TÉMA

Svátky

Můžeme trávit třináct dní v roce jinak než nákupy, říká Zdechovský o svátečním zákazu prodeje. Nechme to na lidech, míní Prouza

Zákazníci si mohou na Velikonoce nakoupit na Velký pátek, o Velikonočním pondělí budou ale obchody zavřené, ovšem jen ty velké. A politici začali znova diskutovat o tom, jestli zákon zrušit, nebo rozšířit. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) v Událostech, komentářích řekl, že prodavači volno vítají, aby je mohli trávit se svou rodinou a Češi si podle něj mohou nakoupit dřív. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza považuje zákaz prodeje o svátcích za paskvil, lidé si podle něj mají nakoupit, kdy chtějí.
29. 3. 2024|

Velikonoce budou snad až příliš teplé. Někdy o svátcích ještě sněží, tentokrát má být přes dvacet stupňů

Velikonoce budou slunečné a teplé – snad až příliš. Meteorologové očekávají, že to budou jedny z nejteplejších svátků za posledních dvacet let, a to přesto, že jsou letos poměrně brzy. Teploty, které leckde vyšplhají nad dvacet stupňů Celsia, nejspíše potěší výletníky, ale již ne lyžaře. V provozu totiž zůstává už jen hrstka lyžařských středisek v Krkonoších a Jeseníkách. Meteorologové zároveň ve čtvrtek vydali pro část Česka výstrahu před silným větrem.
28. 3. 2024Aktualizováno28. 3. 2024, 11:58|

Stromky v květináči nemusí přežít až do Vánoc, odborníci doporučují zkontrolovat kořeny

Ne všechny vánoční stromky v květináči budou schopné vrátit se po svátcích do přírody. Šanci aklimatizovat se zpět na venkovní prostředí mají podle odborníků jen ty, které se v květináčích pěstovaly delší dobu. Víc je ale podle nich těch, které ve vytopeném bytě přežijí jen pár dní. Některé nemusejí vydržet ani do Vánoc, což může zákazníky nemile překvapit. Před koupí tak odborníci doporučují zkontrolovat stromku kořeny.
2. 12. 2023|

KVÍZ: Víte, kde nosí na Vánoce dárky špalek? Vyzkoušejte své znalosti svátků za hranicemi

Děti po celém světě s nadšením očekávají vánoční svátky – podle mnohých nejkouzelnější období v roce. I když jde původně o záležitost především duchovní, oslavující skromnost a Boží lásku, jsou pro mnohé děti nedílnou součástí oslav dárky. Bytostí, které si každoročně musí dát tu práci a dárky roznést, je po světě mnoho. Některé jsou si podobné téměř k nerozeznání a některé jsou od naší kultury velmi odlišné. Špatnou zprávou pro všechny děti na světě ale může být, že žádná z nich netoleruje zlobení. Vyzkoušejte své znalosti ve vánočním kvízu a zjitěte, jaká stvoření roznášejí dárky v různých koutech světa.
24. 12. 2022|

Vánoční výzdoba si našla cestu i do Turecka, je tam ale spíše symbolem komerce než křesťanství

Advent není věcí jen zemí s převážně křesťanskou tradicí. Postava, která roznáší dárky, vánoční stromeček a ozdoby si našly cestu i do států, kde jsou křesťané nepočetnou menšinou. Jedním z nich je i Turecko.
23. 12. 2022|

Vliv médií i kontrakultury. Kde se vzal fenomén „ošklivých“ vánočních svetrů

Pletený svršek se soby, vánočními ozdobami a stromky či třeba se sněhulákem. Svetry s vánočními motivy se v posledním desetiletí staly velmi oblíbenou součástí svátečního období. Prodávají je nejen fast fashion řetězce a luxusní módní domy, ale i fastfoody či streamovací platformy. S vánočními svetry se pořádají i vánoční večírky či fundraisingové akce. Pletené svršky s motivy Vánoc zpočátku neměly být směšné ani „ošklivé“, pouze kreativní a radostné. Křiklavé a někdy i bláznivé motivy a způsoby provedení se na trhu objevily poměrně nedávno. Podle módní historičky Gail DeMeyereové je pro vánoční svetry charakteristické, že se líbí většině lidí a dokážou je pobavit.
22. 12. 2022|

Drahé Česko: Jak výhodně pořídit vánoční cukroví?

Výrobci vánočního cukroví už mají plné ruce práce, zakázek je ovšem méně než v předchozích letech. Cukroví je totiž výrazně dražší. Příčinou jsou vyšší ceny surovin i energií. Kolik tedy cukroví stojí? Kolik se ho vyplatí koupit? A jak se může letošní nabídka lišit? S radami přišel pořad Drahé Česko.
9. 12. 2022|

O Velikonocích zahynuli při nehodách čtyři lidé, méně než loni, kdy byly zavřené okresy

Relativně příznivě ve srovnání s minulými lety skončily Velikonoce na českých silnicích. Při nehodách zahynuli o svátcích čtyři lidé, dva z nich v pondělí a po jednom v pátek a v neděli. Dvanáct lidí utrpělo těžká zranění. Loni o svátcích zahynulo pět lidí, tedy více, i když tehdy platil zákaz pohybu mezi okresy. Policie považuje Velikonoce za velmi rizikové období, na silnice vyrážejí i málo zkušení řidiči.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 10:30|

