TÉMA

Celníci

Obžalovaný Březina obvinil v „celní“ větvi lihové kauzy tři svědky ze lži

Organizátor rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina, obžalovaný také v lihové kauze celníků, u zlínského krajského soudu obvinil tři svědky ze lži. Tvrdí, že po dohodě s orgány činnými v trestním řízení vypovídali v jeho neprospěch. Státní zástupce Radim Obst to odmítl. Případ je vedlejší větví lihové kauzy, v souvislosti s níž si Březina odpykává třináctiletý trest. Spolu s ním jsou nyní obžalovaní bývalí celníci Světlana Ťavodová, Zdeněk Minařík a František Podešva. Dalším obžalovaným je Ivan Kovářík, správce Březinových nemovitostí, jemuž soudy v minulosti uložily devět let a dva měsíce vězení.
15. 4. 2024|

Hrozbu odebrání registrační značky auta, když má řidič nedoplatek na pokutách, hodnotí policisté jako efektivní

Přes dvanáct milionů korun letos vybrali policisté a celníci od řidičů, kteří měli nedoplatky za dopravní přestupky. Nová pravidla, podle kterých neplatičům hrozí zabavení registrační značky, hodnotí jako velmi efektivní. Kontroly mohou provádět také strážníci v obcích.
29. 6. 2023|

Celníci rozbili síť obchodníků s anaboliky, zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun

Čeští, polští a slovenští celníci kvůli výrobě anabolik zadrželi 19 lidí a zajistili majetek v hodnotě přes sto milionů korun. Odhalili dvě laboratoře na jejich výrobu a statisíce nelegálně vyrobených anabolik v tabletách i ampulích. Je to podle nich dosud největší takový případ. Celníci o případu informovali ve středu v Brně na tiskové konferenci. Hlavním podezřelým hrozí až 12 let vězení.
28. 6. 2023Aktualizováno28. 6. 2023, 11:40|

Celníci čekali, že najdou drogy. V plyšácích místo nich byly peníze od podvedených žen

Čeští celníci a kriminalisté pomohli rozbít organizovanou skupinu, která od důvěřivých žen podvodně vylákala přes jedenáct milionů korun. Jde o takzvané romantické podvody, kdy se pachatel zpravidla vydává za amerického vojáka, nebo lékaře. A pod příslibem společného života požaduje od svých obětí peníze.
12. 5. 2023|

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony, drogu skrýval v nádržce

Motorkář podle celníků propašoval z Nizozemska do Česka kokain za miliony korun. Byl podle nich součástí gangu. Zadrželi pět lidí, které policie obvinila z nedovolené výroby a přechovávání drog. Hrozí jim dva až deset let, či osm až dvanáct let vězení. V tiskové zprávě o tom ve čtvrtek informovala mluvčí celníků Martina Kaňková.
23. 3. 2023|

Vláda zmírní kontroly na hranicích se Slovenskem

Vláda rozhodla o prodloužení kontrol na česko-slovenské hranici, budou ale mírnější. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že dalších deset dnů kontroly kvůli migraci budou vykonávat jen policisté a ze služby budou staženi vojáci a celníci. Na středeční schůzi ministři schválili také zavedení obdoby takzvaného milostivého léta. Díky zákonné úpravě podle premiéra Petra Fialy (ODS) lidé na podzim dostanou šanci zbavit se úroků a penále na daních a clech, pokud splatí původní dlužnou částku. Mělo by se to týkat až 380 tisíc lidí, uvedl.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 21:16|

Rakušan chce kontroly na hranicích se Slovenskem měnit postupně

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechce změnit režim na česko-slovenských hranicích skokově. Na středečním zasedání vlády navrhne, aby po dalších deset dnů na kontrolách zůstali jen policisté, ze služby budou staženi vojáci a celníci. Bez dalšího rozhodnutí vlády by kontroly skončily v noci ze středy na čtvrtek.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 11:02|

Antverpy jako kokainová tepna. Příliv drog mají zastavit i nové skenery

Pašování kokainu do Evropy je na vzestupu. Belgické úřady loni v Antverpách zadržely rekordních sto deset tun drogy. V potírání zločinu pomůžou investice do nových skenerů, nábor celníků nebo speciální tým prokurátorů. Drogová kriminalita postihuje i život ve městě, při nedávné přestřelce zahynula jedenáctiletá dívka.
12. 1. 2023|

