TÉMA

Jim Jarmusch

Glosa: Netflix na cestě k Oscarům a vládě nad filmovým světem

Nominace na Oscary téměř ignorovaly ženy a osoby jiné barvy pleti. A streamovací služba Netflix získala 24 nominací. Co je závažnější výsledek? Pro různé aktivisty to první, pro filmové obchodníky a profesionály to druhé.
14. 1. 2020|

Glosa z Cannes: Jarmusche straší Trump a Delona ženy

Mrtví neumírají a stejně tak žánr zombie filmů, jak ukázal nový film amerického režiséra Jima Jarmusche s tímto názvem (The Dead Don't Die). V úterý zahájil 72. mezinárodní filmový festival v Cannes. Na úvod přehlídky se kromě zombie a související kritiky Trumpa mluvilo také o očekávaném filmu o Eltonu Johnovi a čestné ceně pro herce Alaina Delona, který podle některých zrovna čest svému jménu nedělá.
16. 5. 2019|

Festival v Cannes zahájili mrtví, na červeném koberci ale bylo živo

Kdo v současném filmu něco znamená, si pravděpodobně nenechá ujít festival v Cannes. Mnohé hvězdy dorazily už na zahájení 72. ročníku. Po červeném koberci se tak 14. května prošli třeba herci úvodního filmu Mrtví neumírají od Jima Jarmusche, předseda festivalové poroty Alejandro González Iňárritu nebo charismatický Javier Bardem.
15. 5. 2019|

Tenkrát v Cannes: Zombie vs. „nové Pulp Fiction“ i Forman vs. Forman

Slavní režiséři míří do Cannes. Na francouzské Riviéře začíná 72. ročník filmového festivalu. Snímky do hlavní soutěže dovezli Pedro Almodóvar, Quentin Tarantino či Jim Jarmusch. Dohromady soutěží jednadvacet děl. Filmy českých tvůrců nebo s českou stopou uvidí publikum převážně v nesoutěžních sekcích, Cannes mimo jiné připomene Miloše Formana.
14. 5. 2019|

Mrtví neumírají, naděje také ne. Cannes může vyhrát Almodóvar, Jarmusch či Loach

Pedro Almodóvar, Ken Loach nebo možná Jim Jarmusch mohou být tím, kdo si odnese Zlatou palmu z letošního festivalu v Cannes. Jejich novinky, spolu s dalšími šestnácti snímky, vybral totiž prestižní festival do hlavní soutěže 72. ročníku. Mnozí z nich už soutěžení na francouzské Riviéře dobře znají. Čeští tvůrci se ani letos do společnosti slavných jmen nedostali.
18. 4. 2019|