuters, je to teprve potřetí v historii festivalu, kdy cenu za nejlepší film získala žena. O nejvyšší ocenění se letos v Cannes ucházelo dalších dvacet snímků.
27. 5. 2023Aktualizováno28. 5. 2023, 05:41|

Filmový festival v Cannes zahájí Depp jako Ludvík XV. Českou tvorbu zastupuje FAMU

Cílem filmařů, herců a fanoušků kinematografie je v těchto dnech francouzská Riviéra. V Cannes totiž začíná už šestasedmdesátý ročník jednoho z nejvýznamnějších filmových festivalů světa. Zahájení obstará francouzský snímek z doby Ludvíka XV. s Johnnym Deppem v hlavní roli. O hlavní cenu, Zlatou palmu, se uchází novinky Akiho Kaurismäkiho, Wima Wenderse či Hirokazu Kore'edy. Mimo soutěž patří k očekávaným světová premiéra dalšího dobrodružství Indiany Jonese. Česká tvorba se festivalovému publiku představí díky dvěma krátkým snímkům z pražské FAMU.
16. 5. 2023|

Nový Wes Anderson, očekávaná detektivka od Scorseseho nebo Indiana Jones. Festival v Cannes představil program

Filmový festival v Cannes představil svůj program, kde se o hlavní cenu budou ucházet novinky režisérů Wese Andersona, Aki Kaurismakiho, Wima Wenderse nebo Alice Rohrwacherové. V hlavní soutěži bude o udělení Zlaté palmy mezi 19 filmy rozhodovat porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který ocenění získal loni za film Trojúhelník smutku. Festival na jihu Francie letos potrvá od 16. do 27. května.
14. 4. 2023|

Glosa z Cannes: Osamělý Elton John a sociálně vyloučení Bídníci

Před šestatřiceti lety točil zpěvák Elton John na pláži v Cannes svůj klip k písni I'm Still Standing. Tentokrát se vrátil do Cannes coby producent filmu Rocketman (Rocketman, režie Dexter Fletcher), kde je zmíněný klip znovu natočený jako závěrečná část filmu s hercem Taronem Egertonem v roli Eltona Johna. Dlouho očekávaný film vypráví o zpěvákově cestě na vrchol během 60. a 70. let, než ho šílený životní styl s drogami a alkoholem přivedl do léčebny. Filmový festival už také sledoval sociální kritiku ve snímcích zavedeného režiséra Kena Loache i debutanta Ladje Lyho.
18. 5. 2019|

Mrtví neumírají, naděje také ne. Cannes může vyhrát Almodóvar, Jarmusch či Loach

Pedro Almodóvar, Ken Loach nebo možná Jim Jarmusch mohou být tím, kdo si odnese Zlatou palmu z letošního festivalu v Cannes. Jejich novinky, spolu s dalšími šestnácti snímky, vybral totiž prestižní festival do hlavní soutěže 72. ročníku. Mnozí z nich už soutěžení na francouzské Riviéře dobře znají. Čeští tvůrci se ani letos do společnosti slavných jmen nedostali.
18. 4. 2019|