Česko prodloužilo kontroly na hranicích se Slovenskem o dalších 45 dní

Vláda ve čtvrtek schválila prodloužení kontrol na hranicích se Slovenskem o dalších 45 dní. Kvůli náporu hlavně syrských běženců je zavedla na konci září. Původně platily do 8. října, později je kabinet prodloužil do 28. října. Díky aktuálnímu prodloužení potrvají do 12. prosince. Premiér Petr Fiala (ODS) přitom nejprve na brífinku po jednání vlády oznámil prodloužení o 15 dní, tedy do 12. listopadu, jeho vyjádření následně korigovalo ministerstvo vnitra.
27. 10. 2022Aktualizováno27. 10. 2022, 21:58|

Znovuotevřené hranice nahrávají pašerákům vzácných druhů, případů přibývá

Znovuotevření hranic po covidových restrikcích má i odvrácenou stránku – opět kvete pašování vzácných rostlin a živočichů pod ochranou úmluvy CITES. Jen na pražském letišti zaznamenali celníci do konce srpna 59 případů, což je stejně jako za celý loňský rok.
23. 9. 2022|

Celníci odhalili nelegální výrobce cigaret, daňové úniky přesáhly 170 milionů korun

Celníci během dvou rozsáhlých razií na několika místech republiky objevili tuny tabáku, miliony kusů cigaret či velmi výkonné linky na výrobu cigaret a dalších tabákových výrobků. Rozkryli daňové úniky dohromady za víc než 170 milionů korun. Po první akci policisté obvinili čtrnáct osob z krácení daní. Při druhé celníci odkryli mezinárodní skupinu osob, která obchodovala s nelegálně vyráběnými cigaretami na území více států. Kriminalisté stíhají dvanáct podezřelých.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:36|

Více řidičů dostalo pokutu za jízdu bez dálniční známky. Policisté vybrali 38 milionů

Počet řidičů, které strážci zákona letos chytili na dálnici bez známky, stoupl oproti stejnému období v minulém roce o 63 procent. Policisté a celníci zaznamenali v letošním roce více než 34 tisíc přestupků v souvislosti s nezaplacenou elektronickou dálniční známkou. Kontroloři si pochvalují nový systém elektronických dálničních známek, díky kterému je prověřování jejich platnosti výrazně efektivnější.
25. 7. 2022|

Celníci kontrolují množství benzinu, který si čeští řidiči vozí z Polska

České řidiče, kteří si jezdí do Polska nakoupit pohonné hmoty do zásoby, kontrolují celníci. K polským benzínkám je táhne výrazně nižší cena. V kanystrech si mohou Češi přivézt bez daňového dokladu maximálně dvacet litrů, plus natankovat plnou nádrž.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 19:55|

Policie může zajistit auto řidičům, kteří nezaplatili pokuty za přestupky

Až dvě třetiny řidičů, kteří dostanou od dopravních policistů pokutu, ji nezaplatí. Pokuty pak končí u celníků, kteří se je snaží vymáhat. Donutit řidiče pokuty uhradit má nová pravomoc policistů – těm, kteří pokuty nezaplatí, budou moci od 1. ledna odebrat registrační značku nebo zamezit v jízdě nasazením botičky.
1. 1. 2022|

Kokain za 25 miliard objevili celníci v italském přístavu mezi nákladem banánů a arašídů z Jižní Ameriky

Celníci v jihoitalské Kalábrii zajistili mimo jiné mezi nákladem banánů, oříšků a pepře z Jižní Ameriky více než tři tuny čistého kokainu. S odvoláním na místní úřady o tom informuje agentura ANSA. Podle ní by se toto množství dalo na černém trhu prodat asi za miliardu eur (zhruba 25 miliard korun).
31. 12. 2021|

Pákistánský soud vyhotovil rozsudek o osvobození Hlůškové, propuštěna by mohla být v sobotu

Soud v Láhauru vyhotovil písemný rozsudek o osvobození Terezy Hlůškové vězněné v Pákistánu. Byl tak splněn procesní úkon nezbytný pro její propuštění. Informaci potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Propuštění by podle ní mělo následovat v řádu hodin nebo dnů, očekává se v sobotu.
19. 11. 2021|

Senát odmítl zavedení klouzavého mandátu pro ministry, schválil korespondenční volbu ze zahraničí

Senát zamítl zavedení klouzavého mandátu pro poslance, kteří jsou členy vlády. Horní komora se též postavila proti změně ústavy rozšiřující pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i na kontrolu dalších veřejných peněz nebo některých firem s účastí samospráv a státu. Souhlasila naopak s pokutami za pyrotechniku na stadionech a schválila návrh novely zákona, která má zavést pro Čechy v zahraničí korespondenční hlasování při sněmovních a prezidentských volbách. Zmrazení platů vrcholných politiků nestihla projednat. Sněmovní návrhy, které senátoři vrátili nebo zamítli, nebudou jako zákony přijaty, protože stávající sněmovně skončilo funkční období.
26. 10. 2021Aktualizováno26. 10. 2021, 20:04|

