TÉMA

Rostislav Bajger

Osvobození Nečasové a Rittiga v kauze BIS je definitivní. Státní zástupce dovolání v případu nepodá

Osvobození Jany Nečasové, dříve Nagyové, lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je definitivní. Státní zástupce Rostislav Bajger nebude proti pravomocnému rozsudku iniciovat dovolání k Nejvyššímu soudu. Pro Českou televizi to uvedl mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. Podle něj sice státní zastupitelství s rozhodnutími soudů nesouhlasí, zákonné podmínky ale podle něj neumožňují dovolání v této věci podat.
15. 12. 2020|

Soud pravomocně osvobodil Nečasovou a Rittiga v kauze BIS

Osvobození Jany Nečasové (dříve Nagyové), lobbisty Iva Rittiga a advokáta Davida Michala v kauze údajného vyzrazení utajované informace Bezpečnostní informační služby (BIS) je pravomocné. Pražský vrchní soud zamítl odvolání státního zástupce. Obžaloba tvrdila, že Nečasová prozradila Rittigovu právníkovi obsah zprávy BIS a že lobbista mohl díky tomu učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 19:25|

Ministerstvo se omluvilo za nezákonné odposlechy novináře Janka Kroupy

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo reportérovi Českého rozhlasu Janku Kroupovi za nezákonné policejní odposlechy jeho telefonu v kauze Pandur. Uvedl to server iROZHLAS.cz a omluvu potvrdilo i ministerstvo. Došlo k ní ale až po několika letech a vleklých soudních tahanicích, odposlechy se totiž týkají let 2011 a 2012.
2. 8. 2019|

Co vzkázala Nečasová Rittigovi? Soud se vrátil k údajnému vyzrazení zprávy BIS

Pražský městský soud se vrátil ke kauze údajného vyzrazení zprávy BIS. Státní zástupce se snaží usvědčit manželku bývalého premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), obžalováni jsou také lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal a obchodní partner Tomáš Jindra. Nikdo z nich na začátek soudu nedorazil, všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím nezodpověděla zásadní otázku – zda připustí jako důkaz odposlechy Rittiga, o které se obžaloba opírá.
17. 4. 2019|