TÉMA

Zdeněk Jandejsek

Organizátoři pondělního protestu části zemědělců vyčkají s dalšími kroky

Pondělního protestu části zemědělců v Praze se účastnilo kolem osmi set traktorů, kolem půl třetí odpoledne se akce zúčastnilo čtyři až pět tisíc lidí, uvedl jeden z organizátorů Zdeněk Jandejsek, bývalý prezident Agrární komory ČR a zemědělský podnikatel. Ohradil se proti výrokům premiéra Petra Fialy (ODS) a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL), že za akcí byly politické cíle. S dalšími kroky organizátoři vyčkají.
20. 2. 2024Aktualizováno20. 2. 2024, 12:36|

Protest zemědělců v Praze zneužili lidé, kterým šlo podle Bendy o něco jiného. Nesmí se z toho stát ryzí politika, upozornil Nacher

Demonstrace zemědělců v Praze, kdy část z nich se odpojila a pokračovala dál na Malostranské náměstí, vzbudila řadu reakcí. Podle předsedy poslanců ODS Marka Bendy bylo zřetelné, že někteří zemědělci dali najevo svůj nesouhlas s vývojem protestů a odjeli domů. Místopředseda poslaneckého klubu ANO Patrik Nacher (nestr. za ANO) v Událostech, komentářích zase kritizoval vládní politiky za to, že přispěli k dehonestaci akce.
20. 2. 2024|

Preferuji jednání před protesty, prohlásil Výborný. Zemědělci ho vypískali a dali mu dopis s požadavky

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) preferuje jednání u stolu před protestem v ulicích, řekl v pondělí ráno k akci části zemědělců v Praze. Organizátoři, ke kterým patří předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek nebo bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, podle něj ale sledují vlastní politické cíle a zemědělce nezastupují. Výborný dodal, že o konkrétních krocích a změnách v zemědělství bude jednat s velkými nevládními organizacemi. Protestující ho následně před ministerstvem vypískali a kolem 11. hodiny mu předali dopis, v němž žádají, aby Česko odstoupilo od takzvaného Green Dealu.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 19:25|

Výborný je pro zrušení daně ze zemědělských dotací, kritizuje organizátory pondělního protestu

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) zvažuje, že by se v rámci podpory českého zemědělství zrušilo danění dotací. Daň je podle něj v Evropské unii výjimkou, uplatňují ji pouze Česko a Slovensko. Osvobození zemědělských dotací od daní by podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka podpořilo i největší opoziční uskupení. Politici to řekli v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že problém spočívá v tom, že Evropská unie nechrání své zemědělce před levným dovozem z mimounijních zemí.
18. 2. 2024Aktualizováno18. 2. 2024, 13:25|

Farmáři plánují v pondělí zablokovat Prahu. Do města přijedou šesti trasami

Čeští farmáři, kteří v pondělí hodlají protestovat v Praze, do metropole s technikou přijedou šesti trasami. Zemědělci přicestují ze směru od Českých Budějovic, Tábora, Strakonic a Písku nebo od Slaného či od Lovosic. Přijedou rovněž silnicemi podél D11 ve směru od Hradce Králové, od Pardubic a Havlíčkova Brodu. S odkazem na informace organizátorů protestu o tom informoval mluvčí Prahy Vít Hofman. Zemědělci se plánují vyhnout dálnicím.
16. 2. 2024Aktualizováno16. 2. 2024, 20:26|

Soukromí zemědělci vyzvali vládu k zachování redistributivní platby. Proti pondělnímu protestu se vymezili

Čeští soukromí zemědělci vyzvali vládu, aby zachovala stávající podporu malých a středních podniků, tedy takzvaný systém redistributivních plateb. Podle předsedy Asociace soukromého zemědělství (ASZ) Jaroslava Šebka je tato podpora klíčová. Farmáři se v Česku potýkají s problémy například v důsledku dovozu levných komodit ze zahraničí. Šebek se však vymezil proti protestům, které vede mimo jiné bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Část farmářů během nich v pondělí zablokuje magistrálu v Praze. Chtějí odstoupení od Green Dealu.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 18:19|

Čeští farmáři mají starosti. Třetina zemědělců je prý ve ztrátě

Zisk členů Zemědělského svazu vloni klesl o tři pětiny. Dohromady vydělali osm miliard a 700 milionů korun. Producenti potravin si stěžují hlavně na nízké výkupní ceny a vysoké náklady.
16. 1. 2024|

Začíná Země živitelka. Prezident Zeman apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem

Ve čtvrtek začal na českobudějovickém výstavišti největší tuzemský agrosalon Země živitelka. Výstavu slavnostně zahájil prezident Miloš Zeman, který v projevu apeloval na zdravý rozum v boji s kůrovcem. Vymezil se také proti tvorbě divočiny z hospodářských lesů, například na Šumavě. S projevy vystoupili i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nebo bývalý prezident Václav Klaus.
22. 8. 2019Aktualizováno22. 8. 2019, 10:33|
OVM

Dvojí kvalita potravin: Ministr zemědělství slibuje do měsíce další zákon, který nebude řešit jen obaly

Vládou schválený zákon, který má zakázat dvojí kvalitu potravin, čelí dílčí kritice, že ovlivní jen podobu obalů. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) ho ale během měsíce doplní další zákon, který by měl velkovýrobcům zakázat, aby českým obchodníkům nedodávali potraviny nejvyšší kvality. Toman to slíbil v Otázkách Václava Moravce, jejichž hostem byl spolu s prezidentem Agrární komory Zdeňkem Jandejskem a předsedou Asociace soukromého zemědělství Josefem Stehlíkem.
26. 5. 2019|
Doporučujeme

Více rybníků a přehrad, navrhuje vláda. V půdě i řekách chybí voda

V české půdě chybí miliardy kubíků vody. A pršet nemá ani v příštích dnech. Nedostatek srážek ohrožuje úrodu, snižuje hladinu řek a někde vede k zákazu zalévání zahrádek. Boj se suchem je jednou z priorit vlády, aktivní by ale podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly být i regionální samosprávy.
17. 4. 2019Aktualizováno22. 4. 2019, 13:26|