Čeští turisté si chtěli z cest přivézt kostry ještěrů nebo mořské koníky. Celníci překazili i pašování rarohů do Emirátů

Od začátku roku do konce prázdnin přišli celníci na pražském Letišti Václava Havla na 37 pokusů přivézt do Česka nepovolené suvenýry. Nejčastěji se jednalo o léčebné přípravky, korály nebo motýly, našla se ale i kostra leguána, sušený mořský koník nebo kůže kozorožce. Naopak z Česka do Spojených arabských emirátů se cestující pokusili vyvézt čtyři dravé ptáky. Česká televize to zjistila od Celního úřadu Praha Ruzyně. Zabavených suvenýrů i udělených pokut bylo letos méně než loni i v posledním roce před pandemií.
12. 9. 2021|

Slíbené odměny za pomoc při covidu policisté ani hasiči stále neobdrželi. Kdy je dostanou, není jasné

Policisté a hasiči dosud nedostali mimořádné odměny za nasazení v době pandemie. Ministerstva financí a vnitra se ani po čtvrt roce totiž nedohodla, kdo příspěvek pošle. Dvacet tisíc korun měli podle plánu vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) dostat už v květnové výplatě. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) se dalšímu jednání nebrání, i kvůli výdajům po tornádu na jižní Moravě by se však podle ní měly peníze hledat v resortu vnitra.
6. 7. 2021|

Policii pomůže s kontrolou protikoronavirových pravidel přes 3800 vojáků, zapojí se i celníci

Téměř čtyři tisíce vojáků pomůže české policii k dodržování nových protikoronavirových pravidel, která začnou platit od pondělí. Budou výhradně chodit ve hlídkách s policisty a na paži budou mít bílou pásku s nápisem policie, řekl na mimořádném brífinku náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Zapojí se také 280 celníků. I s policisty bude nasazeno 30 tisíc lidí. Policie také uvedla, že se okresy Brno-město a Brno-venkov sloučily v posuzování pravidel do jednoho. Zákaz pohybu lidi mezí okresy se tak na ně od pondělí vztahovat nebude.
28. 2. 2021Aktualizováno28. 2. 2021, 19:57|

Odhalení skoro padesátky migrantů na jihu Moravy má dohru. Dva lidé jsou ve vazbě

Týden staré odhalení skoro padesátky migrantů v tureckém kamionu na jihu Moravy má dohru daleko od místa zadržení. Díky spolupráci české policie s kolegy z Rakouska a Německa skončili v německé vazbě dva lidé z Turecka podezřelí z převaděčství. Mezi nimi i jeden z řidičů kamionu.
12. 11. 2020|

Místo dlaždic převáželi turečtí řidiči kamionu desítky uprchlíků. Policie je podezírá z převaděčství

Policie podezřívá dva řidiče kamionu, který převážel uprchlíky z Turecka a Sýrie, z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Celníci odhalili 17 Turků a 31 Syřanů ve čtvrtek při kontrole na dálnici, většinu skupiny tvořili muži, byla mezi nimi jedna žena. Přítomnost osob namísto nákladu dlaždic odhalil snímek z velkokapacitního rentgenu, který měli celníci k dispozici.
6. 11. 2020|

Celníci zadrželi turecký kamion s desítkami běženců. Odhalil je rentgen

Jihomoravští celníci ve čtvrtek odpoledne zadrželi na dálnici D2 kamion s návěsem, ve kterém bylo 48 migrantů. Lidi v návěsu rozpoznal rentgen. Vůz celníci odstavili v Podivíně na Břeclavsku.
5. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 17:56|

Celníci u soudu. Svou liknavostí podle žalobce umožnili Březinově mafii kupčení s lihem

Zlínský okresní soud začal projednávat případ tří celníků, kteří podle obžaloby nedbale dohlíželi na denaturaci lihu ve společnosti Morávia-Chem v Hrobicích na Zlínsku. Společnost ovládal hlavní organizátor obřích nelegálních obchodů s nezdaněným lihem Radek Březina. Trojici mužů nyní hrozí až tři roky vězení a zákaz činnosti. Vinu odmítají.
17. 4. 2019Aktualizováno17. 4. 2019, 13:57|