Izraelské letectvo zaútočilo na cíle v Pásmu Gazy

Izraelské letectvo brzy ráno zaútočilo na několik cílů v Pásmu Gazy. Útoky byly podle agentury AFP odvetou za vypuštění rakety z palestinského území proti Izraeli v pondělí večer. Napětí mezi Izraelem a Palestinci v posledních dnech vzrostlo kvůli střetům na Chrámové hoře v Jeruzalémě.
19. 4. 2022|

Solidarita s prchajícími Ukrajinci se pozitivně vepíše do duše českého národa, míní Marek Orko Vácha

Válka na Ukrajině nám nesmí být lhostejná, Češi vlnou pomoci ukázali, že rozhodně nejsou cynici, řekl v Interview ČT24 etik a kněz Marek Orko Vácha.
18. 4. 2022|

30 let zpět: Velikonoční tradice v Liberci

Dne 18. dubna 1992 byla takzvaná Bílá sobota, jeden z velikonočních svátků. Československá televize o nich už potřetí mohla referovat jako o křesťanských svátcích a zvycích. Reportáž z Liberce ukazuje, jaký program tehdy čekal na děti v oblastní galerii. Kromě velikonočních tradic se mohly zapojit i do ekologicky zaměřené akce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 4. 2022|

30 let zpět: Perníkový betlém v pražském kostele svatého Matěje

Kam se Pražané během vánočních svátků před 30 lety vydávali na procházku za betlémy? Jedním z oblíbených míst byl kostel svatého Matěje v Dejvicích, který sice ani dnes nepatří mezi nejznámější kostely v Praze, ale díky unikátnímu perníkovému betlému nalákal každý rok o Vánocích mnoho návštěvníků.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
24. 12. 2021|

Pandemie poznamenala vánoční turismus Nazaretu. Městu se ekonomicky daří čím dál hůře

Křesťanská centra na Blízkém východě letos čekala na příliv tradičních adventních návštěvníků marně. Začátkem prosince totiž izraelská vláda opět uzavřela hranice pro zahraniční turisty. Například město Nazaret na severu země je ale na těchto příjmech závislé.
24. 12. 2021|

Obchody před Štědrým dnem hlásí nával zákazníků, může jít o nejsilnější prodejní den roku

Potravinářské řetězce i on-line supermarkety sledují enormní zájem zákazníků. Někteří obchodníci předpokládají, že bude 23. prosinec nejsilnějším prodejním dnem roku. Nejčastěji lidé kupují čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, sýry, ovoce a zeleninu či pečivo. Lidé do košíků vkládají ale také cukroví nebo alkohol. Kromě potravin je stále vysoká poptávka po vánočních dárcích, například v podobě kosmetických balíčků, které někteří prodejci nabízejí nyní za snížené ceny.
23. 12. 2021|

30 let zpět: Jak v nové době slavit První máj?

Místo „dobrovolně povinných“ masových oslav Svátku práce, jež se před listopadem 1989 každoročně konaly na pražské Letné pod dohledem KSČ, uspořádal magistrát vpředvečer Prvního máje Primátorské čarodějnice: koncerty, světelnou show a ohňostroj v historickém centru města.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 5. 2021|

Čínská města začala k odhalení covidu používat anální testy. Jsou účinné, ale ponižující, říkají lidé

Čínská studie prokázala, že stopy viru ve vzorcích výkalů by mohly zůstat detekovatelné delší dobu a poskytnout tak přesnější výsledky testů. Některá města v této zemi proto začala používat vzorky odebrané tímto způsobem k detekci potenciálních infekcí virem SARS-CoV-2. Čína se tak snaží zajistit, aby neunikl jediný potenciální přenašeč, než začnou svátky, které se konají příští měsíc na lunární Nový rok, kdy se za svými rodinami vydají stovky milionů lidí.
28. 1. 2021|

Italská vláda trvá na uzavření zimních areálů během svátků

Italská vláda trvá na uzavření lyžařských areálů během vánočních a novoročních svátků. Kabinet to oznámil při jednání s předsedy krajských rad, píše agentura ANSA. Regionální představitelé vládu vyzvali, aby uzavřela hranice, pokud provoz v zimních střediscích zatím nepovolí. O pravidlech, která budou platit během vánočních svátků, chce italská vláda rozhodnout do konce tohoto týdne.
27. 11. 2020|

Velikonoce budou pro věřící hlavně on-line, pražská arcidiecéze přeloží nejdůležitější mše na konec května

Pražská arcidiecéze přizpůsobuje průběh Velikonoc současnému nouzovému stavu. Nejdůležitější události, tedy mše svatá, se netradičně přesouvá na konec května. Věřícím jsou na webu Liturgie.cz k dispozici videa ohledně oslavy Velikonoc i s návodem na nahrazení mše v domácím prostředí.
4. 4. 2020|

Senát zamítl snížení mzdy zastupitelů sedících v parlamentu a vládě

Senát zamítl snahu poslanců, kteří chtějí snížit na dvě pětiny mzdu placených zastupitelů, kteří jsou členy parlamentu nebo vlády. Senátoři návrhu vytýkali mimo jiné to, že odměny snižuje bez toho, aby se snížilo množství práce nebo odpovědnost placených zastupitelů z řad zákonodárců a že zasahuje do chodu rozhodování samospráv. Poslanci mohou veto senátorů přehlasovat. Senát chce také třeba zrušit zákon, který zakazuje prodej ve velkých obchodech o vybraných svátcích, zabýval se i daní z nabytí nemovitosti a Národní sportovní agenturou, proti jejímuž vzniku se postavil.
3. 5. 2019Aktualizováno3. 5. 2019, 16:24|