TÉMA

Stavitelství

Stavebního materiálu je na trhu opět dost, poptávka po něm ale klesá

Kvůli útlumu stavebních prací očekávají podnikatelé v oboru náročný rok. Už na konci loňského roku produkce klesala. Snižuje se i počet vydaných stavebních povolení. Úbytek zájmu zejména menších stavebníků pozorují výrobci oken nebo prodejci stavebních materiálů, které oslovila ČT.
21. 1. 2023|

Stavební produkce v Česku zpomalila. Průmysl brzdí výroba aut

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Naopak průmysl po únorovém poklesu o 0,3 procenta v březnu přešel do meziročního růstu o 0,4 procenta. Stále ho ale brzdí výroba aut, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Zahraniční obchod vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy, meziročně to byl o 30,5 miliardy horší výsledek. Negativně to ovlivnil obchod s ropou a motorovými vozy.
9. 5. 2022Aktualizováno9. 5. 2022, 13:23|

Stačilo umět máchnout kladivem. Výstava seznamuje s oblíbeným způsobem stavění v USA

Pražská Galerie Jaroslava Fragnera se věnuje kapitole z dějin architektury, která zabírá podstatnou část severoamerického stavitelství. American framing neboli rámová konstrukce dřevostaveb tvoří základ devadesáti procent zámořských rodinných domů. Technologie ale umožňuje stavbu mnohem širšího spektra staveb.
4. 5. 2022|
Požár Notre-Dame

Názory, že nejhorší je za námi, jsou příliš optimistické, říká památkový architekt ke stavu Notre-Dame

Po několikahodinovém boji s ohněm, který v pondělí zachvátil slavnou pařížskou památku Notre-Dame, se podařilo uchránit obě čelní věže i řadu uměleckých a liturgických předmětů. Teď odborníci zjišťují, do jaké míry byla porušena statika stavby. Památkový architekt Václav Girsa v pořadu 90' ČT24 varoval před přílišným optimismem ohledně stavu budovy. Upozornil, že když stavební konstrukce projde vysokým žárem, ztrácí kámen nosnost. Znalec v oboru statiky Milan Vašek pak dodává, že co nezničí oheň, zničí voda.
17. 4. 2019|